Naprej na vsebino

Robert Carotta: Stojimo na robu prepada

Po podatkih NIJZ so včeraj potrdili 2257 okužb s koronavirusom ob opravljenih 6974 PCR testih. Delež pozitivnih testov je torej 32,4 odstotka, kar je še dodatno znižanje od ponedeljka. NIJZ ocenjuje, da je v Sloveniji aktivnih 35.072 okužb, sedemdnevno povprečje okužb znaša 2063, 14-dnevno pa 1664 okužb na 100 tisoč prebivalcev.

Preberite tudi:

Minister Poklukar: Vsako življenje je sveto

Število potrjenih okužb je bilo včeraj občutna manjše od tedna dni nazaj, ko jih je bilo potrjenih skoraj tisoč več. Včeraj je tretji odmerek cepiva prejelo 5914, skupaj pa ga je do zdaj prejelo 296.278 oseb.

Na današnji novinarski konferenci so sodelovali koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta, direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik in v. d. glavne inšpektorice inšpektorata za infrastrukturo Patricija Furlan Fon.

Koordinator za covid bolniške postelje Carotta je povedal, da jih v Jeseniški bolnišnici veseli predvsem dejstvo, da se morda le vidi lučka na koncu tunela covid situacije.

Robert Carotta je razočaran nad obnašanjem sodržavljanov. Vir slike: posnetek zaslona.
Robert Carotta je razočaran nad obnašanjem sodržavljanov.
Vir slike: posnetek zaslona.

»Glavni strah in problem je bil in še vedno je velik deficit zdravstvenega kadra predvsem zdravstvene nege na intenzivnih oddelkih,« je nadaljeval. »Po končanem tretjem valu smo bili priča, da je veliko tega zdravstvenega osebja odšlo iz bolnišnic, bodisi v primarni bodisi v privatni sektor. Kar je pa najbolj zaskrbljujoče, je pa to, da jih je ogromno odšlo celo izven zdravstvenega sektorja.«

Vsi strokovni direktorji covid bolnišnic se vsakodnevno udeležujejo skupnih Zoom sestankov, kjer usklajujejo odpiranje in zapiranje tako navadnih kot intenzivnih postelj. Tam rešujejo tudi eventualne problematike kadrov in opreme.

Carotta ni zadovoljen z obnašanjem večine sodržavljanov v tem času. »Meni osebno je nerazumljivo, da se večina Slovencev niti ne zaveda resnosti in grozeče nevarnosti, saj smo nekako kar sprejeli, da imamo skoraj 300 ljudi na intenzivnih covid oddelkih.«

»Ob tem živimo praktično normalno,« pravi. »Želimo množične dogodke, ob tem pa se ne zavedamo, da že malo večja množična nesreča, recimo, da nam zdrsne avtobus s ceste, pomeni zlom zdravstva. Pomeni nezmožnost zdravstvene oskrbe vseh poškodovanih. Stojimo na robu prepada in vsak najmanjši sunek nas lahko pahne v globino,« je pojasnil.

PCT protokol v javnem prometu

Po besedah Patricije Furlan Fon, inšpektorji z Inšpektorata za infrastrukturo v največji možni meri opravljajo nadzore spoštovanja PCT pogoja v javnem prometu.

Samo v prejšnjem tednu so opravili 512 pregledov, v celotnem mesecu novembru pa 1785. Poudarila je, da morajo vozniki avtobusov in sprevodniki na vlakih od potnikov obvezno zahtevati dokazilo o izpolnjevanju PCT pogoja skupaj z osebnim dokumentom ter seveda nošenje mask.

V mesecu novembru so inšpektorji opravili 507 nadzorov avtobusov, 237 nadzorov vlakov in skupaj preverili 12.113 potnikov. »Ugotovili so, da potniki v glavnem upoštevajo predpisane ukrepe, se pravi spoštujejo pogoje PCT in druge zaščitne ukrepe,« je poročala gospa Furlan Fon.

Inšpektorji opravljajo povečane nadzore tudi v javnem prometu. Vir slike: canva.
Inšpektorji opravljajo povečane nadzore tudi v javnem prometu.
Vir slike: canva.

Ugotovili pa so tudi nekaj nepravilnosti. 216 potnikov so inšpektorji napotili iz prevoznega sredstva, ker niso izpolnjevali pogoja PCT. V treh primerih pa so ugotovili, da PCT pogoja ni izpolnjeval voznik javnega prevoza.

Tak voznik je na kraju ugotovitve kršitve dobil prepoved nadaljnjega opravljanja dela, javni prevoz pa je bil začasno ustavljen. Zoper voznika in prevoznika so bili uvedeni prekrškovni postopki. V vseh treh primerih voznik tudi ni preverjal izpolnjevanja pogoja pri svojih potnikih.

»Izpostavili bi pa tudi pozitivna opažanja inšpektorjev,« je nadaljevala. Število potnikov, ki pogoja PCT niso izpolnjevali se je v zadnjem času kar prepolovilo. »Zlasti na vlakih smo opazili, da se dijaki, ki so pogosti potniki na vlakih, poleg tega da se inšpektorju izkažejo z dijaško izkaznico, v čedalje večji meri izkazujejo tudi s potrdili izpolnjevanja pogoja PCT, čeprav ta za njih ni obvezen.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice