Naprej na vsebino

Prejeli smo: SKZ pri SLS: Nujna so dodatna finančna sredstva za kmetijstvo in prehransko varnost, sicer Sloveniji ob krizi lahko grozi lakota

Poročali smo že, da Slovenska kmečka zveza pri SLS (SKZ pri SLS) že dlje časa opozarja, da se v času, ko se delijo milijarde za pomembne, potrebne pa tudi nepotrebne stvari, kmetom pogosto vrže le drobtinice, pri čemer se pozablja, da so prav kmetje tisti, ki pridelujejo hrano, hkrati pa skrbijo, da podeželje ostaja obdelano in urejeno. Prav to je bil razlog za enotno zahtevo Sveta KGZS (Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije), na pobudo svetnikov SKZ (Slovenske kmečke zveze), za dodatnih 380 milijonov evrov sredstev za kmetijstvo v naslednjih petih letih.

Včeraj smo prejeli sporočilo SKZ pri SLS, ki ga je porodilo Vseslovensko srečanje kmetov na Ponikvi in druženje s kmetovalci na Kmetijsko obrtnem sejmu v Komendi, ki ga v nadaljevanju objavljamo v celoti.

»O alarmantnih razmerah v številnih panogah slovenskega kmetijstva in nižanju samooskrbe ter slabšanju prehranske varnosti so kmetje ter kmetijski in drugi strokovnjaki med drugim govorili na Vseslovenskem srečanju kmetov na Ponikvi in na Kmetijsko obrtnem sejmu v Komendi. V primeru, da do 31. oktobra ne bo prišlo do zagotovitve nujno potrebnih dodatnih 380 milijonov evrov v naslednjih petih letih, se bo organiziral vseslovenski kmečki protest; nekateri razmišljajo celo o možnostih veta na Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije.

Minulo nedeljo je na Ponikvi, v rojstnem kraju Antona Martina Slomška, potekalo 18. vseslovensko srečanje kmetov. Zbrane je povezovala misel blaženega Slomška, ki je zavetnik kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva »Očetov blagoslov otrokom dom podpira«.

Udeleženci Vseslovenskega srečanja kmetov na Ponikvi. Na fotografiji (od leve proti desni): predsednik KGZS Roman Žveglič, podpredsednik SKZ pri SLS Marko Cigler, prvi kmetijski minister dr. Jože Osterc, predsednica OO SLS Šentjur pri Celju Mihaela Rožej, bivši župan Šentjurja pri Celju in poslanec Jurij Malovrh. Vir slike: SLS.
Udeleženci Vseslovenskega srečanja kmetov na Ponikvi. Na fotografiji (od leve proti desni): predsednik KGZS Roman Žveglič, podpredsednik SKZ pri SLS Marko Cigler, prvi kmetijski minister dr. Jože Osterc, predsednica OO SLS Šentjur pri Celju Mihaela Rožej, bivši župan Šentjurja pri Celju in poslanec Jurij Malovrh.
Vir slike: SLS.

Srečanje se je pričelo s sveto mašo, ki jo je daroval škof dr. Maksimilijan Matjaž. Po maši je sledila akademija. Udeležence je ob 30-letnici samostojnosti Slovenije nagovoril slavnostni govornik Jože Osterc, prvi kmetijski minister v samostojni Sloveniji. Njegovo osrednje sporočilo je bilo: »Ohranimo družinske kmetije, tudi tiste manjše, in slovensko kmetijsko zemljo. S tem bomo ohranili tudi slovensko identiteto,« ter izpostavil, da hrana in samooskrba predstavljata izjemno pomembno področje. Predsednik KGZS Roman Žveglič pa je dejal, da je iz zgodovine znano, da se v kriznih časih lahko zaneseš le na svoje domače vire, kar še posebej velja za hrano.

SKZ pri SLS krepi iniciativo borbe za kmete in podeželje

V zadnjem obdobju smo priča alarmantnim razmeram v številnih kmetijskih panogah, ki predstavljajo glavno gonilo slovenskega podeželja, saj kmetje skrbijo tako za pridelavo hrane kot za ohranitev kulturne dediščine, obdelanost raznolike pokrajine in obstoj slovenskega naroda.

»Brez dodatnih minimalno 380 milijonov evrov sredstev za kmetijstvo v naslednjih petih letih je popolnoma nemogoče uspešno prilagajati slovensko kmetijstvo novim okoljskim in tržnim razmeram, ohraniti mlade na kmetijah, povečati samooskrbo Slovenije z domačo hrano ter ohranjati obdelano in poseljeno podeželje,« je prepričan podpredsednik SKZ pri SLS Marko Cigler, ki je dodal, da so na srečanju v okviru jesenskega kmetijsko obrtnega sejma v Komendi podprli zahteve Kmetijsko gozdarske zbornice (KGZS) in drugih kmečkih organizacij za pridobitev omenjenih dodatnih finančnih sredstev.

»Rok za uresničitev zahtev je 31. oktober,« je jasen Cigler, ki je dodal, da v nasprotnem primeru s strani KGZS ter drugih kmečkih organizacij pričakuje vseslovenski kmečki protest, sicer bo protest organizirala SKZ pri SLS, k sodelovanju pa bodo povabljene tudi vse druge zainteresirane kmečke organizacije.

»V SKZ pri SLS obžalujemo, da ob velikih sredstvih, ki se v tem času namenjajo za različna druga področja, kmetje in kmetijstvo ostajajo spregledani. To je toliko bolj nerazumljivo in nesprejemljivo ob dejstvu, da bi vsaka večja kriza z nekajmesečnim zaprtjem meja ob sedanji nizki samooskrbi s hrano lahko za številne prebivalce in prebivalke Slovenije pomenila dobesedno lakoto,« je poudaril Cigler in dodal, da ne preseneča dejstvo, da s ciljem o pravočasni spodbudi kmetijskega ministrstva in vlade k drugačnemu odnosu do slovenske prehranske varnosti nekateri razmišljajo celo o možnosti odložilnega veta na Zakon o izvrševanju proračunu RS, če za namen kmetijstva, večje pridelave hrane in večje prehranske varnosti ne bo namenjenih več sredstev.

»Prvo kmečko zborovanje, kjer bomo obravnavali alarmantne razmere v številnih kmetijskih panogah, bo v petek, 26. novembra 2021, v Slovenskih Konjicah,« še sporoča podpredsednik SKZ pri SLS Marko Cigler.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice