Naprej na vsebino

Spremembe pri shranjevanju podatkov v Google oblak

Približno dva tedna je že minilo od ene večjih sprememb pri poslovanju tehnološkega velikana Google. Slike in videoposnetki, shranjeni v storitvi Google Foto se štejejo v kvoto prostora, ki ga imate na voljo za shranjevanje pri Google. Kaj to pomeni?

Vsak uporabnik, ki odpre Google račun prejme 15 GB brezplačnega prostora za shranjevanje podatkov, kot so e-poštna sporočila, dokumenti in podobno. To je občutno več kot ponujajo konkurenčna podjetja: pri storitvi OneDrive podjetja Microsoft prejmemo 5 GB prostora in pri Applovem iCloud prav tako 5 GB.

Preberite tudi:

Google Card: Google razvija lastno pametno debetno kartico

Google Zemljevid – veliko več kot le atlas sveta

»Skrite« funkcije za Google Foto

Do 1. junija je veljalo, da lahko slike in videoposnetke nalagate v Google Foto po mili volji, brez da bi tvegali prenasičenost prostora. Po novem pa se prav tako tudi slike in videoposnetki štejejo v 15 GB brezplačne kvote.

Kaj sploh je Google Foto?

Shranjevanje podatkov na tujih strežnikih ali tako imenovanih »oblakih« se je v zadnjem času izjemno razširilo. Pravzaprav ni nič drugačen od klasičnega shranjevanja na lastnem računalniku, na USB ključku ali CD-ju. Razlika je samo v tem, da so stvari shranjene na strežnikih, ki so v lasti podjetja, pri katerem podatke shranjujemo.

Tako seveda prihranite na prostoru na računalniku, poleg tega pa so vam takšni podatki dosegljivi povsod – potrebujete samo internetno povezavo in seveda geslo za »oblačni« račun. Seveda so taki strežniki navadno tudi hitrejši ter zanesljivejši. Pa tudi varnejši v tem pogledu, da se izognete tveganju, da bi USB ključek poškodovali ali izgubili in bi najditelj lahko potekal do podatkov.

Vrnimo se k prvotnemu vprašanju – kaj je Google Foto? Google Foto je torej »oblak«, kamor lahko shranite slike ali videoposnetke. Google Foto je najbolj priročen kot aplikacija na telefonu – aplikacijo si zgolj namestite na telefon in se prijavite z Google računom. Ponudila se vam bo možnost, da vklopite samodejno sinhronizacijo vsebine. Kar pomeni, da vsakič ko boste s telefonom naredili fotografijo ali videoposnetek, se bo ta vsebina takoj prenesla v oblak (potrebovali boste samo Wi-Fi povezavo). S telefona je nato lahko tudi izbrišete, saj lahko do njih dostopate preko Google Foto. Znotraj aplikacije imate tudi funkcijo, s pomočjo katere lahko z enim samim gumbom izbrišete točno tisto vsebino s telefona, ki je že naložena v oblak.

Do vsebine lahko zelo enostavno dostopate preko vseh naprav, ki podpirajo Google storitve. Na primer: na računalniku dostopate do Google Foto na enak način kot do Google Gmail, samo zavihek kliknete.

Na računalniku dostopate do Google Foto na enak način kot do Google Gmail, samo zavihek kliknete.
Na računalniku dostopate do Google Foto na enak način kot do Google Gmail, samo zavihek kliknete.

Kakovost prenesene vsebine

Marsikdo lahko ima ob tem vprašanje, v kakšni kakovosti Google shrani fotografije in posnetke. Na voljo imamo dve možnosti – prenos v izvorni kakovosti, torej v točno takšni, kot je bila slika narejena ali prenos z nekoliko manjšo kakovostjo.

Takšen način shranjevanja se imenuje »Varčevalnik prostora«, saj so slike stisnjene na 16 MP, videoposnetki pa na visoko ločljivost in se s tem prihrani kar veliko na prostoru.

Do 1. junija ste lahko v oblak prenesli neomejeno količino vsebine, ki je bila shranjena z »Varčevalnikom prostora«, prej omenjena sprememba pa pomeni, da tudi če zdaj vsebino shranjujete v »stisnjeni« kakovosti, se bo ta štela v kvoto 15 GB, kar pomeni, da lahko dosežete preobremenjenost oblaka.

Obvezno pa je treba omeniti, da se velikost povprečne slike, ki jo shranite s pomanjšano kakovostjo, giblje okoli 1 MB – odvisno od nastavitev, zmogljivosti telefona…

To pa pomeni, da lahko shranite 1000 slik za vsak gigabajt (GB) prostora, kar znese okoli 15 tisoč slik pri 15 GB prostora. Seveda morate upoštevati še prostor, ki ga zasede e-pošta ter morebiti še Google Drive. Skratka, kljub temu, da so postavili omejitve pri shranjevanju slik, so te še vedno kar visoke.

Kaj lahko storimo, če vam je 15 GB prostora premalo?

Najbolj očitna rešitev, za katero bi si tudi Google želel, da se odločite, je seveda ta, da plačate za dodaten prostor. Izbirate pa lahko med tremi paketi. Za 1,99 €/mesec oziroma 19,99 €/leta pridobite 100 GB prostora, za 2,99 €/mesec oziroma 29,99 €/leto imate dostop do 200 GB prostora, za 9,99 €/mesec oziroma 99,99 €/leta pa do 2 TB prostora (2000 GB).

Poleg tega pri plačljivih paketih prejmete še možnost dodajanja družinskih članov, torej delitev prostora in pa dostop do Google strokovnjaka – osebe, ki vam bo lahko osebno pomagala pri uporabi Googlovih storitev.

Po drugi strani lahko poskusite zmanjšati število fotografij ali videoposnetkov, ki jih želite obdržati. To pomeni, da bi se morali kdaj pa kdaj »odpraviti« do vsebino in jo dodobra prečistiti in izbrisati kar več ne potrebujete. To pa vam ni treba delati za vsebino, ki je bila naložena pred 1. junijem 2021, saj se ta v brezplačno kvoto ne šteje.

Če imate voljo in željo lahko tudi poskusite kombinirati več različnih oblakov. Uporabljate lahko več oblakov naenkrat, zato si lahko naložite, poleg Google Foto, še Microsoft OneDrive in uporabite 5 GB brezplačnega prostora. Glede na znamko telefona, ki ga imate, lahko prav tako dostopate do brezplačnega prostora za shranjevanje, ki ga nudi proizvajalec in je navadno v višini 5 GB – Apple iCloud, Huawei Drive…

Potrebno bo nekaj organizacije, saj boste do vsakega oblaka dostopali preko drugih platform oziroma aplikacij.

Google je storitev Foto posodobil tudi na način, da lahko zdaj vidite približen izračun koliko časa boste še lahko shranjevali fotografije in videoposnetke, preden dosežete 15 GB omejitev.

Google je storitev Foto posodobil tudi na način, da lahko zdaj vidite približen izračun koliko časa boste še lahko shranjevali fotografije in videoposnetke, preden dosežete 15 GB omejitev.
Google je storitev Foto posodobil tudi na način, da lahko zdaj vidite približen izračun koliko časa boste še lahko shranjevali fotografije in videoposnetke, preden dosežete 15 GB omejitev.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice