Skip to content

Novo leto, nova pravila: Plačevanje prek spleta se je zostrilo

Nekdanji pomisleki glede varnosti nakupovanja na daljavo so danes preseženi, saj se je novim časom prilagodila tudi potrošniška zakonodaja, ki velja za tovrstne transakcije.

Nezaupljivost do nakupovanja prek spleta zdaj že premagujeta bogata ponudba in udobnost tovrstnega nakupa. Vsaj pri tistih artiklih, ki jih ni treba ob nakupu pomeriti ali potipati, je prednosti toliko, da odtehtajo tudi nekatere pomanjkljivosti, kot je na primer odsotnost osebnega stika s prodajalcem. Poleg tega je epidemija zaprla vrata večini fizičnih trgovin, ki so se morale prilagoditi in ponudbo preseliti na splet.

Preberite tudi:

Prednosti, ki jih nudi spletna trgovina podjetnikom

Nakup prek spleta z novim letom drugačen

V teh dneh tako lahko nakupujemo zvečer ali ponoči, ko imamo čas. Pomemben argument je, kajpak, tudi nižja cena.

Medtem ko smo v zgodnji dobi na spletu najpogosteje kupovali knjige in CD-plošče, so danes na vrhu oblačila in obutev ter športna oprema, na drugem mestu so tehnični artikli, sledijo vstopnice za prireditve, v zadnji raziskavi Masterindex ugotavlja Mastercard.

Kupovati letalske karte in turistične nastanitve prek spleta je tako udobno, da dandanes precej redkeje kot nekoč zaidemo v turistične agencije. A to je pač usoda, ki je doletela marsikatero storitev, ki so jo nekoč opravljali posredniki – internet jih izpodriva.

Nakup preko spleta bo v prihodnje varnejši.
Nakup preko spleta bo v prihodnje varnejši.
Vir slike: Justyna Faliszek, Pixabay

In kateri način plačila uporabiti pri nakupu preko spleta? Plačilna kartica je najpogostejši način plačevanja. Marsikateri redni nakupovalec ima posebno, dodatno kartico z nižjim limitom (zaradi varnosti) samo za nakupe prek spleta.

Pri manj znanih trgovinah, na primer kitajskih ali tajvanskih, mnogi kupci raje uporabijo PayPal račun – ta je povezan z vašo plačilno kartico, vendar tako, da spletni trgovec nikoli ne dobi vaše številke kartice ali debetne kartice t. i. neobank, na katere si je enostavno naložiti omejen znesek za tovrstne nakupe.

Novosti v novem letu

S 1. januarjem je pri plačilih na spletu obvezna uporaba dveh od treh varnostnih elementov, ki dokazujejo, da je plačnik imetnik plačilne kartice. Na spletnih prodajnih mestih znotraj EU tako ne bo več zadostovalo potrjevanje z enkratnim geslom, prejetim preko sporočila SMS, piše STA.

Zaradi uporabe novih tehnologij, ki omogočajo sodobne načine plačil, je v zadnjih letih prišlo do izjemne rasti spletnih in mobilnih plačil. Evropska unija je z Direktivo o plačilnih storitvah, ki smo jo prenesli tudi v naš pravni red, omogočila širitev konkurenčnosti in inovacij na tem področju, hkrati pa je sprejela ukrepe za večjo zaščito spletnih plačil.

Direktiva med drugim narekuje, da se zaradi strožjih varnostnih zahtev do 1. januarja 2021 za preverjanje pristnosti imetnika kartice uvede t. i. močna avtentikacija (SCA) pri kartičnih plačilnih transakcijah z vsemi plačilnimi karticami, tako fizičnih kot tudi pravnih oseb.

Močna avtentikacija omogoča večjo zaščito potrošnikov in s tem zagotavlja varnejše spletno nakupovanje. Kot že omenjeno bo pri spletnih plačilih potrebna uporaba dveh od treh varnostnih elementov, ki so med seboj neodvisni in dokazujejo, da je plačnik resnični imetnik plačilne kartice.

Za nakup preko spleta boste nujno potrebovali mobilno denarnico.
Za nakup preko spleta boste nujno potrebovali mobilno denarnico.
Vir slike: Shutterstock

Varnostni elementi močne avtentikacije so določeni z naslednjimi načeli:

  • nekaj, kar veste (geslo, koda PIN ali odgovor na varnostno vprašanje),
  • nekaj, kar imate (pametni telefon ali druga mobilna naprava),
  • nekaj, kar ste (prstni odtis, roženica, obraz, glas).

Močna avtentikacija se bo izvajala vedno, ko boste izvršili plačilo preko spleta. Od 1. januarja 2021 pri nakupovanju na spletnih prodajnih mestih znotraj EU tako ne zadostuje več potrjevanje z enkratnim geslom, prejetim preko SMS sporočila.

Ker bodo rešitve in načini izvajanja močne avtentikacije pri bankah ter hranilnicah različni (npr. potrjevanje spletnih plačil preko mobilne denarnice, mobilne banke ali namenske aplikacije za potrjevanje spletnih plačil…), se je s spremembami potrebno seznaniti pri svoji banki ali hranilnici.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice