Naprej na vsebino

Dr. Matjaž Vogrin: Približujemo se maksimalnemu limitu

Kot poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno okuženih 44.743 ljudi, kar je za 114 več kot dan prej, medtem ko sedemdnevno povprečje okužb znaša 3143, štirinajstdnevno pa 2123 na 100.000 prebivalcev.

Preberite tudi:

Damir Orehovec: To je edini način, da izobraževanje ohranimo v šolah

V nedeljo so v Sloveniji opravili 2730 PCR testov, od tega je bilo pozitivnih 1389, kar v odstotkih znaša 50,9 %. Opravili so tudi 19.956 hitrih antigenskih testov, pozitivne pa, kot je že znano, preverjajo še s PCR testi.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede koronavirusa sta sodelovala glavni šolski inšpektor dr. Simon Slokan in strokovni direktor UKC Maribor izr. prof. dr. Matjaž Vogrin. Kot je povedal direktor UKC Maribor Vogrin, je hospitaliziranih že več kot 1150 bolnikov, samo v UKC Maribor pa 191. Od tega jih 53 potrebuje intenzivno nego.

V bolnišnicah primanjkuje postelj za intenzivno nego. Vir slike: Canva.
V bolnišnicah primanjkuje postelj za intenzivno nego.
Vir slike: Canva.

Poudaril je, da je bistvena razlika med tretjim in drugim valom ta, da je takrat veljal ‘lockdown’, kar pomeni, da so bili nekateri ostali oddelki skoraj prazni in je zato bilo na voljo več postelj ter več kadra. Travmatologija, klinika za interno medicino, pediatrija ter porodnišnica in onkologija pa so zdaj nabito polni. Kar še dodatno otežuje situacijo pa je dejstvo, da je število bolnikov v intenzivni negi doseglo nov vrh v primerjavi s prejšnjimi vali.

Pred trenutno krizo so imeli v UKC Maribor na voljo 27 postelj za intenzivno nego, te so nato zmanjšali za tri. V tem trenutku pa imajo 53 bolnikov, ki potrebujejo intenzivno terapijo zaradi covidne bolezni. »To je enormen napor za vse naše zaposlene. Aktivirali smo praktično vse resurse in se približujemo našemu maksimalnemu limitu,« je opozoril dr. Vogrin.

Ocenjuje, da je prav število bolniških postelj tista točka, na kateri se lahko vse prelomi. Dodal je še, da je osebje izmučeno, saj epidemija traja že veliko časa. Na bolniškem staležu je trenutno 450 zaposlenih: »Na intenzivni covid terapiji je razporejenih 123 medicinskih sester, od katerih jih je trenutno 40 v bolniškem staležu. To kaže na popolno izčrpanost in tega nas je morda najbolj strah, kako dolgo še lahko zaposleni zdržijo v takšnem tempu

Inšpektorat v novembru opravil skupaj 503 nadzorov

Dr. Simon Slokar je povedal, da je inšpektorat na področju šolstva v mesecu novembru opravil 121 nadzorov, pri tem pa ugotovil 11 nepravilnosti. Na področju športa pa je bilo opravljenih 382 nadzorov, nepravilnosti pa so bile zaznane pri dveh situacijah.

Dr. Simon Slokar: Osebne grožnje, pritiski, protesti, nepotrebna slaba volja vnašajo v šolski prostor nemir, pri čemer največje posledice občutijo otroci. Vir slike: Posnetek zaslona.
Dr. Simon Slokar: Osebne grožnje, pritiski, protesti, nepotrebna slaba volja vnašajo v šolski prostor nemir, pri čemer največje posledice občutijo otroci.
Vir slike: Posnetek zaslona.

»Na področju športa želim poudariti, da so se zadeve v zvezi z upoštevanjem ukrepov in preverjanja PCT pogojev v zadnjem obdobju zelo izboljšale,« je dejal. Pohvalil je vse organizatorje velikih in majhnih športnih prireditev ter ponudnike različnih športnih aktivnosti, saj so pri spoštovanju ukrepov zelo dosledni in družbeno odgovorni.

Dodal je tudi, da so od uveljavitve novega odloka o obveznem samotestiranju v šolah, izvedli 43 nadzorov, v petih primerih pa so ugotovili nepravilnosti. Pet šol torej ni uredilo samotestiranja – od staršev otrok niso ustrezno pridobile soglasij, za tiste, ki soglasij niso imeli, pa niso uredile ustreznega šolanja na daljavo. Inšpektorji so v teh primerih izdali ustno odločbo za takojšnjo ureditev stanja.

Ob ponovnem nadzoru pa so ugotovili, da ena izmed šol ni pristopila k odpravljanju nepravilnosti. Omenjeni šoli je bilo odrejeno, da celotna šola do 3. decembra oziroma do odprave nepravilnosti nadaljuje z izobraževanjem od doma.

Dr. Slokar se je obrnil tudi na vse starše, ki se ne strinjajo z izvajanjem ukrepov, in jim sporočil, da učitelji ter ravnatelji niso tisti, ki so odloke sprejeli, so pa jih dolžni spoštovati in izvajati. »Osebne grožnje, pritiski, protesti, nepotrebna slaba volja vnašajo v šolski prostor nemir, pri čemer največje posledice občutijo otroci,« je opozoril.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice