Naprej na vsebino

Cene kave letijo v nebo

Cene kave na svetovnih terminskih trgih po desetih letih spet prihajajo v rekordna območja. Terminske pogodbe za kavna zrna zvrsti Arabica so prejšnji teden dosegle ceno 2,46 ameriškega dolarja na en funt zrn, kar znaša slabo polovico kilograma. Nazadnje smo takim cenam bili priča leta 2011, ko je cena za isto količino prodrla nad 3 dolarje.

Preberite tudi:

Plača dol, cene gor

Kako resno jemati dvig cen energentov?

V ponedeljek je cena, po podatkih Nasdaq, še poskočila in sicer na 2,49, v času pisanja tega prispevka pa se cena giblje okoli 2,43 dolarja. Samo v letu 2021 se je cena povzpela za slabih 90 odstotkov.

Kaj so terminske pogodbe? Izraz terminske pogodbe ne označuje nič drugega kot dogovor, ki ga z nekom sklenete, da boste v prihodnost nekaj kupili ali prodali po ceni, za katero se dogovorite v danem trenutku. Predmet dogovora je lahko delnica ali valuta, v našem primeru pa je to kava. Bistvena lastnost terminskih pogodb je ta, da lahko tudi samo pogodbo po sklenitvi prodate ali odkupite. Tako se terminske pogodbe lahko trguje tudi na borzah.

Prikaz gibanja cene kontejnerjev za transport. Vir slike: Financial Times.
Prikaz gibanja cene kontejnerjev za transport.
Vir slike: Financial Times.

Težave v transportu

Trgovci imajo v tem času izjemne težave z dobavo raznovrstnega blaga in zrna kave niso nobena izjema. Prezasedenost pristanišč, povečevanje stroškov transporta in pomanjkanje kontejnerjev so med glavnimi težavami v dobavi kave.

Brazilski Svet izvoznikov kave je opozoril, da trgovci poročajo o tem, da ne morejo najeti kontejnerjev in ladij za izvoz. Tisti, ki pa jim to uspe, se soočajo s stalnim prelaganjem načrtovanega natovarjanja blaga. Na drugi strani pa se trgovci soočajo tudi s povečanim povpraševanjem ob koncu leta, kar jim ob vseh drugih zagatah zagotovo ne pomaga.

Prikaz gibanja cene terminskih pogodb kave. Vir slike: CNBC.
Prikaz gibanja cene terminskih pogodb kave.
Vir slike: CNBC.

Fizični trg kavnih zrn je postal predvsem za trgovce precej negotov. Ob dviganju cen so pričeli tudi pridelovalci omejevati izvoz in kopičiti zaloge, saj vedo, da lahko že jutri enako količino prodajo za višjo ceno. Po podatkih predstavnikov ameriškega Urada za kmetijstvo v mestu São Paulo se vedno pogosteje dogaja, da kmetje, ki kavo pridelujejo, na fizičnem trgu ne izpolnijo naročil.

Trgovcem tako ne preostane drugega, kot da se obrnejo na terminski trg. Tam si lahko preko terminski pogodb zagotovijo določeno zalogo po vnaprej določeni ceni. Naval na Mednarodno borzo oziroma Intercontinental Exchange, ki deluje v New Yorku, pa je povzročil, da so tudi tam začele zmanjkovati zaloge, kar je spet pognalo cene navzgor. »Zmanjšanje zalog (na Mednarodni borzi) je jasen signal, da imamo pomanjkanje kave,« je povedal Ilya Byzov iz podjetja Sucafina, ki se ukvarja s praženjem kave.

Vreme in državljanska vojna

Kot če težav ne bi bilo dovolj, je vmes poseglo še vreme. V Braziliji, ki je ena izmed največjih pridelovalcev kave, sta zmrzal in suša uničili letošnji pridelek ter poslabšali obete za naslednje leto. Prekomerno deževje pa povzroča skrbi pridelovalcem v Kolumbiji.

Nestanovitnost na svetovnih trgih predstavljajo tudi vesti iz Etiopije, ki govorijo o razsajajoči državljanski vojni, ter višanje števila okužb s covidom-19 v Vietnamu, ki je vplivalo predvsem na ceno terminskega trgovanja z različico robusta, kavo nižje kakovosti, ki trguje v Londonu. Piko na i pa predstavlja višanje cen gnojil in goriva ter splošno pomanjkanje delovne sile.

Saxo Bank. Vir slike: FX news.
Saxo Bank.
Vir slike: FX news.

V letih 2021 in 2022 naj bi se poraba kave povečala, medtem ko je za proizvodnjo napovedano zmanjšanje. Ameriški Urad za kmetijstvo je v svoje poročilu zapisal, da bo proizvodnja kave najverjetneje padla na 164,8 milijonov vreč, medtem ko se bo potrošnja povišala na 165 milijonov.

Po mnenjih strokovnjakov višanju cen kave ni videti konca. Ole Hansen, vodja strategije surovin pri Saxo Bank, je za CNBC povedal, da se je v zadnjih 12 mesecih pripravljala »popolna nevihta dogodkov, ki bo priljubljenemu zrnu podala močan zagon«.

Pridelovalci kave v Kolumbiji. Vir slike: communicaffe.
Pridelovalci kave v Kolumbiji.
Vir slike: communicaffe.

»Vprašanje za prihodnje gibanje cen je, koliko od teh dogodkov je potencialno dolgotrajnih,« je dodal. »Mislim, da se moramo osredotočiti na to, kaj se je letos dogajalo v Braziliji, kjer so temperature dosegle rekordno nizke ravni in s tem bliskovito zmrzal, ki je prizadela nekatera območja pridelovanja kave, nato pa se je pričela suša – ta je pustila pridelek prihodnjega leta v nekoliko negotovem stanju.«

Hansen pravi, da bodo predvsem vremenske okoliščine pustile posledice, ki jih bomo čutili v celotnem letu 2022 in verjetno tudi v letu 2023. Izrazil je mnenje, da je trg kave prvič po več letih začel kazati kar nekaj pomanjkljivosti.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Kam so vsi natakarji šli?

Če je bilo pomanjkanje natakarjev očitno že v preteklosti, so po epidemiji covida-19 postali redki kot dragulji. Se pa najdejo gosti, ki z njimi še vedno ravnajo kot svinja z mehom.

Prijava na e-novice