Naprej na vsebino

Kaj je dimniški požar in kako ga preprečite?

Vsako leto se v času kurilne sezone poveča nevarnost za dimniške požare. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje se je v zadnjih desetih letih zgodilo od 350 do 600 dimniških požarov na leto (največ v decembru in januarju, ko je kurjenje običajno najbolj intenzivno). V letošnjem letu je ta nevarnost najverjetneje še nekoliko večja kot običajno, saj se je vsled podražitve energentov in s tem povezanih podražitev daljinskega ogrevanja in ogrevanja s plinovodom ali na elektriko marsikdo odločil zakuriti v peč na drva, ki morda pred tem ni bila v redni uporabi in morda tudi ne pregledana.

Nevarnost za dimniški požar je še posebej velika, če je dimnik že star in zidan samo z opeko. V kolikor se požar iz dimnika razširi še na druge dele hiše, lahko to privede tudi do velike škode na premoženju, poškoduje pa lahko tudi ljudi.

Prvo pravilo za preprečevanje dimniških požarov je preprečevanje nalaganja gorljivih oblog v dimniku in redno vzdrževanje naprav.

Dimnik naj pregleda in očisti dimnikar. Vir slike: Profimedia.
Dimnik naj pregleda in očisti dimnikar.
Vir slike: Profimedia.
  • Kurilno napravo in dimnik z ustreznimi tehničnimi lastnostmi vgradi pooblaščeno podjetje skladno z navodili proizvajalca oziroma predpisi.
  • Pri postavitvi kurilne naprave in dimnika upoštevajte zahtevane odmike od gorljivih snovi, prav tako morajo biti iz negorljivih materialov tudi tla in stene okoli kurilne naprave.
  • Podstrešje (okoli dimnika) naj bo pospravljeno, še posebej od dimnika odstranite stvari, ki bi lahko zagorele.
  • Najbolje je poskrbeti, da se saje in smola sploh ne nabirajo in zato ne morejo zagoreti – zato je pomembno pravilno zgorevanje.
  • Če so se obloge že nabrale, jih je treba odstraniti (priporoča se, da to delo opravi dimnikar).
  • Poskrbite za redno pregledovanje in vzdrževanje naprav.
  • Če kurite z lesom, mora biti ta suh, polena morajo biti prilagojena velikosti kurišča in toplotni moči kurilne naprave.
  • V peči na trdo gorivo ne kurite kartona in dekorativnega papirja.

Zakaj je vse to pomembno? Če v kurilni napravi trdno gorivo zgoreva nepopolno, dimni plini vsebujejo tudi saje in nezgorele ogljikovodike, ki se kot gorljive obloge nabirajo na stenah dimniškega priključka in dimnika. Če so obloge izpostavljene previsokim temperaturam, na primer dimnih plinov, se vžgejo in gorenje oblog pomeni dimniški požar.

Kako prepoznate dimniški požar?

Začetno fazo dimniškega požara prepoznate po temnem oziroma temno rumenem dimu iz dimnika, v intenzivni fazi gorenja oblog pa tudi po iskrah ali celo plamenu na ustju dimnika. Sledi tudi smrad v hiši in vroče stene dimnika.

Dimniški požar se najprej opazi zunaj stavbe. Pri intenzivnem gorenju oblog se v dimniku lahko pojavi tudi rahlo »bobnenje«. Debelejše obloge gorijo dlje časa in bolj intenzivno. Če ima dimnik manjšo toplotno upornost, so površinske temperature dimnika višje, zato lahko nastanejo razpoke in skoznje v prostore izhaja dim.

Začetno fazo požara prepoznate po nenavadnem dimu. Vir slike: Gasilska zveza-dolomiti.si.
Začetno fazo požara prepoznate po nenavadnem dimu.
Vir slike: Gasilska zveza-dolomiti.si.

Kaj morate storiti ob dimniškem požaru?

Takoj pokličite na številko 112 in zaprite ali vsaj omejite dovod zraka v kurilno napravo in dimnik. Nikoli ne vstopajte v zadimljene prostore, saj se lahko zastrupite z dimnimi plini, predvsem s CO, zaradi pomanjkanja kisika v zraku lahko pride do zadušitve

Zapreti je treba tudi vse morebitne odprtine na dimniku, skozi katere lahko vanj prihaja zrak (npr. priključki na dimnik, dimniška vratca). Če živite v večstanovanjski stavbi takoj obvestite ostale prebivalce.

Dimniškega požara ne gasite z vodo, ker se voda v dimniku upari in lahko poškoduje tako tistega, ki gasi, kot tudi dimnik. Saje se namreč lahko segrejejo tudi do 1000 stopinj Celzija, iz enega litra vode pa lahko nastane tudi do 1700 litrov pare, kar lahko privede do eksplozije v dimniku.

Ne odpirajte dimniških vratc, saj je velika nevarnost, da ogenj in dim izbruhneta v prostor. Dimniški požar naj omejijo in, če je treba, pogasijo gasilci. Omogočite jim dostop.

Po končanem zgorevanju oblog v dimniku je treba dimnik na kritičnih mestih, še posebej na prehodih skozi gorljive strope in streho, ob gorljivih oblogah dimnika ipd., nadzorovati še nekaj ur, dokler se vsi deli in površine dimnika ne ohladijo pod mejno temperaturo vžiga, to je pod 85 stopinj C.

Po požaru naj obvezno dimnik pregleda in očisti dimnikar. Tudi manjši dimniški požari pogosto za seboj pustijo posledice. Čeprav se vam morda zdi, da na prvi pogled vse izgleda v redu, pa je dimnik najverjetneje poškodovan.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice