Naprej na vsebino

Minister Poklukar: Vsako življenje je sveto

Današnja novinarska konferenca se je začela s pozitivnim tonom, saj naj bi se epidemiološka situacija v Sloveniji počasi umirjala. Ob opravljenih 6287 PCR testiranjih je bilo potrjenih 2482 okužb s koronavirusom, kar pomeni 39,5-odstoten delež okužb. Včeraj so opravili tudi nadpovprečno veliko število hitrih antigenskih testov in sicer kar 92.718.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Nova različica koronavirusa iz Južne Afrike

Zmanjšalo se je tudi število aktivno okuženih, ki v tem trenutku znaša nekaj več kot 37 tisoč okuženih oseb. Pred enim tednom je delež pozitivnih testov znašal kar 46,2 odstotka, tisti dan pa je bilo potrjenih 3394 okužb.

Na današnji novinarski konferenci so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, predstojnik OE NIJZ Maribor Zoran Simonovič in dr. Borut Štrukelj, redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani.

Vzrok smrti ženske povezan s cepljenjem

Zoran Simonovič je povedal, da se je novinarske konference udeležil na povabilo ministrstva za zdravje kot predstavnik komisije, ki je bila imenovana za obravnavo primera smrti po cepljenju s cepivom Janssen podjetja Johnson & Johnson.

Komisija, ki so jo sestavljali nevrolog, infektolog in internist ter farmakologinja in predstavnik epidemiološke stroke, je potrdila, da je s cepljenjem prišlo do imunske trombotične trombocitopenije. Ugotovili so, da pred cepljenjem oseba ni bila v stanju, ki bi lahko povzročilo razvoj težav po cepljenju.

V imenu vseh članov komisije je gospod Simonovič izrazil sožalje svojcev in prijateljem umrle osebe. »Dovolite mi, da ponovno izrazim iskreno sožalje zaradi smrti mlade Katje, tako staršem kot tudi svojcem in prijateljem,« je dejal tudi Borut Štrukelj.

Štrukelj je poudaril, da je cepljenje z vektorskimi cepivi, kot so Janssen in Astra Zeneca, lahko povezano z zelo redkim pojavom sindroma tromboze, torej strdkov, ki so lahko v telesu ali v možganih, skupaj s trombocitopenijo oziroma stanjem, ko je v določenih delih telesa premalo trombocitov. Pogostost neželenih pojavov je ocenjena na manj kot ena na deset tisoč.

V ZDA, kjer kot vektorsko cepivo uporabljajo samo Janssen, so doslej zabeležili 28 primerov pojava strdkov na 8,7 milijona odmerkov cepiva, kar je približno ena na 300 tisoč. V EU so do konca oktobra odmerili 16,3 milijone odmerkov cepiva Janssen, primerov smrti, nedvomno povezanih s cepljenjem, pa je šest.

V ZDA kot vektorsko cepivo uporabljajo samo Janssen. Vir slike: canva.
V ZDA kot vektorsko cepivo uporabljajo samo Janssen.
Vir slike: canva.

Minister Poklukar je dejal, da bo posvetovalni skupini predlagal, da ustavi cepljenje s cepivom Janssen oz. da je v Sloveniji cepljenje s tem cepivom omogočeno samo na izrecno zahtevo posameznika, ki to potrdi tudi s podpisom. Trenutno veljaven protokol začasno ustavljenega cepljenje s cepivom Janssen bo tako postal trajen.

»Vsako življenje je sveto,« je dejal Poklukar. »pa ne zato, ker sem kot zdravnik zavezan k temu, da bom vse življenje predan reševanju življenj, temveč zato ker sem pred vsemi funkcijami predvsem človek«. Pravi še, da smrt obžaluje, družini in prijateljem pa izreka sožalje.

Naslovil pa je tudi pozivne učinke cepljenja in 5553 drugih žrtev, ki jih je v Sloveniji terjal covid-19. »Vsak od njih ima ravno tako ime in svojo družino,« je povedal.

»Verjamem, da če kdaj, ta trenutek potrebujemo enotnost, potrebujemo medsebojno razumevanje, sodelovanje in solidarnost. Ne pustimo, da nas ta tragična smrt še dodatno razdvoji, temveč stopimo skupaj ter na ta način prebrodimo, premagamo še zadnjo etapo boja z virusom, ki je pred nami,« je še dodal minister Poklukar.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice