Skip to content

Mobilne oziroma e-denarnice v Sloveniji

Novo leto v bančni sektor prinaša številne novosti. Poleg strožjih varnostnih zahtev, je tu še Flik in nujno potrebne nadgradnje na področju spletne bančništva.

Večina bank je v letu 2020 klientom ponudila Flik, plačilni instrument za brezplačna medbančna nakazila v realnem času. Banki Intesa Sanpaolo in Sberbank od začetka decembra omogočata izvrševanje takojšnjih plačil v evrih čezmejno, do novembra letos naj bi se jima pridružile vse banke v državi.

Preberite tudi:

Kako digitalizacija vpliva na razvoj tehnologij in s tem na gospodarsko rast?

Prednosti, ki jih nudi spletna trgovina podjetnikom

Novo leto, nova pravila: Plačevanje prek spleta se je zostrilo

V pregledu novih storitev NLB izpostavlja oddaljeno podpisovanje dokumentacije v mobilni banki, možnost odprtja digitalnega paketa za nekomitente fizične osebe na daljavo, plačila prek Flika, potrjevanje spletnih nakupov v mobilni denarnici, med prvimi bankami v Sloveniji tudi z biometrično prepoznavo, pošiljanje kode PIN za vse kartice s čipom za fizične osebe in za poslovne kartice prek sporočila SMS, možnost sprejema naročila za odobritev kredita prek video klica in možnost pridobitve ponudbe za kredit prek spletnega obrazca v spletno pošto stranke.

V NLB bodo starejšim ponudili pomoč pri mobilnih bankah, denarnicah. Vir slike: Shutterstock

V NLB so lani vzpostavili tudi mobilno poslovalnico Bank&Go, ki bo okrog 50 krajev brez stalne bančne poslovalnice začela obiskovati, ko bodo epidemiološke razmere to dopuščale. »Mobilna poslovalnica zapolnjuje vrzel, ki je nastala z umikom poslovalnic zlasti pri starejši populaciji. Predstavlja most med sodobnim, digitalnim in klasičnim, saj bomo skušali obiskovalcem približati uporabo digitalnih storitev,« so opisali.

»V spomladanskem času smo dostopnost do bančnih storitev brez obiska poslovalnic nadgrajevali in digitalizirali obstoječe produkte. Stranke lahko prek telefona opravijo številne bančne storitve, denimo sklenitev paketa, naročilo kartice z odloženim plačilom, ureditev limita na osebnem računu, sklenitev potrošniškega kredita. Stranke si lahko spletno in mobilno banko aktivirajo na daljavo,« naštevajo v Novi KBM, kjer so novembra lani uvedli aplikacijo mobilne denarnice, ki omogoča plačevanje z digitaliziranimi karticami prek mobilnega telefona. Ta je pomembna tudi za zagotavljanje močne avtentikacije pri opravljanju spletnih nakupov.

Ponuditi celoten nabor bančnih produktov in storitev na daljavo si prizadevajo tudi v Unicredit banki Slovenija. »Stranke lahko pridobijo vse pomembne informacije o produktih in storitvah ter izvajajo vse glavne bančne dejavnosti prek spletne in mobilne banke ter bankomatov. Stranka lahko na daljavo na primer odpre tekoči račun, pridobi potrošniški kredit, naroči plačilne kartice, zaprosi za moratorij, aktivira mobilno banko, sklene depozit,« so povzeli in dodali, da so v teh dneh ponudili prenovljeno različico mobilne banke, aplikacija Flik pa bo na voljo v kratkem.

V banki Intesa Sanpaolo so lani lansirali novo spletno in mobilno banko. »Naslov nosilca novosti v digitalnem bančništvu smo upravičili s tem, ko smo maja kot ena redkih bank ponudili možnost odpiranja računa na daljavo s pomočjo video identifikacije, bili smo med prvimi bankami, ki je strankam julija omogočila izvršitev domačih takojšnjih domačih plačil med transakcijskimi računi znotraj banke in transakcijskimi računi, odprtimi pri drugih bankah v Sloveniji, od 7. decembra pa banka uporabnikom spletne in mobilne banke omogoča tudi čezmejna takojšnja plačila,« so nanizali.

»Na področju digitalizacije smo avgusta nadgradili mobilno banko, decembra implementirali funkcionalnost 3D Secure, s katero stranke lahko potrjujejo spletna plačila in biometrijo. Tudi v prihodnje je naš cilj strankam omogočiti enostavno in udobno poslovanje z banko prek digitalnih kanalov, zato nadaljujemo z bogatitvijo vsebin in samih funkcionalnosti,« so za STA povedali v SKB banki.

Eden izmed glavnih strateških ciljev Gorenjske banke je digitalizacija poslovanja. »Komitentom smo v prvi polovici leta omogočili aktivacijo spletne banke in mobilne banke na daljavo. Komitenti lahko na daljavo denimo naročijo storitve SMS, obročno plačevanje prek kreditne kartice, podaljšajo vezavo sredstev, zamenjajo tip osebnega računa, se naročijo na e-izpiske, uredijo povpraševanje po informativnih izračunih in ponudbah, naročijo plačilne kartice, urejajo spremembe limitov na plačilnih karticah,« naštevajo.

»Letošnji digitalizacijski dosežki so nadgradnja mobilne banke, vključitev v domačo shemo za takojšnja plačila in uvedba Flika,« izpostavljajo v banki Sparkasse, za letos pa napovedujejo podobno kot v vseh ostalih bankah, to je dosegljivost za čezmejna takojšnja plačila, ponovno nadgradnjo mobilne banke ter nadaljevanje digitalizacije procesov, ki bodo strankam olajšali poslovanje z banko in izboljšali uporabniško izkušnjo.

V Sberbank so prav tako komitentom omogočili, da prek spleta aktivirajo spletno in mobilno banko ali Flik, decembra so omogočili digitalno odpiranje transakcijskih računov. Za imetnike njihovih bančnih kartic so uvedli potrjevanje spletnih nakupov z močno identifikacijo s potisnimi sporočili in biometrijo v mobilni banki. »Za leto 2021 pripravljamo uvedbo e-identitete v vse digitalne bančne poti, naročilo kredita in naročilo kreditne kartice ter objavo portala, prek katerega bodo naši komitenti lahko digitalno poslovali,« napovedujejo.

V Deželni banki Slovenija so marca med prvimi ponudili aplikacijo Flik, ki jo od prve polovice leta ponujajo tudi v Addiko banki. »Letos smo ponudili različne nove digitalne rešitve, predvsem v mobilni in spletni banki, poenostavili smo interne procese. Novost v mobilni banki je biometrija. Na podlagi biometričnih podatkov je omogočeno potrjevanje vseh vrst plačil in pridobitev gesla za vstop v spletno banko. Stranke lahko v mobilni banki odprejo varčevanje in depozit, na daljavo pristopijo k moratorijem, naročijo kode PIN za kartice ter podaljšajo izredni limit,« so sporočili.

V Addiko banki so že uvedli močno avtentikacijo za spletna plačila. »Nova pravila bodo začela veljati za vse države članice EU hkrati. Stranke, ki ne uporabljajo mobilne banke ali nimajo pametnega telefona, bodo lahko močno avtentikacijo spletnega plačila opravile s kombinacijo prijave na posebni spletni strani in z uporabo enkratne kode, ki jo bodo prejele s sporočilom SMS na svoj mobilni telefon,« so ob koncu leta navedli v banki.

 Mobilne denarnice slovenskih bank
Za koga:za komitente Abanke (Abadenarnica), Banke Intesa Sanpaolo (Wave2Pay), Delavske hranilnice (DH Denarnik), NLB (NLB Pay), Nova KBM (mDENARNIC@) in Sberbank (sodelovanje z mBills)
Operacijski sistem:Android 5.0 ali več, iOS (nekje še ni na voljo)
Plačilna mesta:fizična plačilna mesta, ki podpirajo plačevanje z NFC, tudi dvigi na brezstičnih bankomatih (Abadenarnica, DH Denarnik, NLB Pay), dvigi na Petrolovih servisih (Sberbank mBills) in spletne trgovine (Wave2Pay)
Načini plačila:NFC, za splet mToken (Wave2Pay)
Stroški:Abadenarnica – pristopnina 5 € Wave2Pay – mesečna uporabnina 1 € mDENARNIC@ – ni znano DH Denarnik – brezplačno Sberbank – cenik mBills
 Apple Pay
Za koga:za imetnike pametnega telefona iPhone in pametne ure Apple Watch ter tablic iPad in računalnikov iMac za spletne nakupe, tudi za imetnike računa pri N26, Monesi ali Revolutu s kartico Mastercard
Operacijski sistem:iOS, watchOS, macOS.
Plačilna mesta:fizična plačilna mesta, ki podpirajo plačevanje z NFC, spletne trgovine in aplikacije
Načini plačila:NFC, za splet Face ID, Touch ID
Stroški:brezplačno
Pomembno:Apple omogoča uporabo NFC le za svoje plačilne instrumente
 mBills
Za koga:za imetnike mobilne številke in naprav Garmin Pay (pametne ure)
Operacijski sistem:Android in iOS
Plačilna mesta:1500 izbranih prodajnih mest (seznam na mbills.si/lokacije), mogoča tudi nakazila med uporabniki aplikacije mBills, dvig denarja na Petrolovih servisih do 100 €, spletni nakupi in plačevanje v tujini (debetna kartica Mastercard)
Polnjenje:transakcijski račun (tudi samodejno), gotovinsko na Petrolovih servisih, UPN-nalog
Načini plačila:črtna koda, koda QR, NFC (Garmin Pay)
Stroški:prenos denarja na svoj transakcijski račun in dvig na bankomatu v EU 0,5 €, dvig gotovine zunaj EU ali na terminalu POS 1,5 % od zneska, min. 2 €
 M Pay
Za koga:za vse vrste kartic Pika na pametnem telefonu, z zeleno ali zlato plačilno kreditno kartico omogočeno tudi plačevanje in nakupi na obroke
Operacijski sistem:Android in iOS
Plačilna mesta:Mercator, M Tehnika
Načini plačila:koda QR in NFC za Android
Stroški:brezplačno
Pomembno:M Pay deluje tudi, če uporabnik nima vključene funkcije zaklepanja telefona
 VALÚ
Za koga:za vse imetnike slovenske mobilne številke
Operacijski sistem:Android in iOS
Plačilna mesta:fizična plačilna mesta, ki podpirajo plačevanje s kodo/klicem NFC, izbrane spletne strani, naročilo storitev prek SMS ali telefonske prodaje, tudi nakazila in delitev računa med uporabniki aplikacije VALÚ, dvig denarja v Telekomovih centrih do 100 €
Polnjenje:transakcijski račun, plačilna kartica, VALÚ Moneta
Načini plačila:številčna koda, koda QR, klic in NFC za Android
Stroški:polog in dvig gotovine 0,5 €
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice