Naprej na vsebino

Na spremembe v novem odloku vlade je vplival omikron

Vlada je včeraj na dopisni seji sprejela spremembe odlokov o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 in o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Ta določa obvezno karanteno za vse, ki prihajajo z območij z novo različico virusa. Tujcem, ki prihajajo s teh območij, in nimajo prebivališča v RS, se vstop ne dovoli.

Preberite tudi:

Nova različica koronavirusa iz Južne Afrike

Kaj se spremeni z novim odlokom?

Po novem so med izjeme od izpolnjevanje pogoja PCT vključene vse poštne pošiljke (Pošta Slovenije in paketni distributerji kot DHL, DPD, GLS in drugi) in prevzem blaga v dostavi. To pomeni, da morajo izvajalci omenjenih storitev izpolnjevati pogoj PCT, za uporabnike oziroma potrošnike pa pri prevzemu blaga in poštnih pošiljk v dostavi ta pogoj ni potreben. Ta izjema sicer ne velja za prevzem paketov v poštnih poslovalnicah, na Petrolu ali na drugih lokacijah.

Odlok tudi jasneje določa, da se med obšolske dejavnosti (pri katerih velja rezultat samotestiranja) šteje tudi obiskovanje glasbene šole. Dodaja se, da se samotestiranje, ki ga izvajajo učenci, dijaki in študenti, šteje za izpolnjevanje pogoja PCT tudi pri kolektivnem uresničevanju verske svobode.

Testiranje v domačem okolju je določeno za otroke, ki so zato, ker doma nimajo ustreznih razmer, nameščeni v vzgojne zavode. Za vse ostale ostaja tako kot do sedaj, obvezno samotestiranje v izobraževalnih ustanovah, tri krat tedensko.

Do brezplačnih HAG hitrih testov imajo pravico osebe, ki imajo začasno ali stalno prebivališče v Republiki Sloveniji oziroma so zaposlene pri delodajalcu s sedežem v Sloveniji oziroma so diplomatski predstavniki v Sloveniji.

Med novo izjemo  pogoja PCT po novem odloku spada dostava pošiljk. Vir slike: Žurnal. Foto: Klemen Razinger.
Med novo izjemo pogoja PCT po novem odloku spada dostava pošiljk.
Vir slike: Žurnal. Foto: Klemen Razinger.

Pod kakšnimi pogoji lahko potekajo sejmi?

Vlada je zastavila tudi pravila glede sejemske dejavnosti na odprtih površinah, gre za premične stojnice v nizu ali skupini (npr. božične stojnice). In sicer odlok določa, da mora biti območje sejemske dejavnosti ograjeno, vhod in izhod morata biti ločena.

Ob vhodu v lokal ali na sejemski prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, pa mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v lokalu ali na prostoru. Pod temi pogoji je izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač na sejemskih prireditvah na odprtih površinah in na zunanjih premičnih stojnicah dovoljeno.

Dodatne omejitve na meji zaradi nove različice virusa omikron

Vlada Republike Slovenije je izdala tudi Odlok o dopolnitvi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19.

Zaradi pojava nove različice virusa SARS-CoV-2 z oznako B.1.1.529 in imenom omikron je določena obvezna karantena ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki:

  • imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali
  • ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih.

Te osebe ne morejo predčasno prekiniti obvezne karantene, traja torej polnih 10 dni. Naslednji dan po izteku karantene pa morajo opraviti test PCR. Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR.

Tujcem brez prebivališča v Republiki Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, se vstop ne dovoli.

Osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih 14 dni pred uveljavitvijo odloka, morajo o tem obvestiti številko 113, nato se jih napoti v karanteno na domu za 10 dni. Tudi zanje velja, da karantene ne morejo predčasno prekiniti in po izteku 10 dni morajo opraviti test PCR.

Odlok je začel veljati danes.

Seznam držav oziroma območij z različico B.1.1.529:

  • Republika Južna Afrika,
  • Bocvana,
  • Esvatini,
  • Lesoto,
  • Namibija,
  • Zimbabve,
  • Mozambik.
Zaradi nove različice koronavirusa, po imenu omicron, se meje držav ponovno zapirajo. Na fotografiji je letališče v Frankfurtu. Vir slike: DPA.
Zaradi nove različice koronavirusa, po imenu omikron, se meje držav ponovno zapirajo. Na fotografiji je letališče v Frankfurtu.
Vir slike: DPA.

NIJZ je sicer včeraj sporočil, da v Sloveniji za zdaj še niso potrdili primera okužbe s to različico in upamo, da tako tudi ostane.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice