Naprej na vsebino

Kaj narediti, če se na avtocesti znajdete na napačni strani?

Nedavna nesreča, ki jo je povzročila 79-letnica, ko je vozila na napačni strani avtoceste, je dvignila ogromno prahu. Žal se je letos število prometnih nesreča s smrtnim izidom povečalo. Mar to pomeni, da smo Slovenci in Slovenke slabi vozniki?

Preberite tudi:

Kako se v vročini pripraviti na daljšo pot?

Ali veste, na kaj vse morate biti pozorni pri vožnji v dežju?

Avtomobil so vam poškodovali na parkirnem prostoru, kaj pa zdaj?

Če že spregledate, da ste zavili levo in ne desno, kot se običajno vključi na avtocesto. Če ste spregledali vse tiste znake STOP in znak da vožnja v vaši smeri ni dovoljena. Če slučajno še ni jasno, da ste edini, ki se vozite v drugo smer kot ostali in, da vam ne hupajo in mahajo, ker imate noro dober avto.
Če že spregledate, da ste zavili levo in ne desno, kot se običajno vključi na avtocesto. Če ste spregledali vse tiste znake STOP in znak da vožnja v vaši smeri ni dovoljena. Če slučajno še ni jasno, da ste edini, ki se vozite v drugo smer kot ostali in, da vam ne hupajo in mahajo, ker imate noro dober avto.
Vir slike: Štajerski tednik

Če samo pomislite kolikokrat, ko ste na cesti preklinjate in se dereta na voznika v drugem avtomobilu, potem lahko potrdite in dodate tisti čarobni stavek, samo jaz ne. Dejstvo je, da so se prometni predpisi malce spremenili, pa ne, da so jih ljudje dobro poznali deset, dvajset let nazaj. Na cesti je več avtomobilov, vsekakor je za marsikoga gordijski vozel že krožišče.

Avtocesta naj bi bil tista, ki bi naj omogočala hitrejšo pot od točke A do točke B, a se vsaj na slovenski cesti zdi, da je to nemogoče. Kako se pravilno voziti po avtocesti je tudi poglavje, ki ga večino slovenskih voznikov še ni osvojilo, a tokrat boste brali kaj storiti, če že spregledate, da ste zavili levo in ne desno, kot se običajno vključi na avtocesto. Če ste spregledali vse tiste znake STOP in znak da vožnja v vaši smeri ni dovoljena. Če slučajno še ni jasno, da ste edini, ki se vozite v drugo smer kot ostali in, da vam ne hupajo in mahajo, ker imate noro dober avto.

Včasih je dovolj le sekunda in se zgodi najhujše – vozite se po napačni strani avtoceste. Takšna vožnja se običajno zaradi velikih hitrosti velikokrat konča s hudimi posledicami. Vsakdo se lahko znajde v takšni situaciji, ali kot tisti voznik, ki se vozi v napačno smer, ali kot nehotena žrtev, ki se je znašla ob napačnem času na napačnem kraju.

Proti vam drvi vozilo, ker se vozi po napačni strani

Nihče ni pripravljen na trenutek, da se mirno in pravilno vozi po avtocesti in se pred njim pojavi avto, ki vozi v napačni smeri – proti vam. Običajna reakcija je zaviranje, a kaj ko lahko to povzroči še večjo katastrofo. Edino kar je pametno, da v tistem trenutku naredite je, da ostanete mirni.

Verjetno bo vozilo v napačni smeri vozilo skrajno po njegovi desni, torej na prehitevalnem pasu, zato takoj zmanjšajte hitrost vožnje in se umaknite na vozni ali celo na odstavni pas, vklopite vse utripalke, da opozorite še voznike za vami, varnostna razdalja med vozili v smeri naj bo ustrezna.

Če po radiu slišite, da vozi vozilo v napačni smeri na odseku, kjer ste tudi vi, zmanjšajte hitrost vožnje, vozite v varni razdalji do vozila pred vami, ne prehitevajte, vozite po voznem ali odstavnem pasu in se, če je le možno, umaknite na prvo počivališče.

Takoj ko lahko, ali naj to stori vaš sopotnik, pokličite ali policijo (113) ali Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) –  1970 ali 01/518 85 18. Uporabite lahko tudi obcestni telefon, važno je le, da sporočite opis dogajanja. Če si lahko zapomnite registrsko številko avtomobila in tip vozila ter lokacijo, ker ste ga opazili, bo v postopku iskanja voznika ta informacija zelo koristna.

V prvi vrsti pa najprej zavarujete sebe.

Napaka na katero te v avtošoli ne pripravijo, a kaj sedaj, na avtocesti ste vi tisti, ki ste se znašli na napačni strani. Ukrepajte NEMUDOMA.
TAKOJ SE USTAVITE!
Napaka na katero te v avtošoli ne pripravijo, a kaj sedaj, na avtocesti ste vi tisti, ki ste se znašli na napačni strani. Ukrepajte NEMUDOMA. TAKOJ SE USTAVITE!
Vir slike: Splet

Vi ste tisti, ki ste se znašli na napačni strani avtoceste

Trenutek nepozornosti in napaka je lahko storjena. Napaka na katero te v avtošoli ne pripravijo, a kaj sedaj, na avtocesti ste vi tisti, ki ste se znašli na napačni strani. Ukrepajte NEMUDOMA.

TAKOJ SE USTAVITE! Ustavite se na odstavnem pasu oz. najbližjem robu vozišča, vklopite utripalke in zasenčene luči ter nemudoma pokličite pomoč.

NE VOZITE VZVRATNO! Ne vračajte se po priključku, po katerem ste nepravilno uvozili na avtocesto, tudi če gre za izvoz iz počivališča. Ne obračajte vozila na avtocesti, ne vozite čez vozne pasove!

Če boste izstopili iz avtomobila, si nadenite varnostno svetlobno oblačilo in stopite na prostor izven voznih pasov, za jekleno varnostno ograjo, pri čemer se zlasti ponoči in pri slabi vidljivosti predhodno prepričajte, kam stopate izven cestišča.

Če niste prepričani glede lokacije, kje se sploh nahajate, je najbolje, da pokličete prek sistema klica v sili, to je stebrička ob avtocesti s telefonom SOS, saj bo na ta način vaša lokacija takoj pravilno določena.

Počakajte na pomoč. Vaše vozilo bo odstranjeno po kriteriju »ovira na cesti«, pomembno pa je, da ne pride do poškodb ljudi, vas in drugih udeležencev v prometu.

Ne gibajte se po cesti, ampak čakajte na navodila služb, ki vas bodo reševala.

Ne glede na to, da veste, da boste dobili kazen za svoj dejanje, ne skušajte pripeljati do prvega izvoza, ali karkoli drugega, da bi prekrili svojo dejanje. Če tudi je izvoz 30 metrov pred vami in če tudi se vam zdi, da na avtocesti ni nikogar. Tveganje je preveliko in posledice so običajno prehude.

Kazen za vožnjo po napačni strani avtoceste

Po Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) je vožnja v nasprotni smeri na avtocesti prepovedana, globa za takšno dejanje pa je določena v višini najmanj 1.200 evrov in izrekom 18 kazenskih točk, kar pomeni odvzem vozniškega dovoljenja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice