Naprej na vsebino

Pred 100 leti v Slovencu

Slovenski sinovi na Italijanskem ozemlju

V preteklih dneh smo v Sloveniji praznovali priključitev Primorske k matični domovini, 100 let nazaj pa je Primorce, takrat še vedno pod Italijo, pestilo kar nekaj težav.

»Eden najtežjih davkov, največja žetev, ki jo bomo morali doprinesti Italiji, je ravno krvni davek, dejstvo, da bodo morali naši sinovi v italijanske polke, na tujo zemljo, med ljudi, ki ne poznajo njih jezika, da bodo zasramovani in ponižani do skrajnosti.« Kot lahko preberemo je Primorce skrbelo obvezno služenje vojaškega roka v Italijanski vojski.

Preberite tudi:

Pred 100 leti v Slovencu

Pred 100 leti v Slovencu

Situacijo so primerjali s Tirolskimi Nemci, ki so dosegli, da njihovi sinovi niso bili vpoklicali v vojaški poklic, medtem ko je za Primorce izgledalo, da vse kar bodo uspeli doseči je to, da bodo nižji rangi častnikov znali govoriti slovensko.

Poročali pa so tudi o tem, da je narod seveda nasploh proti temu, saj niso uspeli niti še preboleti dejstva, da so prišli proti njihovi volji pod italijansko oblast. Pojavljali so se tudi shodi »Kmetskih in delavskih zvez«, ki so se vse izrekle proti temu »krvnemu davku«.

Požig Narodnega doma pred več kot 100 leti.
Požig Narodnega doma pred več kot 100 leti.
Vir slike: Splet

Fašisti

Spet so nered povzročali fašisti po Primorju. Leto prej so zažgali Narodni dom v naselju Rojan in napravili škode za 60 tisoč lir. Italija je bila takrat vključena med velesile politične zveze Antane, Slovenija oziroma Jugoslavija pa seveda ne, zato se Slovenci niso smeli kaj dosti vmešavati v notranje zadeve Italije.

Zapisali so: »Tako je načelo moderne liberalne kapitalistične države, Zveza narodov pa je itak samo zato tu, da opravlja posle entente in neumnim ljudem trosi v oči peska. Dokler bo svet slonel na takih načelih, bodo naši zasužnjeni brati še dolgo čakali na svoje odrešenje.«

Vstaja v Albaniji

Iz albanskega mesta Elbasan so prihajale novice o vstaji severnega dela Albanije, ki se je hitro širila tudi v Srednjo Albanijo. Vstajniki so uničili brzojavno zvezo med Oračem, Tirano in Skadrom, medtem pa je vladna vojska izvajala nepokorščino, saj se proti sodržavljanom niso želeli boriti. Vstaja je ogrozila tudi glavno mesto Albanije, Tirano.

Po poročanju iz pokrajine Banata, so Židje z velikim zagonom pričeli kupovat žito za izvoz in domačo potrošnjo.
Po poročanju iz pokrajine Banata, so Židje z velikim zagonom pričeli kupovat žito za izvoz in domačo potrošnjo.
Vir slike: Splet

Korupcija in žito

Po poročanju iz pokrajine Banata, so Židje z velikim zagonom pričeli kupovat žito za izvoz in domačo potrošnjo. Za izvoz pa so seveda potrebovali železnico, kjer se je na veliko povečal tovorni promet, kar je privedlo do velike korupcije. Vagonov za prevažanje se kar tako ni več uspelo dobiti, če pa že, je cena za pokritje stroškov prevoza skočila v nebo. Govorilo se je, da se je cena za en vagon gibala med 1000 in 3000 kron.

Seveda so zaradi vsega tega tudi cene v Sloveniji poskočile. »V tem oziru bi imel slovenski kmetski minister Pucelj hvaležnejšo nalogo, da preganja korupcijo, ki tudi nam Slovencem povzroča draginjo, nego da se razveseljuje po Bledu in njegovi okolici.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice