Naprej na vsebino

Omikron obiskal tudi Slovenijo

Slovenija se je danes uvrstila na seznam držav, v katerih so potrdili primer okužbe z novo koronavirusno različico omikron, je na današnji seji Državnega zbora RS sporočil predsednik vlade Janez Janša. Dejal je, da so v Ljubljani odkrili skupek okužb s to različico.

V ponedeljek so v Sloveniji sicer po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) s 5111 PCR-testi potrdili 1712 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je tako znašal 33,5 odstotka. NIJZ ocenjuje, da je je v Sloveniji trenutno 21.362 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje znaša 1352, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa 1013. Delež okuženih pada, a novo skrb povzroča, kot že rečeno, odkritje različice omikron v Sloveniji.

V luči pojava nove različice je danes potekala novinarska konferenca, na kateri je sodeloval tudi vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij, v katerem so potrdili različico omikron, Miroslav Petrovec. Pojasnila sta podala tudi minister za zdravje Janez Poklukar in dr. Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ.

»V zadnjem presejalnem testiranju, ki ga izvajamo na inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo, smo ugotovili štiri vzorce, v katerih smo nedvomno dokazali, z analizo virusnega genoma, da gre za različico omikron, ki je v Evropi že precej razširjena,« je pojasnil Petrovec.

Okužene osebe so bile zajete med 29. novembrom in 6. decembrom, prihajajo pa iz območja Ljubljane. Vse štiri osebe so bile na testiranje napotene preko največje vstopne točke, to je na Metelkovi ulici v Ljubljani. Zaskrbljujoč pa je predvsem podatek, da je vsaj ena izmed teh oseb v preteklosti že prebolela koronavirus in sicer v lanskem letu.

Poudaril je, da je lahko okužba z novo različico zdaj v Sloveniji zelo razširjena ter pozval k cepljenju, ki je edina rešitev za bolj mirno življenje ter predstavlja upanje, da se bomo z novo različico lažje spopadli.

Dve tretjini hospitaliziranih je necepljenih

Minister Janez Poklukar se je dotaknil trenutnega stanja v bolnišnicah. Poudaril je, da je kar 83 odstotkov hospitaliziranih v enotah intenzivne terapije necepljenih. Na navadnih oddelkih pa je na današnji dan necepljenih 71 odstotkov vseh hospitaliziranih.

Obremenjenost bolnišnic je še vedno visoka. omikron pa bi lahko povzročil, da bi bilo tako vse do poletja. Vir slike: canva.
Obremenjenost bolnišnic je še vedno visoka. omikron pa bi lahko povzročil, da bi bilo tako vse do poletja.
Vir slike: canva.

»Odkritje omikrona lahko napoveduje nov val,« je povedal. Tudi on je vse pozval k cepljenju, ki bi po njegovih besedah znatno razbremenilo bolnišnice. »Najboljši ukrep je zadostno in takojšnje cepljenje, saj so cepiva varna in učinkovita.«

Napovedal je tudi, da se bodo v naslednjih mesecih, glede na visoko stopnjo prenosljivosti nove različice, z virusom srečali pravzaprav vsi prebivalci Slovenije. Zaradi tega lahko v bolnišnicah pričakujejo med 15 in 20 tisoč hospitaliziranih, starejših od 50 let, kar pomeni zasedenost bolnišnic vse do poletnih mesecev.

V državah, kjer beležijo precepljenost nad 80 odstotkov, prav tako beležijo visoko število okužb, ponekod celo primerljivo s Slovenijo. Kot je povedal minister, pa je glavna razlika v obremenjenosti bolnišnic, ki je v določenih državah tudi do 10-krat manjša.

»Če imate pomisleke o cepljenju, je to povsem razumljivo, človeško in prav,« je dejal minister Poklukar. »V takem primeru vas naprošam, da se obrnete na družinske zdravnike oziroma na njihove ekipe, kajti slovenski družinski zdravniki dosegajo po svoji usposobljenosti in po svojih moralno etičnih normah najvišje standarde ne samo v Evropi ampak širom po svetu.«

Na konferenci je bilo omenjeno tudi nočno cepljenje. Kot je povedal minister, so zdravniki pripravljeni cepiti tudi v nočnem času, zato da »eliminirajo vse potencialne razloge, ki bi ljudem onemogočali dostop do cepljenja«.

V povezavi z obremenjenostjo bolnišnic smo na ministra Poklukarja naslovili vprašanje, ali imajo v mislih kakšne posebne kampanje, namenjene omejevanju uporabe pirotehničnih sredstev. Zadnje tedne je bilo namreč veliko govora o tem, da bi že malo večja nesreča lahko pomenila zlom zdravstva. Za odgovor žal ni imel zadostnih podatkov, je pa sicer povedal, da v zdravstvu seveda aktivno skrbijo za del prebivalstva, ki ga v bolnišnico ne privede covid-19, ampak druge težave.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice