Naprej na vsebino

Digitalne banke: Vivid Money

V tem tednu je digitalna banka Vivid Money predstavila svoje investicijske storitve tudi v Sloveniji, zato je dobro, da si pogledamo kaj več o ponudbi te banke. Podobno kot Revolut in N26, tudi Vivid Money ponuja polno bančno storitev z brezplačnim IBAN računom, poleg tega pa tudi brezplačno investiranje v delnice in sklade.

V primerjavi s konkurenčnimi storitvami, je Vivid izjemno mlado podjetje – zgodba se je začela približno tri leta nazaj. Kot razložijo na svoji spletni strani, so želeli spremeniti splošno prepričanje, da je varčevanje in grajenje bogastva na voljo samo peščici ljudi.

Z Vivid Primer boste nazaj prejeli 3 % plačil v barih izven Evrope. Vir slike: Vivid.
Z Vivid Primer boste nazaj prejeli 3 % plačil v barih izven Evrope.
Vir slike: Vivid.

»Vivid smo ustanovili zato, da v svetu modernega bančništva ponudimo barvito in popolnoma drugačno izkušnjo,« so zapisali. »Bančništvo mora postaviti potrošnika na prvo mesto – in mu predati nadzor. Vivid Money je finančna platforma, ki omogoča potrošnikom, da svoje finančno življenje zaživijo na polno.« Prihajajo iz Berlina, pisarne pa imajo še v Amsterdamu in Moskvi.

Vivid Money ima polno bančno licenco, kar vključuje zavarovanje sredstev do 100.000 evrov pod nemško shemo jamstva za depozite. Njihove VISA debetne kartice pa so zavarovane tako, da na njih ni natisnjena ne številka kartice ne varnostna (CVV) koda. V primeru, da jo izgubite ali vam je bila ukradena, pa jo lahko z eno potezo zamrznete v aplikaciji. In ne, ne bodo vam zaračunali blokade kartice. Kartico vam dostavijo brezplačno, v kolikor na račun naložite 200 evrov.

Na debetni kartici ne boste našli številke ali kode. Vir slike: Vivid.
Na debetni kartici ne boste našli številke ali kode.
Vir slike: Vivid.

Valute lahko izmenjavate po dokaj ugodnem tečaju. Vse izmenjave, tako ročne kot plačila, se izvedejo z 0,50 % pribitka na osnovni tečaj.

Kako začnemo?

V vsakem primeru morate registracijo opraviti na mobilni napravi. Aplikacijo Vivid Money si lahko snamete s trgovine z aplikacijami, lahko pa na spletni strani kliknete gumb »Open your free account« in nato sledite navodilo za prenos aplikacije.

Registracija je ena izmed najhitrejših pri tovrstnih digitalnih bankah. Tudi preverjanje identitete, ki bi se sicer lahko zavleklo, je tukaj hitro in tekoče. Račun boste lahko odprli v dobesedno nekaj minutah.

Pozor! Tako kot vsak IBAN račun, odprt v tujini, morate tudi račun pri Vivid FURS-u prijaviti najkasneje v osmih dneh. Najhitreje to storitev preko portala eDavki.

Investiranje

Lastnost Vivid Money, ki ji moramo nameniti posebno pozornost, je investiranje v delnice in sklade. Delčke delnic lahko kupite že za 0,01 evra, saj Vivid omogoča investiranje v tako imenovane »frakcijske delnice«. Za nakup in prodajo ne boste plačali provizije, prav tako vam ne bo treba denarja nikamor nakazovati, saj se vse zgodi znotraj vašega Vivid računa.

Investirate lahko tudi samo en cent, Vir slike: Vivid.
Investirate lahko tudi samo en cent.
Vir slike: Vivid.

Slabost investiranja v delčke delnic je ta, da si delnice neposredno ne morete lastiti. Zato, da lahko investirate tudi samo en cent, mora investicijski partner Vivid Money kupiti celo delnico, od katere vam nato proda takšen košček, kot ste si ga zaželeli. Delnica pa je vse skozi v lasti investicijskega partnerja. To pomeni tudi, da niste upravičeni do glasovalnih pravic ter izplačila dividend. No, morda ena stvar manj za skrbeti ob dohodninski napovedi, se strinjate?

Preko Vivid Money lahko investirate tudi v 43 ETF skladov. To so skladi, ki jih nihče neposredno ne upravlja, saj zgolj sledijo nekemu indeksu. Med najbolj znanimi je na primer iShares Core S&P 500 ETF, ki sledi indeksu 500 največjih ameriških podjetij. V kolikor v ta indeks vložite 50 evrov, se ta denar torej razprši med teh 500 podjetij. Prav to pa je razlog, da so mnogokrat označeni kot skladi, ki so bolj varni od vzajemnih, poleg tega pa imajo tudi do 10-krat nižje stroške upravljanja.

Cashback

Pri Vivid Money veliko poudarjajo vračila odstotkov nakupov oziroma tako imenovan cashback. Koliko povračila dobite, je odvisno od paketa, vendar v vsakem primeru dobite povračilo v obliki delnic. Prav ste prebrali, odstotke nakupa pridobite nazaj, vendar ne v gotovini, ampak v delnicah. Izberite si, katere delnice bi radi pridobili, in vsakič, ko boste ob plačilu deležni povračila, vam bo Vivid podaril določeno vrednost teh delnic – zelo inovativen pristop k investiranju.

Vivid Money igra močno vlogo pri tako imenovanem cashback. Vir slike: Vivid.
Vivid Money igra močno vlogo pri tako imenovanem cashback.
Vir slike: Vivid.

Paketi

Vivid Standard – brezplačno

Vivid Standard je ime njihovega brezplačnega paketa, s katerim začne vsaka stranka. Vključuje brezplačni nemški IBAN račun (začel se bo torej s črkama DE), brezplačna plačila z debetno kartico in naslednje funkcije:

 • do 15 brezplačnih podračunov (pockets), ki imajo vsak svoj ločen IBAN račun;
 • brezplačno kovinsko debetno kartico;
 • brezplačno zamenjavo debetne kartice na eno leto;
 • do 40 tujih valut, ki jih lahko ločite po podračunih;
 • brezplačna neomejena SEPA nakazila ter brezplačne direktne obremenitve;
 • brezplačne dvige na bankomatih do 200 evrov po celem svetu;
 • do 20 evrov povračila nakupov vsak mesec (cashback);
 • 1 brezplačni nakup kriptovalut mesečno, drugače pa je provizija 1 % (minimalna 0,79 evra).
Brezplačno lahko dvignete 200 oziroma 1000 evrov. Vir slike: Vivid.
Brezplačno lahko dvignete 200 oziroma 1000 evrov.
Vir slike: Vivid.

Vivid Prime – 1 mesec brezplačno, nato 9,90 €/mesec

Vivid Money ponuja samo en plačljivi paket. Za razliko od nekaterih drugih digitalnih bank, tukaj nimate občutka, da morate obvezno nadgraditi na plačljivi paket, ampak lahko bančne storitve brez težav uporabljate brezplačno. Vseeno pa pri Vivid Primer pridobite:

 • 107 tujih valut, ki jih lahko ločite po predračunih;
 • neomejene nakupe kriptovalut;
 • brezplačno zamenjavo debetne kartice vsakih šest mesecev;
 • 1000 evrov brezplačnih dvigov na bankomatih po celem svetu;
 • do 100 evrov povračila nakupov vsak mesec (cashback);
 • do 10 % povračila na nakupe pri izbranih znamkah;
 • 3 % povračila za plačila v vseh restavracijah in barih izven Evrope;
 • 1 % povračila za vsa plačila izven Evrope;
 • 0,1 % povračila za vsa ostala plačila.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice