Naprej na vsebino

Franc Vindišar: Prednost imajo tisti, ki se dušijo

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede koronavirusa sta sodelovala državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in v.d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin.

Vindišar je uvodoma predstavil aktualno stanje. Na včerajšnji dan so zabeležili 3144 novih okužb, kar je 1132 manj kot prejšnji torek. V državi je aktivno okuženih 43.457 prebivalcev. V zadnjih sedmih dneh smo v povprečju vsak dan zabeležili 3000 novih primerov.

Bolnišnično oskrbo potrebuje 1168 ljudi, od tega se na intenzivnih enotah zdravi 283 bolnikov. Povprečna starost bolnikov na intenzivni negi je 64 let. »15 slovenskih covid bolnišnic deluje kot enotna bolnišnica na državnem nivoju po principu kriznega upravljanja. Vsak dan se usklajujemo, prerazporejamo kapacitete in kadre,« je povedal Vindišar.

Predstavil je tudi število standardnih postelj po bolnišnicah v Sloveniji. Skupne kapacitete znašajo 1020 postelj, medtem ko je bilo danes zjutraj zasedenih 885. Kapacitete postelj intenzivne nege pa znašajo 302, zasedenih pa je, kot že omenjeno, 283 postelj.

Kot je nadaljeval, so se covidne bolnišnice notranje reorganizirale. Na oddelke za zdravljenje koronavirusa so premestili 355 zdravnikov specialistov, 214 zdravnikov specializantov, 913 diplomiranih medicinskih sester in 645 srednjih medicinskih sester. Na pomoč je priskočilo tudi 72 zobozdravnikov, 44 zdravnikov različnih specialnosti, 33 študentov medicine in 30 študentov zdravstvene nege.

Covidne postelje vključujejo ventilatorje in kup drage medicinske opreme. Vir slike: Canva.
Covidne postelje vključujejo ventilatorje in kup drage medicinske opreme.
Vir slike: Canva.

Poudaril je, da je Republika Slovenija v primerjavi s časom pred koronavirusom intenzivne postelje povečala za dobrih 92 odstotkov. Novo število je torej 302 intenzivnih postelj za covidne ter 146 postelj za ostale bolnike. »Intenzivna postelja ni samo ležišče. To je postelja ob kateri je ventilator, kup druge drage medicinske opreme, vsaj en zdravnik in štiri intenzivne medicinske sestre,« je povedal.

To pa seveda velja za standard, ki velja v normalnih razmerah. Po njegovih besedah je standard danes popolnoma drugačen, zdravniki so namreč prepolovljeni, prav tako kader zdravstvene nege: »V prostoru kjer so bile prej dve bolniški postelji, so danes tri«.

Trenutno v zdravstvu vse stoji, razen obravnave nujnih primerov, onkoloških pacientov in porodnic nosečnic. Ne nujni obsegi se ne izvajajo. »Bojim se, da smo zelo blizu temu, da ne bomo imeli niti anesteziologa, ki bi uspaval pacienta pred operacijo,« je dejal. »V tem trenutku ne moremo ustrezno poskrbeti niti za večjo naravno ali prometno nesrečo, v kateri bi bilo večje število ponesrečencev.«

Prav zaradi tega nas je pri časopisu Slovenec zanimalo, ali imajo pripravljene kakšne ocene oziroma projekcije o tem, kakšne posledice bodo utrpeli bolniki, ki morajo čakati na obravnavo.

Natančnega odgovora ni bilo, vendar je gospod Vindišar dejal, da v medicini vedo, za kaj je potrebno najprej poskrbeti: »Ta trenutek so absolutno v ospredju pacienti, ki se dušijo, ki jim primanjkuje kisika, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje,« je dejal in dodal, da se zavedajo, da bo vse ostalo počakalo na čas, ko se bo krivulja obrnila navzdol.

Vindišar je še prosil, da se prebivalci izogibajo vsem adrenalinskim športom oziroma vsem aktivnostim pri katerih je večje tveganje za poškodbo. »Preprosto ni dovolj kadra, da bi lahko poskrbeli za vse.«

Še enkrat je spomnil na nov pravilnik, ki omogoča opravljanje PCR testa brez naročanja pri osebnem zdravniku. Dovolj je, če ploščico, ki označuje pozitivni rezultat na samotestiranju, označimo z datumom in uro opravljenega samotestiranja ter jo skupaj z osebnim dokumentom pokažemo pred izvajanjem PCR testiranja.

Inšpektorati delajo s polno paro

Martina Gašperlin je povedala, da je inšpektorat v preteklih dveh tednih nadaljeval s poostrenim nadzorom s poudarkom na preverjanju PCT zahtev. Inšpektorji so začasno zaradi neupoštevanja ukrepov zaprli devet prodajaln in en gostinski lokal v Ljubljani.

Inšpektorji nadaljujejo s poostrenim nadzorom. Vir slike: Canva.
Inšpektorji nadaljujejo s poostrenim nadzorom.
Vir slike: Canva.

Nadzore so opravili pri približno 1200 objektih, manjše pravilnosti pa so bile ugotovljene pri 265 objektih. »Te nadzore bomo tudi ohranili,« je poudarila. Pregledali so torej 44 trgovskih centrov, 71 bencinskih servisov, 326 prodajaln z oblačili in obutvijo, 192 tehničnih trgovin in ostalo. Izrekli so 183 upravnih opozoril, ki zapoveduje zgolj odpravo nepravilnosti brez glob. V osmih primerih je bilo ugotovljeno nenošenje mask, v enajstih pa zaposleni niso izpolnjevali pogoja PCT.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice