Naprej na vsebino

»Skrite« funkcije za Google Foto

Verjetno veste, da lahko Google Foto varnostno kopira fotografije iz naprave Android ali iOS in da lahko do njih dostopate s spleta. Verjetno veste celo, da ponuja Google Foto brezplačen neomejen pomnilnik, ko se odločite za njihovo »visoko kakovostno« nastavitev (kar pomeni fotografije do 16 megapikslov in videoposnetke visoke ločljivosti do 1080 p). Vse slike in videi višje kakovosti od tega pa se bodo shranili v storitvi Google Drive. Čeprav je večina funkcij in storitev, povezanih s to aplikacijo, že nekaj časa na voljo, so tu še nekateri triki, za katere morda niste vedeli.

Preberite tudi:

Google Card: Google razvija lastno pametno debetno kartico

Google Zemljevid – veliko več kot le atlas sveta

Iskanje ljudi, mest in predmetov

Google Foto bo samodejno uredil vaše naložene slike po lokaciji in datumu. Z naprednim prepoznavanjem slik in Googlovo veliko bazo podatkov lahko zlahka prepozna predmet na fotografiji. Tako lahko brez težav najdete slike recimo poroke, ki ste jo obiskali prejšnji mesec, ali slike, ki ste jih posneli med počitnicami, slike vaših hišnih ljubljenčkov, hrane in še veliko več. V spodnjem desnem kotu se dotaknite ikone za iskanje in v polje vnesite, kar želite najti – kot je na primer hrana, avtomobili ali hišni ljubljenček, nato pritisnite »Enter« ali »Search« ali »Išči«.

Aplikacija Google Foto uporablja za združevanje fotografij nekaj zapletenih tehnik obdelave slik. Samodejno združene fotografije so prikazane v glavnem iskalnem vmesniku. Kategorije, ki jih boste videli tukaj, so odvisne od tega, kaj fotografirate. Te skupine slik so lahko mesta, ki jih obiščete, osebe, ki jih poznate, ali predmeti, kot so hrana, avtomobili, kolesa in drugo.

Google Foto ponuja napredne funkcije.
Google Foto ponuja napredne funkcije.
Vir slike: Pixabay

Skupina podobnih obrazov skupaj

Da bi lahko znane obraze združili v skupino, ustvari Google Foto modele obrazov na vaših fotografijah. Tako lahko v knjižnici fotografij poiščete fotografije nekaterih ljudi (npr. »mama« ali »Janez«). Skupine obrazov in oznake so zasebne (vezane na vaš račun) in ne bodo prikazane nikomur od tistih, s katerimi delite fotografije. Če želite ustvariti oznako za skupino obrazov, tapnite »Kdo je to?«, ki se nahaja na vrhu skupine obrazov. Vnesite ime ali vzdevek (ali izberite med predlogi). Ko označite skupino obrazov, lahko z njo iščete z iskalnim poljem. Če želite spremeniti ali odstraniti ime oznake, tapnite meni »Možnosti« in izberite »Uredi ali odstrani oznako imena«.

Sprememba nastavitve varnostnega kopiranja in sinhronizacije

Fotografije in videoposnetki so varnostno kopirani na določen Google Račun. Vendar pa lahko v nastavitvah računa spremenite, katere fotografije želite varnostno kopirati. V zgornjem levem kotu se dotaknite menija in izberite »Nastavitve – varnostno kopiranje in sinhronizacija«.

Aktivni račun: Če želite spremeniti Googlov račun, v katerega shranjujete tudi fotografije in videoposnetke, ga označite in spremenite.

Velikost nalaganja: Tu lahko izbirate med dvema velikostma shranjevanja –  »visoka kakovost« in »original«. Z nastavitvijo »visoka kakovost (High Quality)« lahko varnostno kopirate neomejeno količino fotografij in videov. Z nastavitvijo »original« dobite omejen pomnilnik (15 GB prostega pomnilnika), če pa vas skrbi originalna kakovost in fotografirate s fotoaparatom DSLR, je to dobra izbira. Za spremembo nastavitev kakovosti tapnite »Velikost nalaganja«, vendar ne pozabite, če jih spremenite v nastavitve »Original«, morate imeti dovolj prostora za shranjevanje v računu.

Varnostno kopiranje fotografije prek omrežja Wi-Fi: Izberite, ali želite varnostno kopirati fotografije samo v omrežju Wi-Fi ali v Wi-Fi in mobilnem omrežju. Ne pozabite, če prenašate podatke prek mobilnega omrežja, lahko porabite veliko podatkov za prenos, kar posledično zviša stroške vašega operaterja.

Samo med polnjenjem: Če vklopite to možnost, se bodo fotografije in videoposnetki naložili le, če je vaša naprava priključena na zunanji vir napajanja.

Izbris fotografij po prenosu

Če že naložite fotografije v oblak, zakaj jih še vedno hranite v telefonu? Google Foto lahko samodejno odstrani slike in videoposnetke iz telefona, ko jih naloži, in izbriše odvečne kopije fotografij. Do nedavna je bila ta funkcija aktivirana samo, če ste aplikacijo nastavili tako, da je varnostno kopirala slike s »celotno izvirno ločljivostjo«, zdaj pa je na voljo tudi za slike z »visoko kakovostjo (brezplačno neomejeno shranjevanje)«. Funkcija »Pomočnik« storitve Google Fotografije vas bo opomnila, naj izbrišete slike iz telefona, ko vam bo zmanjkovalo prostora za shranjevanje. Če se boste odločili to storiti, boste prejeli informacije o tem, koliko prostora lahko sprostite, če izbrišete slike in videoposnetke v napravi.

  • Varnostno kopiranje fotografij z drugih aplikacij

Samodejna varnostna kopija storitve Google Foto je priročna, vendar varnostno kopira samo fotografije, posnete s privzeto aplikacijo za kamero. Če želite varnostno kopirati tudi fotografije, ki ste jih posneli v Instagramu, WhatsAppu, Vibru in drugih podobnih aplikacijah za Android, lahko to storite. Vedeti morate le, kje te aplikacije shranjujejo posnete fotografije.

V telefonu s sistemom Android odprite aplikacijo Google Foto in v zgornjem levem kotu tapnite ikono menija. V meniju, ki se prikaže, izberite »Device Folders«. Opazili boste različne mape, ki vsebujejo slike iz različnih aplikacij, kot so Facebook, Instagram, aplikacije za sporočila in posnetke zaslona. Izberite, katere mape boste vključili ali izključili iz procesa varnostnega kopiranja. Če v Google Foto ne želite shranjevati fotografij s posnetki zaslona, lahko pustite to mapo izklopljeno. In če želite vse te ljubke filtrirane slike z Instagrama, tapnite ikono v oblaku in v prihodnje bo Google Foto skeniral to mapo.

Lahko pa izberete »Nastavitve – varnostno kopiranje in sinhronizacija«, kliknete na »Izberite mape za varnostno kopiranje …« in izberete mape, ki jih želite varnostno kopirati. Ta nastavitev je na voljo samo na napravah Android.

Izberite več fotografij z enim dotikom

Predstavljajte si, da morate iz svoje galerije izbrati sto fotografij in stokrat pritisniti na zaslon. Na srečo vam Google Foto omogoča, da izberete več fotografij hkrati. Medtem ko pregledujete slike v aplikaciji Google Foto, pritisnite in dolgo zadržite pritisk na kateri koli fotografiji, da jih začnete izbirati. Nato brez dvigovanja prsta povlecite navzgor, navzdol ali vstran. S tem postopkom lahko hitro izberete vrsto fotografij, ne da bi morali dvigniti prst. Na spletu lahko to storite tako, da držite tipko Shift.

Povrnitev fotografij

Recimo, da ste pomotoma izbrisali napačne fotografije. Ali pa ste si samo premislili, ko ste pritisnili gumb Izbriši. Google Foto bo te slike v košu shranjeval vsaj 60 dni. Vse, kar morate storiti, je, da se pomaknete do koša za smeti, poiščete želeno fotografijo in potem pridržite fotografijo, ki jo želite odstraniti iz koša, nato pa kliknete puščico za obnovitev v zgornjem desnem kotu. Te slike lahko tudi trajno izbrišete iz koša: označite le tiste slike, ki jih želite odstraniti, in znova izberite ikono brisanja.

Skrijte lokacijo, na kateri so bile posnete fotografije ali videoposnetki

Podatki o lokaciji, shranjeni v vaših fotografijah, pomagajo Googlu združiti slike, vendar te podatke lahko tudi izključite. Na levi strani se dotaknite menija in izberite »Nastavitve«. V razdelku lokacije izberite »Odstrani geolokacijo«, ki vam omogoča odstranjevanje informacij o geografski lokaciji s fotografij in videoposnetkov, ki jih delite s povezavo.

Google Foto.
Google Foto.
Vir slike: USA Reiseblogger, Pixabay

Uporabite Google Foto, medtem ko ste brez internetne povezave

Tudi če niste povezani z omrežjem Wi-Fi ali z mobilnim omrežjem, lahko uporabljate aplikacijo Google Foto. Če ste omogočili funkcijo »varnostno kopiranje in sinhronizacija«, se bodo fotografije in videoposnetki, ki jih posnamete v času brez povezave, varnostno kopirali, ko boste znova vzpostavili povezavo z omrežjem Wi-Fi ali mobilnim omrežjem. Na fotografijah in videoposnetkih, ki čakajo na varnostno kopijo, boste videli ikono za nalaganje.

Izdelajte zgodbe, animacije in lepe kolaže iz fotografij

S funkcijo »Google Stories« – Google zgodbe lahko ustvarite album, ki prikazuje kronološko zaporedje slik, in tako sestavite zgodbo. Zgodbe lahko ustvarite le v mobilni aplikaciji. Odprite aplikacijo Google Foto in tapnite ikono za ustvarjanje (+) v zgornjem desnem kotu. Izberite meni »Zgodba« in poiščite ustrezne fotografije, videoposnetke, lahko jim dodajate napise in lokacije ter spremenite sliko na naslovnici. Zgodbo si lahko ogledate pozneje, tako da odprete »Zbirke«. Zgodbo lahko kadarkoli izbrišete brez brisanja fotografij v njej. S fotografijami lahko ustvarjate tudi kolaže in animacije. Ponovite zgornje korake in izberite »Animacija« ali »Kolaž«.

Google Foto je zdaj privzeta aplikacija za fotografije na večini telefonov s sistemom Android, ki je veliko več kot le običajna galerija. Ne potrebujete več varnostnih kopij vseh fotografij na trdih diskih in CD-jih. Google Foto ponuja brezplačen neomejen prostor za shranjevanje, zato ni razloga, da ne bi varnostno kopirali dragocenih spominov v oblak in izkoristili odlične Googlove funkcije za razvrščanje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice