Naprej na vsebino

Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik je star le 19 let

NIJZ je objavil podatke o okužbah za ponedeljek – v Sloveniji je bilo opravljenih 2634 PCR testov, med katerimi je bilo 1136 potrjenih okužb. Gledano v odstotkih je tako skoraj polovica (43 %) vseh opravljenih testov pozitivnih. Hospitaliziranih je 634 bolnikov, na intenzivnem oddelku 158, umrlo pa je 10 covidnih bolnikov.

Preberite tudi:

Delta Plus: nova različica koronavirusa pod drobnogledom

Spomnimo, da je državni sekretar Ministrstva za zdravje Franc Vindišar prejšnji teden opozoril, da bo v primeru zasedenosti med 160 in 180 postelj na intenzivni negi treba sprejeti znatno strožje ukrepe.

V ponedeljek so opravili tudi 6930 hitrih HAG testov, pozitivne pa potem napotijo še na PCR teste. Po oceni NIJZ je v državi 28.047 aktivnih okužb. Kljub novim rekordom pa se je sedemdnevno povprečje spustilo na 2177, kar je 164 manj kot dan prej. Prav tako se je znižalo štirinajstdnevno povprečje in sicer za 25 na 1329 potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev.

Predlog: popolno zaprtje države

Po poročanju STA bo svetovalna skupina za covid-19 vladi predlagala desetdnevno popolno zaprtje države. V kakšnem obsegu in kdaj bi se to točno zgodilo še ni jasno, se pa bo svetovalna skupina z vlado sestala že danes popoldne.

V kolikor bi vlada zavrnila predlog popolnega zaprtja države pa predlagajo strožji nadzor nad spoštovanjem pogoja PCT in omejitev delovanja gostinskih lokalov do 23. ure. Športne prireditve bi potekale brez prisotnosti gledalcev, javni sektor bi uvedel delo od doma, zbiranja ljudi pa bi se omejila na deset oseb, pod pogojem, da vsi izpolnjujejo PCT pogoj.

Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik je star le 19 let. Svetovalna skupina predlaga 10 dnevno zaprtje države. Vir slike: Splet.
Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik je star le 19 let. Svetovalna skupina predlaga 10 dnevno zaprtje države.
Vir slike: Splet.

Tem »milejšim« ukrepom bi svetovalna skupina dala en teden časa. V koliko se v tem tednu stanje ne bi izboljšalo, bi vztrajali pri desetdnevnem popolnem zaprtju.

Milan Krek, direktor NIJZ, na današnji novinarski konferenci ob 13.30 uri ni komentiral nobenega predloga svetovalne skupine: »Vse predloga bo predstavila naša predsednica, jaz nimam pooblastila, da bi vam to razkril.«

Poleg tega pa svetovalna skupina želi tudi boljšo dostopnost do brezplačnega hitrega testiranja za vse prebivalce. STA poroča tudi, da so neuradno trenutne kapacitete covidnih oddelkov že dosežene in v številnih slovenskih bolnišnicah tudi že presežene.

Po mnenju anketiranih so največji vir okužb skupna gospodinjstva

Gospod Krek je na novinarski konferenci predstavil tudi anketo, ki so jo opravili med okuženimi o tem, kje mislijo oni, da so se okužili.

Dobra polovica anketirancev je kot mesto, kjer so se domnevno okužili, označila lastno gospodinjstvo. Po njihovem mnenju so torej okužbo prejeli od drugega člana svoje družine. Na drugem mestu je pristalo delovno mesto, nato vzgojno-izobraževalno okolje in zasebno druženje.

Najmanj okužb naj bi se preneslo med športno dejavnostjo v zaprtem prostoru, v bolnišnici, nekaj čez 1 % pa je kot verjetno mesto prenosa okužbe označilo trgovino.

Največ prenosov okužbe je bilo prav doma. Vir slike: Splet.
Največ prenosov okužbe je bilo prav doma.
Vir slike: Splet.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice