Skip to content

Google Zemljevid – veliko več kot le atlas sveta

Brez Google Zemljevidov bi se marsikomu vsakdanje življenje resnično spremenilo. Kdo danes še uporablja stare zemljevide v papirnati obliki? Si predstavljate, da morate načrtovat pot z njimi? Google Zemljevid je naš prijatelj in pomočnik v vseh smernicah. Ampak: obstaja še več!

Te funkcije morate poznati, če si želite življenje še olajšati.

Preberite tudi:

Mobilne oziroma e-denarnice v Sloveniji

Gmail pošta – koristni nasveti in triki

Za Google Zemljevidom, ki ga vidite, obstaja še veliko bolj zapleten zemljevid, ki je ključ do vaših poizvedb, vendar je skrit vašim očem. Globinska karta vsebuje logiko krajev: ovinke, obvoznice, semaforje, omejitve hitrosti in prometne razmere na cestah. To so podatki, iz katerih ste izvedeli denimo predviden prihod na cilj.

Google se je javnosti odprl v ključnem trenutku v svojem razvoju. Družba se je začela kot spletno podjetje za iskanje (spletni iskalnik Google), ki je skoraj izključno služilo od prodaje oglasov na podlagi tega, kar ste iskali. Ampak potem je mobilni svet eksplodiral.

Kje iščete, je postalo skoraj tako pomembno kot tisto kar iščete. Google se je odzval z ustvarjanjem operacijskega sistema, blagovne znamke in ekosistema v Androidu, ki je postal edini pomemben tekmec Apple-ovega iOS-a.

In to z dobrim razlogom. Če je Googlovo poslanstvo organizirati vse informacije na svetu, je najpomembnejši izziv, ki je veliko večji od indeksiranja v spletu, da pretvori fizične informacije po svetu ter da postane dostopen in uporaben.

Google zemljevid ponuja ogromno funkcij.
Google zemljevid ponuja ogromno funkcij.
Vir slike: Deepanker Verma, Pixabay

Kako še bolje uporabljati storitev Google Zemljevida

Google Zemljevidi so postali resnično vsestranski. Ni čudno, da Google sprosti nove funkcije skoraj vsak teden. Čeprav se strokovnjaki pri Google Zemljevidih veselijo kakršnekoli spremembe, jih verjetno večina uporabnikov niti ne opazi, saj mnogi uporabni triki prikrivajo storitev Google zemljevida v menijih. Če poznate prave klike, z Google Zemljevidi ne boste odkrili le zanimivih mest, ampak si boste lahko tudi pomagali organizirati vsakdanje življenje.

Ali veste, na primer, da se zemljevidi mest lahko uporabljajo brez internetne povezave? Ali poznate prikaz povprečnih ur največjih gneč v restavracijah ali trgovinah – in kako preveriti pot in ceno leta s storitvijo Google Zemljevidi?

Google Zemljevidi: od doma in po svetu

Google Zemljevid ne pomaga le pri iskanju določenega cilja. Odkar obstaja »Street View«, je tudi zadnji kotiček na svetu le en klik stran od vas. Ne veste, kje iskati? Kaj pa najlepši kraji na svetu? Ali pa potovanje v gorah na Machu Picchu ali Mount Everest – oziroma na vodi do Loch Nessa, na potovanju po Donavi ali na dno morja? Prav tako boste lahko potovali v oddaljene države, kot so Kenija, Madagaskar, Brazilija in v Jordanijo, v rdečo mesto Petra. Skratka, možnosti so skoraj neomejene.

14 nasvetov z Google Zemljevidi, da bo vaše vsakdanje življenje postalo lažje

1. Preverite promet

Google Zemljevid vam pokaže, kje na trenutno prezasedeni poti se težko premaknete naprej in koliko časa potrebujete do cilja. Poleg tega si lahko ogledate tudi celotno prometno situacijo in preprosto obvozite zastoje.

Odprite meni in kliknite »Promet«. Potem vam bo Google pokazal, kje so prometni zastoji (rdeče) in kje je promet nezgoščen (zelena). Če elementa ne najdete v meniju, je funkcija že vklopljena.

2. Pošljite naslov na mobilni telefon

Iščete naslov na domačem računalniku in želite do naslova uporabiti navigacijo s svojega pametnega telefona? Potem vam ni treba dvakrat vnašati naslova, lahko si ga preprosto pošljete v pametni telefon.

Če je v računalniku najdenih naslovov, se pod iskalno režo prikaže možnost »Pošlji v pametni telefon«. Kliknite na to in Google vam bo poslal podatke.

3. Preverite čakalno dobo v vaši priljubljeni restavraciji ali gnečo v trgovini

Preden se odpravite na večerjo, uporabite Google Zemljevide in preverite zasedenost, da ne bi čakali v vrsti.

Preprosto poiščite ime restavracije v brskalniku za namizne računalnike ali v Google Zemljevidih za iOS in Android. Nato se pomaknite navzdol na grafikon »priljubljene ure« in izberite določen čas.

4. Navigacija prek povezave Bluetooth

»Pogled na cesto – telefon lahko počaka« velja tudi pri navigaciji: če imate vgrajeno prostoročno telefoniranje Bluetooth, ga lahko povežete z navigacijo Google Zemljevidov, da vas ta zvočno usmerja.

Ko zaženete navigacijo, kliknite na tri pike v spodnjem desnem kotu in odprite nastavitve. Tukaj so nastavitve za povezave Bluetooth v storitvi Google Zemljevidi.

5. Zapomnite si kje ste parkirali

Ko naslednjič parkirate vozilo, zaženite Google Zemljevide in se dotaknite modre pike, ki prikazuje vašo lokacijo. Ko se prikaže meni, izberite »Nastavi kot parkirno mesto«, da pustite oznako na zemljevidu. Tako lahko preprosto poiščete svoje vozilo, ko ste pripravljeni na odhod.

6. Shranite si svoje najljubše kraje, ki ste jih obiskali

Restavracije, zanimivosti, odlične plaže: Vedno odkrivamo kraje ali beremo o krajih, ki bi jih radi obiskali. Z Google Zemljevidi lahko te lokacije enostavno shranite in vam ni treba ustvariti dolgih seznamov z zaznamki.

Poiščite priljubljena mesta v Google Zemljevidih in povlecite spodnji stolpec. Tu se prikaže element »Shrani«. Sedaj lahko izberete, na katerem seznamu želite shraniti lokacijo.

7. Shranite zemljevide brez povezave

Idealno za priprave na počitnice: z zemljevidi brez internetne povezave se sprostite v tujini. Zemljevid lahko shranite sami ali pa se zanesete na aplikacijo. Google tudi samodejno prenese zemljevide, če obstaja verjetnost, da bodo na vaši poti težave z omrežjem.

V meniju izberite element »Zemljevidi brez povezave«, nato »Območje po meri«, izberite in prenesite zemljevid.

8. MyTaxi, avtobus in vlak, Googlovi leti so integrirani

Ali imate nameščeno aplikacijo »MyTaxi«? Zahvaljujoč Google Zemljevidom lahko preverite, ali vas taksist želi prelisičiti, saj vam Google pripravi predloge poti, ki so najustreznejše. Za potovanja na dolge razdalje je prek storitve »Google Flight« pa vam pripravi tudi takojšnje predloge za cene in rezervacije. Kot alternativa pešcem in avtomobilom Google Zemljevid ponuja tudi povezave za javni prevoz.

9. Odgovorite na vprašanja o krajih

Aplikaciji »Foursquare« in »Yelp« vam pomagata najti, na primer pravo kavarno za zajtrk na počitnicah. Google zdaj razširja svojo storitev zemljevidov v napravah s sistemom Android. Greste v kavarno, popijete kavo, pojete torto in kasneje vas bo Google vprašal, ali boste odgovorili na kratka vprašanja. Na primer: ali so sanitarije primerne, kakšen se vam zdi kraj ali obstaja Wi-Fi?

Kliknite na meni in odprite element »Moje objave«. Pomaknite se do možnosti »Informacije o pregledu« ali »Dodajanje manjkajočih informacij« ali na dno, kjer lahko odgovorite na vprašanja o kavarnah na vašem območju.

10. Poiščite primerne lokacije za kosilo ali zajtrk

Google je programiral svojo aplikacijo tako, da ko ste vnesli mesto, bo aplikacija prikazala restavracije glede na čas v dnevu. Kavarne zjutraj, ponudbe restavracij s kosili čez dan, ter bare in restavracije v večernih urah. Aplikacija razlikuje med različnimi kategorijami: poceni ali draga hrana, malo obiskane ali celo kraje, ki jih obiskujejo večinoma domačini.

Google zbira tudi orientacijske točke in fotografije ulic.

11. Vstavi postanek

Podali ste se na pot, vmes pa želite obiskati prijatelja: v Google Zemljevidih lahko vstavite postanke na svoji poti do cilja.

Če ste vstopili na glavno pot, kliknite tri pike poleg naslovov, nato »Dodaj postanek«. Z dolgim pritiskom na posamezne postanke postavite cilje v pravi vrstni red.

Vsestranski Google zemljevid.
Vsestranski Google zemljevid.
Vir slike: Renate Koppel, Pixabay

12. Google jezikovni pomočnik

Od zadnje posodobitve se samodejno aktivira »Google Voice Assistant« na telefonih Android: med vožnjo lahko upravljate z glasovnim ukazom (»Ok Google, kje je najbližji supermarket?«) in brez težav pridete do najbližjega supermarketa, bencinskega servisa ali restavracije za hitro prehrano. V teoriji to dobro deluje. V praksi pa morate na koncu izbrati sami, ker Google prikaže le vse možnosti na zemljevidu.

13. Izračunajte razdaljo med kraji

Kako daleč je Rim od Trsta? Storitev zemljevida vam to lahko pove. Preprosto odprite Google Zemljevid v brskalniku v računalniku in z desno miškino tipko kliknite na zemljevid. V meniju je navedeno »merjenje razdalje«. Kliknite nanjo in izberite dve lokaciji.

14. Seznami priljubljenih

Naredite si seznam svojih priljubljenih mest, parkov, restavracij: samo poiščite mesto, kliknite »Shrani lokacijo« in nato v meniju izberite »Moja mesta«. Tako boste imeli pod »Shranjeni« seznam priljubljenih mest.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice