Naprej na vsebino

Na božičnih sejmih »za po poti« le kostanj

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela spremembe Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki natančneje določajo, kako se lahko izvajajo sejmi in obratovanje žičniških naprav. Dopolnila je tudi Odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19.

Sejmi: Strežba hrane in pijače na stojnicah ni dovoljena. Vir slike: Profimedia.
Sejmi: strežba hrane in pijače na stojnicah ni dovoljena.
Vir slike: Profimedia.

Izvajanje kongresne in sejemske dejavnosti

Izvajanje kongresne in sejemske dejavnosti je dovoljeno na odprtih površinah in v zaprtih prostorih pod pogojem, da udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT, uporabljajo zaščitne maske in je med njimi zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra.

Izvajati se mora preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT, ki ga morajo organizirati  odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo kongresno ali sejemsko dejavnost. Uvede se redni nadzor nad njegovim izvajanjem.

Strežba hrane in pijače na stojnicah ni dovoljena. Tej prepovedi pa se je izognila tradicionalna priprava in strežba pečenega kostanja.

Izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač je dovoljeno samo v sedečem režimu med 5. in 22. uro. Vodja strokovne skupine Mateja Logar je pojasnila, da je tveganje za prenos okužbe na stojnicah bistveno večje kot v organiziranih lokalih.

Sejmi: prepovedi strežbe in pijače se je izognil pečen kostanj. Vir slike: Thinkstock.
Sejmi: prepovedi strežbe in pijače se je izognil pečen kostanj.
Vir slike: Thinkstock.

Ob vhodu v lokal ali na prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v lokalu ali na prostoru.

Pri sejemski prireditvi na odprtih površinah se zagotovi enosmerno gibanje obiskovalcev, z ločenimi vhodi in izhodi. Območje sejemske prireditve na odprtih površinah mora biti ograjeno tako, da pristop nanj ni mogoč mimo uradnega vhoda.

Obratovanje žičniških naprav

Obratovanje žičniških naprav se lahko izvaja v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog je dovoljena osebam, ki upravljavcu žičniških naprav ob nakupu vozovnice ali na smučišču predložijo dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT.

V zaprtih žičniških napravah je za osebe, starejše od 6 let, obvezna uporaba kirurške maske ali maske tipa FFP2. V odprtih žičniških napravah pa je obvezna uporaba kirurške maske ali maske tipa FFP2, če med potniki ni prostega sedeža, razen, če gre za otroke, ki so mlajši od 6. leta starost in osebe s posebnimi potrebami.

Okna kabin morajo biti ves čas, tudi med vožnjo, odprta, razdalja med uporabniki pri vožnji in nakupu vozovnic mora biti 1,5 metra, upravljavec žičniških naprav pa je po zaključku obratovanja v zaprti žičniški napravi dolžan očistiti vse površine, s katerimi so bili uporabniki v stiku.

4
Uporaba žičniških naprav in smučarskih prog je dovoljena osebam, ki izpolnjujejo pogoj PCT.
Vir slike: Sportida. Foto: Urban Urbanc.

Dopolnjen Odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19

Karantena se v skladu z novim odlokom odredi:

  • vsem osebam, ki so bile v tveganem stiku z osebo, za katero obstaja utemeljen sum na okužbo z virusom SARS-CoV-2 B.1.1.529 (omikronom). Za te osebe ne veljajo izjeme od karantene na podlagi veljavnega odloka, tj. prebolelost in cepljenost osebe;
  • osebi, ki se je v zadnjih 14 dneh zadrževala ali potovala v državah in na območjih z visokim tveganjem za okužbo z virusom SARS-CoV-2 B.1.1.529 ali ima epidemiološko povezavo z osebo, okuženo z virusom SARS-CoV-2 B.1.1.529).

Za te osebe se do nadaljnjega izjeme od karantene na domu ne upoštevajo ali rečeno drugače: v karanteno morajo, tudi, če izpolnjujejo pogoj PCT, prav tako pa karantene ne morejo predčasno prekiniti.

Vse zgoraj navedene spremembe veljajo že od danes.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice