Skip to content

Franc Bogovič: Uspešno predsedovanje Slovenije Svetu EU preglasilo resolucijo o Sloveniji

»Resolucija o temeljnih pravicah in pravni državi v Sloveniji, zlasti o zapoznelem imenovanju tožilcev EPJ, o kateri danes glasujemo v Evropskem parlamentu, je zaključek povsem neprimerne politične akcije slovenske SD in LMŠ, ki se je pričela takoj po nastopu Vlade RS v lanskem letu, na dan razglasitve pandemije covida-19. Slovenska opozicija je ves čas poskušala razbiti vladno koalicijo s podporo protestom v Ljubljani, s političnimi napadi na posamezne ministre in poslance koalicije, tretja fronta pa je bila odprta v Evropskem parlamentu.

Ostro nasprotujem zlorabi Evropskega parlamenta za notranje politične boje. To je nevarno početje, ki kaže nespoštljiv odnos predlagateljev resolucije do Evropskega parlamenta, saj lahko na takšen način, na predlog opozicije, na vsaki seji peremo umazano notranjepolitično perilo posamezne države,« je dejal evropski poslanec SLS v Evropskem parlamentu in podpredsednik Slovenske ljudske stranke Franc Bogovič (SLS/EPP).

Z resolucijo so po Bogovičevih besedah predlagatelji želeli očrniti Vlado RS, Slovenijo kot celoto in odlično izvedeno predsedovanje Slovenije Svetu EU.

»Dokument je vsebinsko nedosleden in prazen, dva ključna očitka – glede imenovanja tožilcev in financiranja STA – sta rešena, priporočila v njem pa tako splošna, da bi dejansko lahko veljala še za več drugih držav članic EU.

Dokument tudi ne naslavlja resničnih izzivov, s katerimi se v Sloveniji soočamo v procesu še nedokončane tranzicije v določenih sistemih družbe. Tudi sam sem sicer razočaran nad kulturo političnega dialoga in javnega govora v Sloveniji, ki ne ustvarja konstruktivnega ozračja za reševanje resnih problemov, v katerih se nahajamo v Sloveniji, EU in globalno.

Vendar to ni kršitev načel pravne države, pač pa stvar kulture dialoga in nesposobnosti skupnega sprejemanja rešitev, ki so dobre za državo in bi povezale Slovenijo in njene ljudi. Zato bom na današnjem glasovanju o resoluciji o Sloveniji glasoval proti,« napoveduje Bogovič (SLS/EPP), ki obenem izraža zadovoljstvo in ponos, da na decembrskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, namesto razprav o resoluciji bolj odmevajo pohvale Sloveniji glede njenega odličnega predsedovanja Svetu EU, ki se ta mesec zaključuje.

»Ne glede na to, pa je razprava bila priložnost, da so nekateri poslanci lahko spoznali, da vsa ta igra dejansko izvira iz naših notranjepolitičnih razlogov, kot tudi, da imamo še kar nekaj svojih izzivov kot mlada demokracija, na kar nas v vsakoletnem poročilu o stanju pravne države v Sloveniji opozarja Evropska komisija, ki tovrstna poročila pripravlja za vse države članice EU.

Veseli me, da je uspešno predsedovanje Slovenije Svetu EU na zasedanju Evropskega parlamenta preglasilo to vsebinsko prazno resolucijo o Sloveniji, in da nam za predsedovanje mnogi čestitajo.

Obžalujem sicer neizkoriščeno priložnost, da bi vsaj v času predsedovanja Slovenije Svetu EU strnili vrste in vsi skupaj pokazali Slovenijo v najlepši luči. V prihodnje si želim, da se evropski poslanci na ključnih temah vendarle bolj povežemo in stopimo skupaj v najboljše dobro Slovenije, notranjepolitične razlike pa razčistimo doma.

Parlamentarne volitve, ki bodo aprila naslednje leto, so tiste, ki bodo pokazale, komu zaupajo ljudje. Upam samo, da ne bodo naslednji dan na slovenskih ulicah protesti tistih, ki se ne bodo strinjali z voljo ljudi – osnovnim apostolatom demokracije,« zaključuje Bogovič.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice