Naprej na vsebino

Inštitut dr. Antona Korošca prejel nagrado za najboljši evropski projekt WMCES

Danes je na skupščini največjega evropskega think tank inštituta Wilfried Martens Centre for European Studies (Wilfried Martens center za evropske študije) Inštitut dr. Antona Korošca prejel nagrado za najboljši projekt v letu 2021. Nagrado je podelil dolgoletni predsednik WMCES in nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda, v imenu INAK-a jo je sprejel direktor inštituta Primož Jelševar.

V obrazložitvi nagrade je bilo poudarjeno, da je razvojno-raziskovalni projekt Demografske spremembe v Sloveniji in Evropi odmeval po mnogih evropskih državah in dosegel veliko medijsko pozornost v temi, ki jo je težko naslavljati. Pritegnil je tudi pozornost Evropske komisije ter njene podpredsednice in komisarke za demokracijo in demografijo Dubravke Šuice, ki je zaključke tega projekta vključila v aktualno demografsko politiko Evropske komisije.

»Slovenija in Evropa se soočata s hitrim staranjem prebivalstva. Po sedanjih projekcijah bo Slovenija leta 2050 med državami, ki imajo najstarejše prebivalstvo v EU, čez 500 let pa nas Slovencev ne bo več, zato smo znotraj projekta iskali odgovore, kako bi se pomladili in te trende obrnili,« je povedal direktor Inštituta dr. Antona Korošca.

Posvet Demografske spremembe v Sloveniji in Evropi, Ankaran, 30. avgust 2020. Državna sekretarka Monika Kirbiš Rojs, predsednik DS RS Alojz Kovšca, direktor Inštituta dr. Antona Korošca Primož Jelševar. Vir slike: DS RS.
Posvet Demografske spremembe v Sloveniji in Evropi, Ankaran, 30. avgust 2020. Državna sekretarka Monika Kirbiš Rojs, predsednik DS RS Alojz Kovšca, direktor Inštituta dr. Antona Korošca Primož Jelševar.
Vir slike: DS RS.

Direktor INAK-a Primož Jelševar se je v zahvalnem nagovoru ob prevzemu digitalne nagrade zahvalil za zaupanje in izpostavil, da je presenečen in izjemno počaščen, saj gre za veliko mednarodno priznanje delu slovenskega inštituta. Naša ekipa jemlje nagrado kot vzpodbudo za nadaljnje delo Inštituta dr. Antona Korošca, ki  je ena najmlajših organizacij, vključenih v evropsko mrežo WMCES. Še naprej si bomo prizadevali, da bomo odpirali teme, ki so ključne za razvoj Slovenije in Evrope ter si aktivno prizadevali za širjenje evropske ideje in demokracije. Vse zasluge za izvedbo zbornika Demografske spremembe v Sloveniji in Evropi pa gredo ekipi INAK, še posebej Suzani Lari Krause, ki je bila vodja tega projekta.

Suzana Lara Krause se je zahvalila za priložnost sodelovati pri projektih, ki »imajo dejanski potencial, da svet, za katerega se občasno zdi, da je iztiril, pomagajo ponovno usmeriti« in dodala, da »INAK s polnimi močmi nadaljuje s svojim delom«.

»Ko smo se lotili prvega projekta in mu dali naslov Demografske spremembe, sem se nekaj krat vprašala, kaj je pravzaprav narobe z nami, da se lotevamo tako kompleksnih in neprijetnih tem, ki se jih vsi otepajo. Kaj je narobe z nami, da se spuščamo v temo, na kateri je odletela že marsikatera glava, kajti ljudem povedati, da naj imajo več otrok, je vedno rizično,« je dejala in dodala: »A nekdo se tudi takih tem mora lotiti, vesela sem, da smo zagrizli in še naprej se bomo ukvarjali z zahtevnimi temami in šli tja, kamor drugi ne upajo«.

Skupščina, ki bi morala potekati v Rotterdamu je bila zaradi razmer, povezanih s covidom-19, v zadnjem trenutku prestavljena in je potekala na daljavo. Fizična podelitev nagrad pa bo takoj, ko bodo razmere dopuščale.

Demografske spremembe v Sloveniji in Evropi

Na omizju, ki je potekalo 30. avgusta 2020 v Ankaranu, in sta ga z otvoritvenim nagovorom odprla Sandra Pasarić, projektna asistentka v Wilfried Martens Centre for European Studies in Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca, so kot uvodničarji sodelovali Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije, Anja Fortuna, predsednica Mladinskega sveta Slovenije, mag. Monika Kirbiš Rojs, državna sekretarka Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Franc Bogovič, poslanec Slovenske ljudske stranke v Evropskem parlamentu (SLS/EPP) in nekdanji minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije ter Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije.

Posvet Demografske spremembe v Sloveniji in Evropi, Ankaran, 30. avgust 2020. Vir slike: INAK.
Posvet Demografske spremembe v Sloveniji in Evropi, Ankaran, 30. avgust 2020.
Vir slike: INAK.

Uvodničarji in sodelujoči v publiki so v dialogu iskali smernice za reševanje pereče problematike, ki je posledica desetletja zanemarjanja sistemskih rešitev, in je ob trenutni starostni strukturi pripeljala do stanja, ko je veliko ljudi med nami osamljenih in zaskrbljenih, kako bodo preživeli jesen življenja, in se mnogi počutijo nepotrebne, odrinjene. Mladi so na drugi strani nesigurni, kaj bo prinesla prihodnost, težko pridejo do stanovanja, do dobrih in stabilnih zaposlitev, ki bi jim omogočale samostojnost, zato se ne odločajo za družine.

Ker je posvet vzbudil toliko zanimanja, so se v inštitutu odločili, da bodo na to temo pripravili tudi zbornik. Prispevke za zbornik so prispevali direktor INAK-a Primož Jelševar (uvodnik), evropski poslanec Franc Bogovič (DEMOGRAFSKA GIBANJA IN SPREMEMBE – Stanje v EU in njenih državah članicah), državna sekretarka, mag. Monika Kirbiš Rojs (Vpliv demografskih sprememb na načrtovanje in izvajanje razvojnih politik Evropske unije in Slovenije), predsednica MSS Anja Fortuna (Mladi in demografija), sodelavka WMCES Sandra Pasarić (Hrvaška, zapuščen otok pod evropskim nebom: Migracijski tokovi iz Hrvaške in znotraj nje ter njihovi družbeni vplivi), Marko Vidrih (Demografsko je Slovenija gospa zrelih let), predsednik SLS Marjan Podobnik in Boštjan Furlan (Podeželje kot prostor celostnega reševanja bivanjskih vprašanj starejših) ter vodja programskega sveta pri INAK-u prof. dr. Andrej Umek (Demografija in 4. industrijska revolucija).

Zbornik Demografske spremembe v Sloveniji in Evropi.
Zbornik Demografske spremembe v Sloveniji in Evropi.

Na predstavitvi zbornika sta sodelovala tudi predsednica zveze upokojencev (European Seniors’ Union – ESU) gospa An Hermans in izvršni direktor WMCES Tomi Huhtanen.

»Ob tej priložnosti se še enkrat vsem, ki so pri projektu sodelovali, iskreno zahvaljujem. Ta nagrada je tudi nagrada vsakega izmed vas,« je dejal Jelševar.

Več o projektu je na voljo na naslednjih povezavah:

Omizje Demografske spremembe v Sloveniji in Evropi:

Sklepi omizja Demografske spremembe v Sloveniji in Evropi: https://www.inak.si/demografske-spremembe-v-sloveniji-in-evropi-terjajo-ucinkovite-sistemske-resitve/

Zbornik Demografske spremembe v Sloveniji in Evropi: http://www.inak.si/wp-content/uploads/2020/12/Demografske-spremembe-v-Sloveniji-in-Evropi.pdf

Video predstavitev zbornika:

Inštitut dr. Antona Korošca tudi v letu 2021 med najbolj aktivnimi evropskimi inštituti

Na inštitutu tudi v tem letu peljejo številne projekte. Eden izmed njih, Nauki covid-19 krize, se je že zaključil, Stoječe evropske novice, katerih namen je ljudem približati evropske institucije in predstaviti prednosti življenja v Evropski uniji, še potekajo.

Lotili so se tudi projekta Po poteh digitalizacije v Sloveniji in Evropi, ki ga bodo predstavili v prihodnjih dneh, konec meseca pa bo potekal tudi posvet z naslovom Trajnostno kmetijstvo, ki nas lahko prehrani v okviru skupnega projekta z WMCES Kmetijstvo in trajnostni razvoj v okviru evropskega zelenega dogovora, na katerem bodo nastopili evropski poslanec Franc Bogovič, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Aleš Irgolič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, predsednica Kmetic Slovenije Irena Ule, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Mager in direktor Kmetijsko gozdarske zadruge Slovenske Konjice Stane Levart. Pogovor bo vodil Marko Cigler.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice