Skip to content

Božička letos ne bo: krivo je pomanjkanje delovne sile

Wall Street Journal poroča, da »profesionalni Božički« zaslužijo od 80 pa do nekaj sto ameriških dolarjev na uro in plače so se letos še povišale za 12 %. Tako kot pri ostalih področjih, pa ne glede na dobro plačilo, tudi tukaj primanjkuje delavcev, ki bi se oblekli v Božičkovo opravo in v nakupovalnih središčih ter drugih lokacijah pričakali otroke.

Preberite tudi:

Minimalne plače po Evropi

Gotovo ste v kakšnem filmu že opazili te Božičke – namestijo se v bogato okrašen prostorčke in drugega za drugim v naročje posedejo otroke, ki jih nato poslušajo, kako jim ti razlagajo svoje želje za božična darila. Ste se kdaj vprašali, od kje se dejansko ti Božički vzamejo? Ste vedeli, da morajo, preden nastopijo svoje delo, tudi opraviti poseben trening?

Susen Mesco že 39 let vodi in prenaša znanje bodočim Božičkom. V mestu Denver v Ameriki namreč vodi šolo za profesionalne Božičke. Njen moto se glasi: »Pri Božički gre za otroke, ne za denar, gre za čarobno izkušnjo, ki jo Božiček priredi svojemu občinstvu. Bistvo Božička je v srcu, ne v obleki ali bradi in vse se združi, ko se naučiš razmišljati kot Božiček!«

Susen vodi šolo za Božičke. Pravi Božiček si, ko se naučiš razmišljati kot Božiček. Vir slike: Whalebone Magazine.
Susen vodi šolo za Božičke. Pravi Božiček si, ko se naučiš razmišljati kot Božiček.
Vir slike: Whalebone Magazine.

Kako se lahko torej na področju, polnemu čarovnije in radosti, pojavijo kakršnekoli težave? Susen pravi, da v vseh svojih letih delovanja ni še doživela takega obdobja kot letos. Že od septembra dan in noč sprejema klice strank, ki si želijo najeti svojega moža v rdeči obleki. Še nikoli ji ni bilo treba strank zavrniti – vse do letos.

»Pred dvema dnevoma me je v solzah klicala neka gospa. Potrebovala je Božička za njen podeželski klub,« je povedala gospa Mesco. »Rekla mi je, da je pripravljena plačati karkoli.«

Susen ima v svojem omrežju Božičkov trenutno približno 3.000 moških in 200 žensk, vendar so skoraj vsi vikendi v novembru in decembru bili rezervirani že mesece nazaj. V domačem mestu dela s 43 Božički, izmed katerih so zasedeni prav vsi. Delajo vsak vikend od 8. do 21. ure – vse do prve polovice januarja.

Raztegovalne vaje v šoli Božičkov. Vir slike: WSJ.
Raztegovalne vaje v šoli Božičkov. Vir slike: WSJ.

V lanskem letu je povpraševanje zaradi koronavirusa padlo, Božičkov ni noben potreboval, pa še tisti, ki so delali, so delali preko video prenosa. Letos pa se je ob padanju števila okužb povpraševanje povečalo nad ravnmi iz predkoronskih let. Koronavirus sicer še vedno predstavlja težave, saj je večina primernih kandidatov v rizičnih skupinah.

Susen pa je trenutno zagato zaslutila že spomladi. Američani namreč radi praznujejo tako imenovan »Christmas in July« (Božič v juliju). V tem poletnem mesecu organizirajo zabave, ki imajo temo Božiča, na njih pa si izmenjujejo darila, uživajo ob sladoledu in drugih hladnih sladicah, »sneg« pa naredijo iz kakšne pene ali vate. Ob tem seveda delo dobijo tudi Božički, navadno je Susen dobila naročila za 15 do 20 dogodkov v juliju. Letos je že februarja rezervirala 70 Božičkov.

V Ameriki praznujejo Božič tudi poleti. Vir slike: Taste of Home.
V Ameriki praznujejo Božič tudi poleti.
Vir slike: Taste of Home.

Kaj so naredile vse stranke, ki so ostale brez svojega Božička? Nekateri so pač organizirali dogodek z Božičkom že oktobra, drugi pa jih prirejajo med tednom zvečer. »Še vedno lahko imaš čudovito izmenjavo piškotkov od 16.30 do 18.30 ure v torek zvečer,« je povedala Susen.

Armando da Silva, ki dela kot nadzornik rekreacije za mesto Hanford v Kaliforniji, je s klicanjem in iskanjem Božička začel že julija. Božička je potreboval za tri vikende v decembru od 15.00 do 18.00 ure. »Bil sem zelo razočaran,« je povedal. »Če imaš zimsko deželo brez Božička, si v težavah.« Prejšnji mesec se mu je nasmehnila sreča in uspelo mu je rezervirati profesionalnega Božička s pravo brado, ki živi nekaj mest stran.

Množica novih Božičkov ob pridobitvi profesionalne diplome. Vir slike: WSJ.
Množica novih Božičkov ob pridobitvi profesionalne diplome.
Vir slike: WSJ.

Christina Casella, vodja razvoja pri SA Youth, neprofitni organizaciji v mestu San Antonio v Teksasu, potrebuje vsako leto kar lepo številko Božičkov, ki nastopijo na več lokacijah po mestu. Glede na to, da ima omejena sredstva, je upala, da bo lahko sodelovala s prostovoljci. Kontaktirala je tiste, ki so v preteklosti že oblekli kostum. »In vse tiho je bilo,« je razočarano povedala.

Brian Wilson, podpredsednik za komunikacije pri Santa for Hire v Orange County v Kaliforniji, ugotavlja, da veliko Božičkov skrbi njihovo zdravje zaradi koronavirusa, nekateri so se zaradi tega odločili, da bodo delali samo s strankami iz prejšnjih let, nekateri pa so se zaradi korone tudi odselili, da bi bili bližje družini ali kaj podobnega.

Po njegovih besedah pa se Božički dobro zavedajo dviga povpraševanja. Pravi, da v povprečju zahtevajo 50 dolarjev več na uro, kar je med 175 in 300 dolarji na uro.

Božiček Stephen Arnold si je zadal, da bo sodeloval na vsaj 100 prireditvah letos. Vir slike: WSJ.
Božiček Stephen Arnold si je zadal, da bo sodeloval na vsaj 100 prireditvah letos.
Vir slike: WSJ.

Stephen Arnold, profesionalni Božiček, je povedal, da je letos obljubil udeležbo na 100 dogodkih, kar je veliko več kot lani in tudi več kot leta 2019. Poleg tega pa bo opravil tudi 140 virtualnih Božičkovih obiskov.

Izjavil je, da ne bo sodeloval na odprtih dogodkih, kjer se ne preverja ali so obiskovalci cepljeni, vendar tudi ne bo zahteval »snežne krogle«, kot so poimenovali zaščitno pregrado, ki so jo ponekod namestili okoli Božičkov. »Sem na mlajši strani profesionalnih Božičkov, imam dober sluh, vendar je z zaščitnimi pregradami težko,« je povedal. »Večkrat se je zgodilo, da so morali pristopiti starši in še enkrat ponoviti besede otroka.«

Virtualen obisk Božička. Vir slike: WSJ.
Virtualen obisk Božička.
Vir slike: WSJ.

Morda bo kdo na to rekel, da saj ni nič narobe, če Božičkov na dogodkih sploh ni. Smisel tega pa ni to, ampak zavedanje, da je na trgu delovne sile zgodovinsko pomanjkanje. Resnične težave bomo opazili takrat, ko bo enako pomanjkanje Božičkov doseglo tudi medicino, kmetijstvo in proizvodne dejavnosti.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice