Skip to content

Gmail pošta – koristni nasveti in triki

Ste kdaj pomotoma poslali e-pošto nekemu, ki mu ta ni bila namenjena, ali pa ste jo le hoteli shraniti kot osnutek? Morda vam je zmanjkalo prostora za shranjevanje e-pošte in dejansko plačujete za več prostora v vašem nabiralniku. Ne veste kako preko Gmail pošte poslati velike datoteke? Če je tako, niste edini! Da bi se temu izognili, potrebujete le nekaj več navodil za Gmail pošto.

Čeprav veliko uporabnikov uporablja Gmail pošto, se le nekateri zavedajo naprednih funkcij Gmail pošte, ki so na voljo. Številne izjemne funkcije so na videz skrite v vašem Gmail računu.

Preberite tudi:

Teams za učence in starše

Brezplačno preizkusite hitrost Wi-Fi ali interneta

Prvi korak za obvladovanje računa v Gmail pošti je ta, da se zavedate, da potrebujete nekaj dodatnih nasvetov. Teh nekaj nasvetov vam bo pomagalo pri navzkrižjih s prejetimi sporočili, pošiljanju novih sporočili, prilagajanju računa, kot tudi najboljši izkoristek najnovejših posodobitev Gmail pošte in še več.

Beg poslal Gmail od

Pojdite na »Nastavitve«, izberite »Splošno« in označite »Omogoči razveljavitev pošiljanja«. Nato boste imeli med pet in 30 sekundami (nastavite časovno omejitev), da ustavite pošiljanje e-pošte po tem, ko jo pošljete. Če želite preklicati e-pošto v tem času, ko pritisnete »Pošlji«, kliknite gumb »Razveljavi«, ki se pojavi. Preverite črkovanje v svojem sporočilu

Med tipkanjem kliknite puščico navzdol v spodnjem desnem kotu. Nato kliknite na »Preveri črkovanje«. Napake bodo označene z rumeno barvo. Prav tako lahko dobite napredno pomoč z uporabo razširitve »Grammarly« v vašem brskalniku. Izpostavite bistvo

Nasveti in triki za uporabo Gmail pošte.
Nasveti in triki za uporabo Gmail pošte.
Vir slike: Free Photos, Pixabay

E-poštni nabiralniki, kjer se giblje veliko pošte, hitro popeljejo v zmešnjavo. Da bi prejemnik takoj opazil vaše sporočilo, poudarite glavne stavke in prosite za odgovor. Če želite to narediti, morate aktivirati funkcijo »Citiraj izbrano besedilo« v »Labs«. Nato v sporočilu preprosto označite stavek, nato pa kliknite »Odgovori«. Predhodno izbrano besedilo se sedaj prikaže neposredno pred vnosnim poljem. Uporabite bližnjice na tipkovnici

Gmail pošta podpira bližnjice na tipkovnici med ogledom seznama (npr. Prejeto, Vse pošte, Osnutki, rezultati iskanja itd.):

 • C, da sestavite novo pošto,
 • j in k, da premaknete kazalec navzdol in navzgor,
 • x, da izberete / prekličete izbiro, ki jo je pokazal kazalec,
 • e, arhivirati vse teme, ki so bile izbrane,
 • [Enter], da vstopite/potrdite, kamor/kar kaže kazalec,
 • »G i«, da odprete mapo »Prejeto«,
 • »G a«, da odprete vso pošto,
 • »G d«, da odprete osnutke.

Znotraj e-poštnega sporočila:

 • n in p, če želite brskati po sporočilih navzgor in navzdol,
 • a, da odgovorite na vsa e-poštna sporočila (ali r, da odgovorite posamično)
 • f, da pošljete sporočilo, ki ga je pokazal kazalec,
 • u, da se vrnete v prejšnji pogled seznama. To je enako kot gumb za nazaj.

Druge uporabne bližnjice:

 • /, da bo iskalna vrstica aktivna,
 • »* U«, da izberete vsa neprebrana e-poštna sporočila,
 • »* N«, preklic izbira vseh e-poštnih sporočil,
 • Shift + i, označite vsa izbrana e-poštna sporočila kot prebrana,
 • Shift + u, da označite vsa izbrana e-poštna sporočila kot neprebrana.

Uvozite druge e-poštne naslove

Če imate starejše e-poštne naslove, do katerih dostopate v drugih poštnih odjemalcih, lahko te e-pošte nastavite neposredno v svojo mapo »Prejeto« v Gmail pošti. Pojdite v »Nastavitve«, izberite »Računi in uvoz« in nato »Preverite pošto« iz drugih računov. Nato vnesite ostale e-poštne naslove in sledite korakom da bodo vaša e-poštna sporočila poslana v Gmail pošto.

Kopirajte slike v e-poštno sporočilo

Za uporabnike Gmail pošte, ki pogosto pošiljajo fotografije v e-poštnih sporočilih, Gmail pošta ponuja še več priročnih funkcij. Poleg tipičnega gumba »Pripni datoteko«, ki se skriva za ikono sponke, obstaja tudi možnost vlečenja in spuščanja slik iz računalnika v Gmail pošto. Fotografije iz interneta se lahko enostavno prilepijo tudi v sporočila –  z desno miškino tipko kliknite sliko in jo kopirajte s pomočjo ukaza »Kopiraj sliko«. Prilepite fotografijo v e-pošto z desnim klikom in z ukazom »Prilepi«.

Blokirajte uporabnike

Tudi vam kdo pošilja nezaželena »spam« sporočila? Namesto, da bi se borili z njimi, vam Gmail pošta omogoča, da jih preprosto blokirate. V e-poštnem sporočilu, ki ste ga prejeli, kliknite spustni gumb poleg puščice za odgovor in nato izberite »Blokiraj [ime]«. Ta oseba vam ne bo nikoli več poslala e-pošte.

Dodajte Google koledar v svojo Gmail pošto

Če pogosto izgubite občutek za datum in čas, vam bo trik v Gmail pošti – funkcija iz Gmail-ovih laboratorijev, pomagala. Pojdite v »Nastavitve« in izberite »Labs«. Pomaknite se navzdol na pripomoček »Google koledar« in ga omogočite. Nato kliknite »Shrani spremembe«. Ko to dovolite, se v vašem nabiralniku prikaže pripomoček Google koledar.

Pike ne igrajo vloge

Skrivnost Gmail pošte je, da pike v imenu pred @gmail dejansko niso pomembne. Torej, pošiljanje e-poštnega sporočila na janez.novak.123@gmail.com je enako kot pošiljanje na janeznovak123@gmail.com.

Uporabite Google Drive za pošiljanje velikih prilog

Gmail pošta ima omejitev priponk 25 MB. Kaj, če želite poslati datoteko preko e-pošte, ki je večja od tega? Preprosto dodajte datoteko v svoj »Google Drive«, nato v oknu za sestavljanje Gmail pošte kliknite gumb »Google Drive« in izberite datoteko.

Opomnik, če želite vključiti priloge

Odlična funkcija Gmail pošte je, da vas bo dejansko opomnila, da dodate datoteke v e-poštna sporočila, če vidi, da ste napisali besedno zvezo, kot je »V prilogi pošiljam dokument«, a tega dejansko niste storili.

Preiščite bolj efektivno

Iščete določen e-poštni naslov, ali ne morete najti prejetega sporočila? Kliknite puščico zraven ikone povečevalnega stekla, da uporabite napredni iskalni element Gmail pošte. To vam omogoča, da vnesete skoraj vse parametre, ki bi jih radi uporabili za iskanje po svojem nabiralnika.

Dodaj emoji

Ja, tudi Gmail pošta ni imuna na emojije. Dodate jih lahko toliko, kolikor želite, tako da kliknete na orodno vrstico emoji, ki se nahaja v meniju na dnu okna za sestavljanje e-poštnega sporočila.

Preprosta odjava od reklamnih sporočil

Gmail pošta olajša odjavo iz nadležnih glasil. Seveda lahko v e-poštnem sporočilu kliknete povezavo za odjavo, vendar včasih pošiljatelji dobro opravijo nalogo skrivanja le tega. Gmail pošta bo skenirala e-poštno sporočilo in vam našla bližnjico do naslova pošiljatelja. Z enim klikom se odjavite!

Uporabite pogovore »Hangouts« iz Gmaila

»Hangouts« je Google-ova platforma za takojšnje sporočanje. Obstajajo namenske spletne in mobilne aplikacije, iz Gmail pošte pa lahko tudi dostopate do klepetalnic »Hangout«, kar olajša komuniciranje, če sta oba uporabnika Gmail pošte dosegljiva. Preprosto kliknite gumb »Hangout« v stranski vrstici Gmail pošte, da si ogledate seznam pogovorov »Hangouts«.

Dostop drugemu uporabniku do svoje Gmail pošte

Google vam omogoča, da dostop do svoje Gmail pošte delite z nekom drugim, kot je na primer vaš pomočnik. Preprosto odprite »Nastavitve«, izberite »Računi in uvoz«, ter »Deli dostop do svojega računa« in delili boste dostop nekomu, ki bo dobil dovoljenje za branje in odgovarjanje na vaša sporočila.

Preverite, če kdo drug dostopa do vaše Gmail pošte

Po drugi strani pa Gmail pošta omogoča tudi, da vidite ali lahko kdo drug dostopa do vašega računa brez vašega vedenja. Kliknite povezavo »Zadnji podatki o dejavnosti računa« na dnu nabiralnika Gmail pošte in videli boste naslov IP in lokacijo, od kod je bil dostopen vaš Gmail račun.

Pošiljanje in arhiviranje ob istem času

Ko odgovorimo na Gmail pošto, jo običajno tudi arhiviramo. Gmail pošta pa nam omogoča, da se ta koraka iz dveh spremenita v enega. Pojdite v »Nastavitve«, izberite »Splošno« in omogočite funkcijo »Pošlji in arhiviraj odgovor«. Zdaj boste videli gumba »Pošlji«, ki se ji bo pridružil gumb »Pošlji in arhiv« v okencih za sestavljanje Gmail pošte.

Gmail pošta omogočja ogromno nastavitev.
Gmail pošta omogočja ogromno nastavitev.
Vir slike: Gerd Altmann, Pixabay

Omogočite namizna obvestila

Gmail pošta vam omogoča, da omogočite namizna obvestila, tako da boste obveščeni o novih e-poštnih sporočilih, tudi če so vse druge aplikacije na vašem namizju zaprte. Če želite omogočiti namizna obvestila, odprite »Nastavitve«, izberite »Splošno«, nato »Namizje« in jih preklopite »VKL.«.

Kličite iz Gmail pošte

Da, dejansko lahko pokličete katerega koli od svojih stikov preko Gmail pošte. Če želite to narediti, morate prenesti vtičnik »Google Talk« za pogovore »Hangout«. Nato kliknite povezavo »Ustvari klic« v mapi »Prejeto« v Gmail pošti in vnesite številko, ki jo želite poklicati.

Oglejte si več sporočil v mapi »Prejeto«

Gmail pošta privzeto prikaže 50 sporočil v mapi »Prejeto«, toda dejansko lahko to številko nastavite na 100. To naredite tako, da odprete »Nastavitve«, nato »Splošno« in nato »Največja velikost prikaza strani« in izberite »100«.

Uporabite vtičnike, da bo Gmail pošta še močnejša

Gmail pošta podpira vtičnike. In prav tako kot vtičniki razširijo zmogljivosti spletnih brskalnikov, razširjajo možnosti tudi Gmail pošte. Tukaj lahko preverite nekaj priročnih vtičnikov Gmail pošte.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice