Skip to content

Dijak lahko ostane brez dostopa do pouka, če odkloni samotestiranje

Današnja novinarska konferenca, na kateri so sodelovali državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS Simon Zajc, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport RS Damir Orehovec in državni sekretar na Ministrstvu za zdravje RS Franc Vindišar, je bila obarvana zlasti s temo o samotestiranju učencev in dijakov.

Preberite tudi:

Kakšna navodila so prejele šole in vrtci za izvajanje pouka od jutri naprej?

Spomnimo, da je včeraj stopila v veljavo večina novih ukrepov, obvezno samotestiranje učencev in dijakov pa stopi v veljavo prihajajoči ponedeljek, 15. november, saj je tukaj potrebno nekaj več organizacije glede razdelitve kompletov za samotestiranje.

Kako bo torej v ponedeljek to testiranje potekalo? Gospod Orehovec je pozval, da naj se samotestiranje opravi zjutraj, ob prihodu otrok v šolo in pred pričetkom pouka. Poudaril je, da je to stvar organizacije vsake šole posebej, informacij o tem, v katerem šolskem prostoru pa se bo samotestiranje izvajalo, ni imel. V odloku je zapisano, da se učenci in dijaki samotestirajo trikrat na teden, kar bi pomenilo v ponedeljek, sredo in petek.

Samotestiranje bo potekalo pred pričetkom pouka. Vir slike: Detroit news.
Samotestiranje bo potekalo pred pričetkom pouka.
Vir slike: Detroit news.

Na Facebooku lahko najdemo veliko skupin, v katerih starši nekaterih otrok govorijo o tem, da ne bodo dovolili otrokom nošnje mask in prav tako ne samotestiranja. Vemo pa, da se lahko ta živčnost in nervoza takoj prenese na otroke. V šolah pa se potem tudi delijo na tiste, ki ukrepe izpolnjujejo in na tiste, ki jih ne, pri čemer praviloma tisti brez mask zasmehujejo tiste, ki maske imajo.

Kot so večkrat poudarili gostje novinarske konferenca pa je tako samotestiranje kot nošnja mask edina razlika med tem, ali so šole odprte ali zaprte. »Ukrepi, ki jih je vlada sprejela in veljajo, so bili sprejeti z namenom zagotavljanja varnosti in zdravja. Samo, če jih bomo dosledno spoštovali, bodo lahko vrtci, šole, fakultete ostali odprti,« je povedal sekretar Damir Orehovec.

Maske bodo lekarne nabavile ta teden

Ta vikend je bilo kar nekaj težav, povezanih z nakupom mask, saj se kirurških mask enostavno ne da dobiti »za vsakim vogalom«. Druga opcija so potem FFP2 maske, ki pa so finančno nesmiselna alternativa ter seveda maske iz blaga, ki pa se z novim odlokom ne smatrajo za primerno zaščito.

Dovoljene maske vključujejo kirurške maske in ffp2. Vir slike: Intermountain healthcare.
Dovoljene maske vključujejo kirurške maske in ffp2.
Vir slike: Intermountain healthcare.

Zaradi tega je določeno, da se lahko še ta teden za otroke uporabljajo maske iz blaga, v naslednjem tednu pa bodo lekarne kirurške maske že imele na zalogi v primernih količinah.

Pojavilo se je tudi vprašanje – zakaj morajo nositi maske, če so vsi testirani in posledično potrjeno negativni? Gospod Zajc je podal prispodobo z vožnjo avtomobila. Tudi kot pridemo v avtomobil, ki ima varnostne zračne blazine, se kljub temu še privežemo z varnostnim pasom.

Testi so brezplačni

Teste lahko učenci in dijaki seveda brezplačno prevzamejo v lekarnah, kot je to veljalo do sedaj. Teste za samotestiranje lahko brezplačno pridobijo tudi delodajalci, vendar se tukaj protokol še usklajuje med ministrstvom za zdravje in ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter bo objavljen v nekaj dneh, je povedal Simon Zajc.

Samotestiranje bo potekalo trikrat na teden. Vir slike: Essex gov uk.
Samotestiranje bo potekalo trikrat na teden.
Vir slike: Essex gov uk.

Kar se tiče brezplačnega testiranja z namenom pridobitve pogoja T, pa je Franc Vindišar povedal, da so hitri antigenski testi brezplačni pri vseh izvajalcih, ki so v omrežju javnega zdravstva. »Se pravi, tako javni zdravstveni zavodi kot vsi koncesionarji,« je dodal. Pri zasebnikih pa seveda testiranje ni brezplačno.

Že od začetka uvedbe PCT pogoja in samotestiranja se marsikdo sprašuje, zakaj samotestiranje ne zadosti pogoju testiranja. Kot so poudarili na novinarski konferenci, je ključna razlika v tem, da testiranje za namene PCT opravi zdravstveni delavec in za to dobimo tudi potrdilo.

Kako je z obiskovanjem izven šolskih dejavnosti?

Sekretar Orehovec se je dotaknil tudi teme, ki verjetno pesti mnoge starše. Povedal je, da samotestiranje velja tudi za obiskovanje glasbenih šol in športnih dejavnosti. Starši že zdaj ob samotestiranju doma izpolnijo evidenčni list, ki ga nato predložijo odgovorni osebi in s tem jamčijo negativen rezultat testiranja. V prihodnje pa bodo najverjetneje sezname samotestiranj vodile organizacije, torej šole.

Kaj se zgodi v primeru zavrnitve samotestiranja?

Jutri bo potekal sestanek z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter ravnatelji osnovnih in srednjih šol, na katerem bo predstavljen celoten protokol samotestiranja ter vsa dodatna navodila za ravnanje v posameznih primerih.

V primeru, da otrok odkloni samotestiranje, se je potrebno, po besedah sekretarja Orehovca, odzvati enako kot v primeru, ko otrok ne želi nositi maske. Priporoča, da se na šoli opravi razgovor najprej s samim učencem, če pa to ne zadostuje, se vključi še njegove starše.

Poudaril je, da je razlika med ukrepanjem v osnovnih ter v srednjih šolah v temu, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in se zaradi tega učenca ne sme odstraniti s pouka. Drugače je v primeru srednjih šol – tukaj se lahko dijaku tudi prepreči dostop do izobraževanja.

Nespoštovanje ukrepov lahko privede do zaprtja šol. Vir slike: canva.
Nespoštovanje ukrepov lahko privede do zaprtja šol.
Vir slike: canva.

V primeru, da se na osnovni šoli situacije ne reši z razgovori, ali pa v primeru, da je takih učencev večje število, se lahko ravnatelj obrne tudi na inšpekcijsko službo. Ta nato lahko preveri, ali so sploh še izpolnjeni vsi pogoji, da se pouk izvaja v živo. V nasprotnem primeru obstaja možnost da se enega ali več oddelkov napoti domov in izobraževanje poteka na daljavo. V skrajnih primerih se to lahko zgodi tudi za celo šolo. V vsakem primeru mora ravnatelj zagotovi varno okolje za vse učence.

»Če smo kot družba zreli za to, da podpremo tak ukrep, potem bo potekalo izobraževanje v šoli. Če tega nismo sposobni, če bo veliko takih otrok in staršev, ki bodo to onemogočali, se bo na žalost zgodilo to, česar si ne želimo.« je pozval gospod Orehovec. V mislih je imel izobraževanje na daljavo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice