Naprej na vsebino

[RAZISKUJEMO]: Veljavnost PCT potrdil v Sloveniji, sosednjih državah in širše

Do zdaj smo se že navadili, da brez PCT potrdila ne moremo skoraj da nikamor več, če nam je to všeč ali pa ne. QR koda, maska in osebna izkaznica morajo biti vedno pri roki, da lahko vstopamo v nakupovalne centre, gremo na malico ali na kavo, urejamo pravne zadeve in še in še. Težje pa se je navaditi na to, da moramo vsakič, ko se odpravljamo čez mejo, preveriti, ali bo naše potrdilo tam, kamor gremo, sploh veljalo. Tudi, če potujemo po Evropski uniji, kjer je bilo pred covidom-19 potovanje načeloma precej enostavno.

Dobra novica je, da se vsaj na ravni EU bliža konec glede zmede z veljavnostjo PCT potrdil. Zdravstveni ministri EU so včeraj podprli enotno veljavnost digitalnega covidnega EU-potrdila. Uskladitev veljavnosti potrdila, ki bo omogočila lažje prehajanje meja znotraj EU, se pričakuje v tem mesecu. Veljavnost potrdila (vsaj za pogoj C) pa bo najverjetneje v skladu s predlogom Evropske komisije devet mesecev.

Veljavnost PCT potrdil v Sloveniji

Preboleli – potrdilo po preboleli bolezni velja šest mesecev oziroma 180 dni. Po preboleli bolezni in enem odmerku cepljenja v roku šestih mesecev potrdilo nima omejenega roka trajanja. V kolikor ste bili cepljeni z enim odmerkom, nato pa ste virus preboleli, vam potrdilo velja šest mesecev (obravnavani ste kot prebolevnik in ne polno cepljeni). V kolikor ste bili polno cepljeni in ste virus preboleli, potrdilo nima omejenega roka trajanja, ne glede na vrstni red cepljenja in prebolevanja.

Cepljeni – zaenkrat potrdilo o cepljenju v Sloveniji nima omejenega roka trajanja. Prav tako je neomejena veljavnost potrdila, ki ga prejmete po tretjem odmerku (poživitvenem ali dodatnem).

Testirani – negativni PCR-test velja 72 ur, negativni hitri antigenski test pa 48 ur.

Veljavnost PCT potrdil v sosednjih državah

Zapisano je v veljavi na dan pisanja prispevka, torej 8. decembra 2021. Preden se odpravite na pot vam svetujemo, da preverite najnovejše podatke, do katerih pridete tako, da sledite povezavi za posamezno državo.

Hrvaška: na Hrvaškem zaenkrat potrdilo o cepljenju velja eno leto oziroma 356 dni od prejema zadnjega odmerka pri polnem cepljenju. Prav tako eno leto velja potrdilo o prebolelosti. Glede testov so pravila ista kot v Sloveniji: negativni PCR-test velja 72 ur, negativni hitri antigenski test pa 48 ur. Otroci, mlajši od 12 let, ki potujejo s staršem/skrbnikom, če le-ti izpolnjujejo pogoje za vstop, lahko na Hrvaško vstopajo brez PCT potrdila.

V Italiji od 6. decembra dalje (do predvidoma 15. januarja) velja nov zakon, ki uvaja t. i. super green pass oziroma ojačano zeleno potrdilo (PCT). Po novih pravilih se zeleno potrdilo sedaj deli na osnovno – tu zadostuje negativen test (hitri ali PCR) in ojačano – tega se lahko pridobi samo s cepljenjem ali s statusom prebolevnika.

Posameznik izpolnjuje pogoj cepljenja, če je od njegovega zaključenega cikla cepljenja minilo manj kot devet mesecev, Če je od zaključenega cikla cepljenja minilo med pet in devet mesecev potem potrebuje tretji odmerek oz. booster shot, za ponovno podaljšanje statusa cepljene osebe za devet mesecev.

Osebam, brez tako imenovanega ojačanega zelenega potrdila bo (v času do 15. januarja) onemogočen dostop do številnih aktivnosti. Prepovedan bo obisk notranjosti restavracij, barov, vinotek in pubov. Tudi obisk gledališč, kina, koncertov, muzejev in diskotek. Test v teh primerih ne bo zadostoval za pridobitev t.im. ojačanega zelenega potrdila. Za obisk hotelov zadostuje osnovno zeleno potrdilo – torej, da ima posameznik veljaven negativen test na koronavirus (hitri, ki velja 48 ur ali PCR, ki velja 72 ur).

Pred pred vstopom v Italijo morate obvezno izpolniti elektronski obrazec na spletni strani: https://app.euplf.eu/#/

V Italiji do 15. januarjavelja ojaćano zeleno potrdilo oziroma super green pass, ki zajema le PC pogoj. Vir slike: Reuters.
V Italiji do 15. januarja velja ojačano zeleno potrdilo oziroma super green pass, ki zajema le PC pogoj.
Vir slike: Reuters.

Avstrija je kot smo že poročali, pretekli mesec pogoje precej zaostrila. Velja tako imenovano 2 G pravilo oziroma preboleli in cepljeni. Potrdilo o cepljenju po novem velja devet mesecev oziroma 270 dni. V kolikor imate uradno zdravniško potrdilo o prebolelosti to velja šest mesecev. Negativni test (tako PCR-test kot hitri test) nista več veljavni potrdili, v kolikor bi želeli vstopiti v restavracijo, hotel in podobno.

Delovnim migrantom in drugim, ki redno prehajajo mejo, je vstop je omogočen s potrdili o cepljenju, prebolelosti ali z negativnim hitrim antigenskim, ki ni starejši od 24 ur od odvzema brisa ali PCR testom, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa.

Madžarska: veljavnost potrdila o cepljenju proti covidu-19 zaenkrat nima omejenega roka trajanja. Potrdilo o prebolelosti bolezni velja šest mesecev. Negativni PCR-test velja 72 ur.

Veljavnost PCT potrdil v nekaterih drugih državah EU

Francija: PCT pogoj je za vstop v večino ustanov, vse kavarne bare in restavracije in objekte prostočasne dejavnosti pa tudi za vsa potovanja z letalom, vlakom in avtobusom obvezen za vse starejše od 12 let. Potrdilo o prebolelosti velja šest mesecev. Veljavnost PCR ali antigenskega testa je 24 ur.

Od 15. decembra naprej bo PCT potrdilo za osebe, starejše od 65 let, in osebe, cepljene s cepivom Janssen, veljavno le, če bodo prejele tretji oziroma poživitveni odmerek cepiva. Za neupoštevanje ukrepov PCT je predvidena denarna kazen v višini 135 evrov.

Nemčija: do uvajanja PC pogoja na ravni celotne države, so pravila po posameznih zveznih deželah različne. Na Bavarskem je od 24. novembra naprej na Bavarskem necepjenim in neprebolelim dovoljeno zbiranje le do pet oseb iz dveh različnih gospodinjstev. Za vstop skoraj da povsod velja le PC pogoj.

Posamezne zvezne dežele lahko za kulturne in športne prireditve uvedejo t. i. pogoj PC plus, kar pomeni, da morajo udeleženci ob potrdilu o cepljenju ali prebolelosti predložiti tudi negativni izvid testa. Po vsej državi pogoj PC plus od 18. novembra naprej že velja za obiskovalce vseh domov za ostarele in bolnišnic.

Pogoj T velja v primeru testiranja s PCR-testom 72 ur, v primeru testiranja s hitrim testom 48 ur. Potrdilo o cepljenju zaenkrat nima omejenega roka trajanja, potrdilo o prebolelosti velja šest mesecev. Pred vstopom v državo je obvezno izpolniti elektronski obrazec na spletni strani https://www.einreiseanmeldung.de/#/.

Od 3. decembra je v Švico mogoče vstopiti le z negatvnim PCR testom. To velja tudi za tiste, ki imajo potrdilo o cepljenju ali prebolelosti. Vir slike: covidpasscertificate.com.
Od 3. decembra je v Švico mogoče vstopiti le z negatvnim PCR testom. To velja tudi za tiste, ki imajo potrdilo o cepljenju ali prebolelosti.
Vir slike: covidpasscertificate.com.

Švica: od 3. decembra naprej je za vse potnike, ki vstopajo v Švico, obvezen negativen PCR test, ne glede na tom ali so cepljeni oziroma so covid-19 preboleli ali ne. Test (ki je lahko PCR ali hitri test) boste morali ponoviti med četrtim in sedmim dnevom po prihodu v državo. Za vstop je prav tako potrebno izpolniti elektronski obrazec https://swissplf.admin.ch/formular.

V državi za vstop v javne prostore in udeležbo na dogodkih načeloma velja pravilo PCT, lahko pa se organizatorji sami odločijo za ostrejše omejitve oziroma pravilo PC. Pogoj C velja 365 dni od prejema zadnjega odmerka. Eno leto velja tudi potrdilo o prebolelosti. Veljavnost hitrega testa je 24 ur, veljavnost PCR testa pa 72 ur.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice