Naprej na vsebino

Bitcoin je obiskal nove višave

Bitcoin je znan po divjih gibanjih cene, saj smo bili v njegovi 13-letni zgodovini priča strmim porastom in nato tudi enako strmim padcem cene.

Sredi aprila je dosegel takratni rekord – 64.895 ameriških dolarjev, vendar je nemalo zatem strmoglavil, ko je v samo 35 dneh izgubil kar polovico vrednosti, kar je bila posledica kitajskih zaostrovanj.

Preberite tudi:

Rudarjenje bitcoina in drugih kriptovalut

Tudi ta jesen je bila zelo turbulentna. Od sredine septembra je bitcoin pridobil kar 60 %, samo v oktobru se je vrednost dvignila za kar 46 %.

Od srede tega tedna pa imamo nov rekord. Bitcoin je dosegel ceno 67.016 ameriških dolarjev kar znese dobrih 57.593 evrov. V času pisanja tega članka pa se cena dokaj stabilno zadržuje v območju točno pod novim vrhom.

Od sredine septembra je bitcoin pridobil kar 60 %, samo v oktobru se je vrednost dvignila za kar 46 %. Vir slike: Reuters.
Od sredine septembra je bitcoin pridobil kar 60 %, samo v oktobru se je vrednost dvignila za kar 46 %.
Vir slike: Reuters.

Tokratna opogumljajoča rast je skoraj gotovo posledica dejanja ameriškega podjetja ProShares, ki je ponudnik različnih produktov, s katerimi se trguje na borzi. Omenjeno podjetje je trgu predstavilo nov produkt in sicer borzni sklad »ProShares Bitcoin Strategy ETF«, ki na borzi trguje pod oznako BITO.

ProShares je novi sklad predstavil kot priložnost za vse investitorje, da so lahko udeleženci pri bitcoin donosih na priročen, likviden in pregleden način. Sicer sklad ne investira neposredno v bitcoin, ampak trguje s terminskimi pogodbami, ki so vezane z bitcoinom.

ProShares je novi sklad predstavil kot priložnost za vse investitorje, da so lahko udeleženci pri bitcoin donosih na priročen, likviden in pregleden način. Vir slike: Blockworks.
ProShares je novi sklad predstavil kot priložnost za vse investitorje, da so lahko udeleženci pri bitcoin donosih na priročen, likviden in pregleden način.
Vir slike: Blockworks.

Največja posebnost pa je ta, da je to na splošno prvi ameriški borzni sklad, ki je kakorkoli povezan z bitcoinom. Kot je pokazal vzpon cene bitcoina, so investitorji večinoma prepričani, da bo novi sklad odprl nove poti za investicije v svet kriptovalut.

Najbolj je primeren za posameznike, ki so navajeni investiranja v delnice in sklade in imajo odprt borznoposredniški račun, vendar pa nimajo želje ali časa za odpiranje novega računa pri eni izmed mnogih denarnic oziroma platform kjer lahko kupimo bitcoin.

Vseeno pa so analitiki pri nekaterih izmed vodilnih bank izjavili, da dvomijo v dolgoročni učinek omenjenega sklada na ceno bitcoina.

»Bo zagon sklada BITO sam po sebi prinesel več svežega kapitala v bitcoin? Dvomimo, glede na številne naložbene izbire, ki jih vlagatelji v bitcoin že imajo,« so povedali pri J.P. Morgan. »Biki na ta sklad gledajo kot na novo naložbeno sredstvo, ki bo odprlo pot svežemu kapitalu za vstop na trge bitcoina. Medvedi menijo, da je novi sklad le še en produkt v že tako prenatrpanemu prostoru bitcoin naložbenih inštrumentov.«

»Biki« so v borznem svetu tista skupina ljudi, ki stavi oziroma je prepričana v rast cene, medtem ko so »medvedi« tisti, ki so prepričani, da bo cena padla.

Bik in medved dve zveri borznega sveta. Vir slike: Investopedia.
Bik in medved dve zveri borznega sveta.
Vir slike: Investopedia.

Napovedi analitikov in drugih strokovnjakov se kar močno razlikujejo, saj medtem ko nekateri pravijo, da skok cene sploh ni povezan z novim skladom, ampak z inflacijo in bo zato cena hitro zapustila te višine, so drugi prepričani, da je cena šele na začetku vzpona.

Matt Dibb, predstavnik Stack Funds, podjetja iz Singapurja, ki se ukvarja z upravljanjem in distribucijo naložbenih produktov, je izjavil: »Menimo, da bo šlo še višje in do konca tega leta lahko z lahkoto dosežemo ceno 80 ali 90.000 dolarjev, vendar to ne bo brez valovanja cene.«

Ether, ki je druga najbolj razširjena kriptovaluta na svetu, se giblje okoli cene 4.203 ameriških dolarjev, kar je zelo blizu vrhu pri 4.380 ameriških dolarja, ki je bil dosežen v mesecu maju tega leta.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice