Naprej na vsebino

Twitter uporabniki odločili o usodi 21 milijard dolarjev

Elon Musk, soustanovitelj in direktor Tesle, pridno skrbi, da se redno pojavlja v svetovnih medijih, navadno pa s seboj povleče tudi družbeno omrežje Twitter. Prejšnji teden je objavil, da Tesla ni podpisala še nobene pogodbe z organizacijo Hertz. Poročali smo že, da je prav Hertzov domnevni nakup 100.000 Teslinih vozil povzdignil delnice proizvajalca avtomobilov v nebo.

Preberite tudi:

Tesla dosegla vrednost bilijon dolarjev – kaj to pomeni?

Tokrat je na svojem profilu objavil javno anketo, v kateri je svoje sledilce spraševal o tem, ali naj se loči od 10 % vseh svojih delnic Tesle.

Pred anketo je objavil zapis: »Zadnje čase se veliko govori o tem, da so nerealizirani dobički sredstvo za izogibanju plačila davkov, zato predlagam prodajo 10 % mojih delnic Tesle. Ali to podpirate?«

Elon Musk je sledilce povprašal o usodi svojih delnic. Vir slike: Twitter.
Elon Musk je sledilce povprašal o usodi svojih delnic.
Vir slike: Twitter.

Anketa se je zaključila včeraj, v nedeljo, odgovore pa je podalo dobre 3,5 milijone uporabnikov Twitterja. Končni rezultat? Slabih 58 % odgovorov je bilo pritrdilnih, torej da podpirajo prodajo delnic.

Musk je spodaj tvitnil še, da se bo, ne glede na izid ankete, držal odločitve sledilcev. Spomnil je tudi, da osebno ne prejema nobene plače ali denarnih dodatkov, zato je edini način za poplačilo davkov državi ta, da proda svoje delnice.

Davek za 700 posameznikov

O kakšnem davku pa je tukaj Elon Musk govoril? V oktobru so politiki iz ameriške stranke Demokratov podali predlog zakon o tako imenovanem »davku za milijarderje«. Novi davek bi se dotikal samo tistih, ki imajo v lasti sredstva, vredna več kot eno milijardo dolarjev oziroma tistih, ki vsaj tri leta zapored dosežejo letni prihodek v višini 100 milijonov ameriških dolarjev. Takih posameznikov je po zadnjih podatkih v ZDA le okoli 700.

Davek pa bi se izračunal na podlagi letnega dobička in morebitne izgube delnic, skladov in podobnih investicijskih produktov. V tem trenutku, tako kot v Sloveniji, se tudi v ZDA davek na dobiček plača šele ob prodaji sredstev, seveda v primeru, da dobiček obstaja.

Zagovorniki novega davka prikazujejo to kot možnost za izogibanje davkom, saj se lastniki in direktorji podjetij, namesto za denarno plačilo, ki bi bilo obdavčeno, odločijo za izplačilo v obliki delnic in podobnih instrumentov ter davka ne plačajo, dokler teh instrumentov ne prodajo. Delnice, ki jih prejmejo, lahko potem držijo leta in leta brez plačila kakršnegakoli davka. Elon Musk in podobni imajo potem več ali manj v lasti samo delnice in podobno, glede gotovine pa so »revni«.

Ameriški demokrati so poskusili uvesti nov davek za milijarderje. Vir slike: Morningbrew.
Ameriški demokrati so poskusili uvesti nov davek za milijarderje.
Vir slike: Morningbrew.

Predlog novega davka je že v začetku doživel močan odpor. Aswath Damodaran, profesor financ na univerzi v New Yorku, je predlog označil kot »verjetno najslabše premišljen in neučinkovit poskus za spreminjanje davčnega sistema.«

Pojavljala so se vprašanja, kot so: »Kaj bi se naredilo, ko bi naložba šla navzdol?«, »Kako bi sploh prišli do denarja za plačilo davka, brez da bi delnice prodali?« ter »Je to sploh ustavno?«. Nasprotovalo je tudi veliko samih demokratov. Proti koncu oktobra so predlog tudi opustili.

Prav vprašanja »Kako do denarja za plačilo takega davka« pa se je lotil prav Elon Musk na svoj znani sarkastični način. Z objavo na Twitterju je hotel politiki pokazati, da denarja za tak davek enostavno nima in bi moral zato prodati delnice. Po neki analizi, bi moral ob uvedbi novega davka, v roku treh let državi plačati kar 50 milijard ameriških dolarjev.

Vemo pa, kaj lahko pomeni prodaja delnic s strani ustanovitelja oziroma direktorja. To skoraj nikoli ne vpliva pozitivno na ceno delnice, saj kaže na to, da vodstvo v podjetje ne verjame več, kar lahko ceno požene strmo navzdol.

Najverjetneje pa bo v primeru Elona Muska drugače, saj je na prodajo delnic nakazoval že kar nekaj časa. Že septembra je na konferenci omenil, da bo nekaj delnic prodal do konca leta, dva tedna nazaj pa je na Twitterju (spet) izjavil, da bo prodal za 6 milijard vrednosti delnic in jih podaril v dobrodelne namene organizaciji World Food Programme (WFP), če le lahko dokažejo, da bo ta denar pomembno vplival na konec svetovne lakote.

Vse kaže na to, da se je Musk že veliko pred tem odločil za prodajo delnic. Robert Rolih, mednarodni bestselling avtor knjige The Million Dollar Decision in evropski javni govorec leta 2015, je na Facebooku objavil, da je tudi sam sodeloval v anketi in odgovoril z »da«. Pravi, da je Elon Musk uporabil Twitter kot izgovor, da lahko delnice proda: »Genij! Ve, da je cena delnice Tesla šla previsoko. Ve, da bo Twitter glasoval pritrdilno. Ve, da je krivdo za prodajo delnic boljše preložiti na Twitter.«

Glede na to, da je predlog novega davka padel, pa se poraja tudi vprašanje, kam bo Elon Musk vložil izkupiček od prodaje. Robert Rolih meni, da bo denar šel v kriptovalute bitcoin, ethereum in dogecoin. Pravi tudi, da je bil prav to razlog za njegov glas »da«.

Tudi Slovenci so glasovali v Muskovi anketi. Vir slike: Facebook.
Tudi Slovenci so glasovali v Muskovi anketi.
Vir slike: Facebook.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice