Naprej na vsebino

Prejeli smo: Luj Šprohar: Ob svetovnem dnevu vida slepi in slabovidni opozarjajo na slabšanje njihovega položaja v Sloveniji

Slepi in slabovidni vsako leto drugi četrtek v oktobru zaznamujejo svetovni dan vida, 15. oktober pa je Mednarodna zveza slepih leta 1970 izbrala za mednarodni dan bele palice. Gibanje Povežimo Slovenijo je ob tej priložnosti po pogovoru s predsednikom medobčinskega Društva slepih in slabovidnih Ljubljana dr. Luja Šproharja v sporočilu za javnost opozorilo, da se morajo o težavah slepih in slabovidnih pogovarjati tisti posamezniki, ki imajo ustrezna strokovna stališča in izkušnje v praksi.

Sporočilo v nadaljevanju objavljamo v celoti.

»Dneva, zaznamovana in posvečena slepoti oziroma delni izgubi vida sta priložnost, da še toliko bolj izpostavimo slabšanje socialnega položaja slepih ljudi. Trenutno v parlamentu potekajo razprave o zmanjšanjih oziroma odvzemu sredstev za pomoč in postrežbo slepi in slabovidni populaciji, kar me izjemno žalosti,« pravi predstavnik ranljivih skupin v gibanju Povežimo Slovenijo in predsednik medobčinskega Društva slepih in slabovidnih Ljubljana dr. Luj Šprohar.

»Tisti slepi in slabovidni ljudje, ki prejemajo dodatek za pomoč in postrežbo (DPP) v višini 300 evrov mesečno, si s tem nekoliko popravijo socialni položaj. V primeru, da bi se jim to odvzelo, kot predlagajo v parlamentu, bi to povzročilo socialno stisko za večino slepih in slabovidnih v Sloveniji, je zaskrbljen Šprohar.

V Zvezi slepih in slabovidnih Slovenije se angažirajo, da bi predlog o krčenju pravic slepih in slabovidnih umaknili, kar pa bo po mnenju dr. Luja Šproharja težko, saj tisti, ki o tem odločajo, premalo poznajo dejansko problematiko slepote in slabovidnosti. »Prav iz tega razloga sem se odločil, da bom na prihodnjih volitvah kandidiral znotraj gibanja Povežimo Slovenijo, kjer sem predstavnik za ranljive skupine. Menim, da je skrajni čas, da se o teh problemih začnejo pogovarjati tisti ljudje, ki imajo ustrezna strokovna stališča in izkušnje v praksi,« pojasnjuje dr. Šprohar, ki je zaradi tumorja na mrežnici pri enem letu starosti ostal brez desnega očesa, pri osemnajstem letu pa so mu zaradi glavkoma odstranili še levo oko. »Pozivam vse tiste, ki jim je mar za izboljšanje socialnega položaja ranljivih skupin, naj se nam pridružijo v gibanju Povežimo Slovenijo, saj bodo s tem pripomogli k izboljšanju, predvsem pa bodo preprečili možnosti morebitnega siromaštva slepih in slabovidnih.«  

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice