Skip to content

Kaj je to Google Meet?

Virtualni sestanki in srečanja so postali del našega vsakdana. Težko bi našli še koga, ki ni slišal za aplikacije Zoom, Skype in podobno. V Sloveniji je že nekaj časa na voljo še ena aplikacija, za katero bi lahko rekli, da nam je še bližje kot ostale, pa vendar za njo ne slišimo tako pogosto. To je Google Meet.

Preberite tudi:

Spremembe pri shranjevanju podatkov v Google oblak

Gmail pošta – koristni nasveti in triki

Kot že ime samo pove, je to Googlova aplikacija oziroma storitev za druženje. Preko nje se lahko udeležite ali gostujete virtualni sestanek na telefonu, tablici ali računalniku. Skratka, deluje prav tako kot Zoom, vendar velja izpostaviti eno posebnost. Za gostovanje sestankov seveda potrebujete uporabniški račun, ampak glede na to, da je aplikacija Googlova, ima večina že uporabniški račun.

Verjetno ste že ugotovili, da lahko torej do Google Meet dostopate z istim računom, s katerim dostopamo do e-pošte Gmail.

Udeležba na sestanku Meet

Sestanka se lahko udeležite že v nekaj sekundah.

  1. Pridobite povezavo do sestanka in jo kliknete.
  2. Odpre se vam »predsoba« sestanka v kateri lahko preverite vaš pogled/videz na kameri in delovanje mikrofona. Kamero ali mikrofon lahko tudi izključite. Ko ste pripravljeni, kliknete na moder gumb za pridružitev. V kolikor vas je gostitelj v sestanek dodal z vašim e-naslovom, se lahko sestanku pridružite takoj. Če vam je gostitelj samo poslal povezavo, boste morali počakati, da vas potrdi, nato pa boste vključeni v sestanek.
  3. Odpre se vam okno sestanka. Na sredini zaslona bodo vidni udeleženci, v spodnjem delu pa imate orodno vrstico s funkcijami – upravljanje z mikrofonom in kamero, dvigovanje roke, kontrolniki za predstavitev in gumb za dostop do nastavitev. Na koncu je velik rdeč gumb, s katerim lahko sestanek zapustite.

Na skrajnem desnem koncu zaslona boste videli še nekaj dodatnih gumbov. S prvim gumbom lahko vidite podatke sestanka, z drugim pa lahko dostopate do seznama udeležencev in z njim upravljate, seveda če vam je to omogočeno. Ostane vam še gumb za klepet ter gumb za dodatne funkcije, kot so ločene sobe, ankete, kvizi in podobno.

Sestanku se lahko pridružite tudi s kodo. Polje za vpis kode najdete neposredno v svojem Gmail računu na spodnji desni strani zaslona.

Zanimiva prednost Google Meet je tudi ta, da ko vas nekdo vključi v načrtovan sestanek, se vam na Google Koledarju avtomatsko ustvari dogodek. Na dan, ko imate sestanek lahko tako samo kliknete na ustvarjen dogodek in že se vam bo prikazal gumb »Pridruži se sestanku«.

Gostovanje sestanka Meet

Na Meet pa lahko seveda kdorkoli tudi ustvari sestanek. Najhitreje bo, če to storite preko gumba »Nov Sestanek« na začetni strani Gmail računa.

  1. Prikazalo se vam bo okno za deljenje sestanka.
  2. Kopirate povezavo ali jo delite s pomočjo gumba »Pošlji povabilo«.
  3. Ko ste pripravljeni, kliknete gumb »Začni«.

Vidite lahko, da tudi za gostovanje sestanka ne potrebujete nobene dodatne namestitve. Sestanek lahko začnete dobesedno takoj.

Google Meet omogoča brezplačen sestanek dolžine 24 ur, v kolikor gre za »osebni« sestanek, s čimer je mišljena udeležba samo dveh oseb. Za sestanke treh oseb ali več pa je omejitev postavljena na uri. Dobro je vedeti, da dviganje rok, ankete in ločene sobe za sestanek niso na voljo v brezplačni različici.

Google Meet na mobilnih napravah

Tudi na telefonu lahko brez težav dostopate do Googlovih sestankov. V kolikor želite, si lahko na telefon naložite temu namenjeno aplikacijo Google Meet, sicer pa lahko prav do vseh funkcij dostopate tudi preko aplikacije Gmail.

Ozadja na Google Meet sestankih

Kot pri nekaterih drugih ponudnikih za virtualne sestanke, lahko tudi tukaj spremenite ozadje aplikacije. Tako vam ne bo treba  mučiti s pospravljanjem sobe. Ozadje spremenite tako, da kliknete na gumb, ki je označen na spodnjem posnetku zaslona. Slika, ki jo boste izbrali bo nadomestila vse, kar je na kameri v vašem ozadju.

Odpre se vam podokno s kar nekaj ozadji, lahko pa seveda naložite svojo sliko. Za vas smo poiskali kar nekaj inovativnih slik, ki jih lahko uporabite za ozadje. Poglejte si jih na tej povezavi. Katero ozadje pa vam je najbolj všeč? Morda bar iz televizijske serije Prijatelji (Friends)?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice