Naprej na vsebino

Digitalne banke: Revolut

Digitalne banke, mobilne banke, spletne banke… še vedno ni točno jasno, kako bi poimenovali to novo skupino bank, ki postaja vse bolj poznana tako v Sloveniji kot v svetu. Gre za banke, ki nimajo fizičnih poslovalnic in kjer lahko vse storitve opravite preko telefona ali spletnega brskalnika. Vedno bolj se za take banke uporablja izraz »neobanka«.

Preberite tudi:

Kaj je digitalni denar?

Zakaj se evropska centralna banka želi znebiti gotovine?

Večina takšnih bank je navadno začela s kakšno manj obsežno finančno storitvijo, kot je spletna menjalnica valut, spletna kreditna kartica ali pa spletno pošiljanje denarja po svetu. V zadnjih letih pa so zaradi rasti in sprostitve določenih zakonodaj pridobile bančno licenco in lahko tako poslujejo kot vse ostale (fizične) banke.

Pisali smo že o tem, kakšne so lahko prednosti ali slabosti takih bank, danes pa si bomo pogledali prvo predstavitev ene izmed takih bank:

Revolut

Ena izmed najbolj razširjenih digitalnih bank v Sloveniji je Revolut, ustanovljena leta 2015 v Londonu v Angliji. Na začetku je bila to zgolj aplikacija s predplačniško kartico, vendar je že takrat ponujala izredno ugodna nakazila denarja v tujino.

Digitalne banke, mobilne banke, spletne banke… še vedno ni točno jasno, kako bi poimenovali to novo skupino bank, ki postaja vse bolj poznana tako v Sloveniji kot v svetu.
Digitalne banke, mobilne banke, spletne banke… še vedno ni točno jasno, kako bi poimenovali to novo skupino bank, ki postaja vse bolj poznana tako v Sloveniji kot v svetu.
Vir slike; Revolut

Za odprtje računa boste potrebovali mobilno aplikacijo, ki si jo naložite na telefon ter nekaj minut vašega časa. Revolut ponuja štiri različne vrste računov, ki si jih bomo pogledali spodaj, najprej pa si poglejmo nekaj posebnih lastnosti Revolut računa.

Ena izmed posebnosti je vsekakor Junior račun. Verjetno ste že uganili, da je to račun, namenjen mladim, ki ga starši lahko znotraj lastnega računa odprejo za svoje otroke. Na tak način se lahko otroci na prijazen in varen način naučijo upravljanja z denarjem.

Z Junior računom pride Junior kartica in posebna aplikacija, ki si jo otrok lahko naloži na svoj telefon. Starši lahko otroku v trenutku nakažejo denar ter blokirajo ali aktivirajo kartico kadarkoli in kjerkoli.
Z Junior računom pride Junior kartica in posebna aplikacija, ki si jo otrok lahko naloži na svoj telefon. Starši lahko otroku v trenutku nakažejo denar ter blokirajo ali aktivirajo kartico kadarkoli in kjerkoli.
Vir slike: Revolut

Z Junior računom pride Junior kartica in posebna aplikacija, ki si jo otrok lahko naloži na svoj telefon. Starši lahko otroku v trenutku nakažejo denar ter blokirajo ali aktivirajo kartico kadarkoli in kjerkoli.

Otrok ima v aplikaciji dostop do izrednih orodij, s katerimi nadzoruje svojo porabo ter se uči o denarju na igriv in zabaven način. Junior kartica pa je posebej oblikovana tako, da ima vse podatke natisnjene zgolj na zadnji strani kartice, da se zmanjša možnost za zlorabo.

Druga posebnosti, pri kateri se bomo ustavili, so Pockets. To so podračuni, ki se lahko uporabljajo ali za varčevanje ali zgolj razvrščanje denarja. Nastavite lahko, da se denar samodejno prenese v določene »žepke,« ko dobite plačo ali kaj podobnega. Zanimiva nastavitev je tudi prenos drobiža v žepke. To je funkcija, ki bo ob vsake plačilu samodejno zaokrožila znesek navzgor ter razliko prenesla v žepek.

Omenimo tudi donacije. Znotraj aplikacije Revolut lahko po želji podarite denar v dobrodelne namene različnim svetovnim organizacijam. Denar lahko namenite za divje živali, lakoto ali otroke v stiskah. Posebnost pa je, da organizacije prejmejo celoten znesek vaše donacije.

Preden se podate v iskanje primernega Revolut računa je pomembno poudariti, da za zdaj Revolut NE nudi posojil oziroma kreditov evropskim strankam. Posojila so omogočena državljanom Litve in Anglije, kmalu pa prihajajo tudi v ostale evropske države.

Poglejmo si Revolut račune:

Revolut Standard – brezplačno

To je osnovni račun, s katerim pridobite IBAN transakcijski račun brez mesečnega ali letnega nadomestila. Evropski uporabniki imajo na začetku IBAN računa začetnici LT, saj je Revolut moral zaradi Brexita vse evropske uporabnike preseliti na njihovo poslovalnico v Litvi.

Z računom standard pridobite:

 • Brezplačni IBAN račun.
 • Brezplačni dvigi na bankomatih so omejeni na 200 € oziroma 5 mesečnih dvigov, kar dosežete prej. Dvige lahko opravite na vseh bankomatih v EU.
 • Brezplačno fizično kartico, za katero pa boste morali poravnati dostavne stroške okoli 6 €.
 • Neomejene virtualne kartice za varno nakupovanje po spletu. Kartice lahko ustvarite in uničite po mili volji.
 • Brezplačne plačevanje s kartico kjerkoli po svetu.
 • Brezplačna menjava valut v višini 1000 €. To pomeni, da ob plačilu s kartico na Hrvaškem, ne boste plačali nadomestila, kot si ga obračuna večina drugih bank. Prav tako ne boste plačali nadomestila, če boste evre zamenjali v funte znotraj aplikacije.
 • Brezplačna nakazila znotraj SEPA območja. Ne boste več plačevali nadomestil za plačevanje položnic.
 • 1x brezplačni nakup ali prodaja delnic
 • 1x Junior račun
 • 2,5 % nadomestilo za nakup kriptovalut
 • 1,5 % nadomestilo za nakup zlata in srebra

Revolut Plus – 2,99 €/mesec ali 29,99 €/letno

Naslednji v vrsti računov je račun Plus, kjer lahko za nekaj evrov na mesec uživate v dodatnih ugodnostih. Poleg vsega, kar pridobite že z brezplačnim Standard računom, tukaj dobite še:

 • Prednostna podpora uporabnikom 24 ur vsak dan
 • 2x Junior račun
 • Zavarovanje izdelkov, ki ste jih plačali z vašo Revolut kartico do 1000 €/leto. Izdelki so zavarovani proti kraji in poškodbam, v primeru nesreče boste torej dobili povrnjeno vsoto do višine 1000 €.
 • Zavarovanje vstopnic za dogodke do 1000 € letno.
 • Možnost vračila izdelka do 90 dni. Če bi želeli vrniti izdelek, plačan z Revolut kartico, lahko to storitev v roku 90 dni in Revolut vam bo na podlagi računa povrnil kupnino.
 • Brezplačna standardna dostava kartice

Revolut Premium – 7,99 €/mesečno ali 79,99 €/letno

Če želite premium storitev, potem boste potrebovali tudi premium račun. To je račun, pri katerem so ugodnosti že občutne, vključene pa so seveda vse, ki so v prejšnjih dveh računih ter nove:

 • Brezplačni dvigi na bankomatih v višini 400 € mesečno.
 • Izbira izgleda kartice – zlata, srebrna, črna…
 • 1x mesečno lahko pošljete denar brezplačno izven SEPA območja (Amerika, Azija…)
 • Zavarovanje izdelkov v višini 2500 € letno.
 • 20 % nižje nadomestilo za zavarovanje vašega telefona.
 • Nižja nadomestila za nakup kriptovalut – 1,5 % – ter zlata in srebra – 0,25 %.
 • Neomejena menjava med valutami brezplačno.
 • Možnost zdravstvenega zavarovanja v tujini ter posebnega zavarovanja pri zimskih športih.
 • Denarno nadomestilo v primeru zamude prtljage na letališču ali leta
 • Za letalske lete, ki zamujajo več kot 1 uro, je za vas in še eno dodatno osebo predviden dostop do nadstandardne čakalne sobe na letališču.
 • Brezplačna ekspresna dostava kartice

Revolut Metal – 13,99 €/mesečno ali 130,99 €/letno

Posebnost Metal računa je posebna kovinska kartica, ki se po svetu hitro širi in dosega poseben, ekskluziven status med uporabniki.

Preden se podate v iskanje primernega Revolut računa je pomembno poudariti, da za zdaj Revolut NE nudi posojil oziroma kreditov evropskim strankam.
Preden se podate v iskanje primernega Revolut računa je pomembno poudariti, da za zdaj Revolut NE nudi posojil oziroma kreditov evropskim strankam.
Vir slike: Revolut

To je najdražji in najbolj obsežen Revolut paket, v katerem je poleg vseh ostalih ugodnosti, vključeno še:

 • 800 € brezplačnih dvigov na bankomatih
 • 3x brezplačno pošiljanje denarja izven SEPA območja
 • 5x Junior račun
 • Zavarovanje izdelkov v višini 10000 € letno.
 • Dostop do nadstandardne čakalne sobe na letališču za vas in 3 dodatne osebe
 • Brezplačno avtomobilsko zavarovanje med prvimi 31 dnevi potovanja po tujini

Morda ste opazili, da se veliko ugodnosti vrti okoli potovanj. To je zato, ker je bil Revolut na začetku, ko je bila to zgolj aplikacija za menjavo valut, namenjen prav popotnikom. Cilj aplikacije je bilo bolj enostavno rokovanje s financami med potovanjem, torej brezplačno plačevanje v tuji valuti, poceni pošiljanja denarja v tujino ter poceni oziroma brezplačna menjava domače v tujo valuto. To se pozna tudi danes, ko so svoje ugodnosti za popotnike še bolj razširili.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice