Naprej na vsebino

Nova različica koronavirusa iz Južne Afrike

V Južni Afriki so znanstveniki odkrili zaskrbljujočo različico koronavirusa, ki naj bi predstavljala »velik skok v evoluciji virusa«. Samo v nekaj urah po razkritju, so Velika Britanija, Izrael in Singapur vzpostavile omejitve prihodov iz Južne Afrike, Bocvane, Svazi, Lesota, Namibije in Zimbabveja. Ob petkovem odprtju japonske borze so bile številke na najnižji točki v zadnjem mesecu, Nova Zelandija in Avstralija pa sta sporočili, da budno spremljata znanstvene ugotovitve.

Preberite tudi:

Delta Plus: nova različica koronavirusa pod drobnogledom

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije je v tvitu dejala, da bo tudi Evropska komisija predlagala omejitve potovanj iz Južne Afrike, zaradi »zaskrbljujoče različice B.1.1.529«.

Kot je sporočil južnoafriški Nacionalni inštitut za nalezljive bolezni je bilo v državi zabeleženih 22 primerov okužbe z novo različico, večinoma med mlajšimi. Dva primera so zaznali tudi v Hong Kongu, obe osebi pa so pripotovale prav iz Južne Afrike. Znanstveniki se bodo danes sestali s tehnično ekipo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), kjer bodo govorili o novi različici ter ji dodelili črko iz grške abecede.

Razkuževanje površin na letališču v Londonu. Vir slike: NYT.
Razkuževanje površin na letališču v Londonu.
Vir slike: NYT.

»Potrebujemo več podatkov, vendar preventivne ukrepe sprejemamo že zdaj,« je povedal Sajid Javid, Britanski minister za zdravje. Južnoafriška vlada pa je z izjavo pozvala Veliko Britanijo, da še enkrat premisli o postavljenih omejitve potovanj: »Menimo, da je bila prepoved vstopa prebivalcev Južne Afrike v Veliko Britanijo prenagljena, saj tudi SZO še ni določila korakov za naprej«.

Vsi državljani Velike Britanije, ki bodo pripotovali iz Južne Afrike in sosednjih držav, bodo morali ob vstopu v karanteno, ne glede na to ali so cepljeni ali testirani. Vseh šest afriških držav bo tako na rdečem seznamu, ukrep pa je začel veljati v petek ob 12. uri. Iz Izraela in Singapurja so sporočili, da bodo uvedli enak ukrep.

Je možna odpornost na cepiva?

Nova različica je bila potrjena tudi v Bocvani, kjer je bila odkrita pri štirih osebah, ki so bile polno cepljene. Vsi štirje primeri so bili odkriti ob testiranju pred načrtovanim potovanjem v tujino. Znanstveniki so zaskrbljeni tudi nad gostoto okužb, ki jih je povzročila nova različica, kar bi lahko pomenilo, da je izjemno nalezljiva.

Cepljenje v Južni Afriki, odkoder prihaja nova različica, opravljajo tudi znotraj železniških vagonov. Vir slike: Daily Sabah.
Cepljenje v Južni Afriki, odkoder prihaja nova različica, opravljajo tudi znotraj železniških vagonov.
Vir slike: Daily Sabah.

»Ta varianta nas je res presenetila, ima velik skok v evoluciji, veliko več mutacij, kot smo pričakovali, še posebej po zelo hudem tretjem valu z Delta,« je dejal Tulio de Oliveira, direktor KRISP (Kwazulu-Natal Research Innovation and Sequencing Platform). Različico B.1.1.529. je označil kot varianto z »zelo nenavadno konstelacijo mutacij«. Na beljakovinskem receptorju, ki virusu pomaga okužiti človeške celice, ima namreč kar deset mutacij. Različica Beta ima tri, Delta pa samo dve, je še dodal.

Znanstveniki zaenkrat še ne vedo, kako učinkovita bodo obstoječa cepiva proti novi različici. Mutacije so podobne tistim iz različic Beta in Lambda, ki se obe lahko dokaj dobro izogneta zaščiti v telesu.

V Franciji naval na cepljenje

Vlada je izjavila, da lahko poživitveni odmerek prejmejo vsi odrasli Francozi, potrdilo o cepljenju pa ne bo več veljalo za tiste, ki tega ne bodo storili. Olivier Véran, francoski minister za zdravje, je na konferenci povedal, da Francija doživlja močnejši in daljši val okužb od tistega, ki je trajal v poletnem času, vendar vseeno ne nameravajo vzpostavljati »lockdownov, policijske ure, zaprtja trgovina ali omejitve potovanj«.

Cepilni center v Franciji. Vir slike: NYT.
Cepilni center v Franciji.
Vir slike: NYT.

»Z osredotočanjem na cepljenje in ukrepe socialne distanciranja,« je dejal, »se odločamo za uskladitev svobode in odgovornosti«. Od tega vikenda naprej bo lahko poživitveni odmerek prejel vsak državljan, starejši od 18 let, ki je drugi odmerek prejel vsaj pet mesecev nazaj.

Tisti, ki se za poživitveni odmerek ne bodo odločili v roku sedmih mesecev od zadnjega cepljenja, bodo izgubili dostop do restavracij, muzejev, medkrajevnih vlakov in ostalih javnih storitev. Še vedno se bodo sicer lahko redno testirali in tako še naprej ohranili dostop, je dejal minister Véran.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice