Skip to content

Gostinski roboti tudi v Sloveniji

Nekaj časa nazaj smo pisali o robotih, ki so jih različne restavracije po svetu pričele vpeljevati v svoje delovne procese. Danes pa lahko prispevek posvetimo dejstvu, da so taki roboti obiskali tudi Slovenijo. Dve izmed slovenskih restavracij, McDonald’s in Kavarna Park na Bledu, sta namreč kar nekaj gostinskih robotkov tudi zaposlili.

Podjetje Alpe-Panon d.o.o., ki v Sloveniji upravlja z McDonald’s restavracijami, je za časopis Slovenec pojasnilo, da nenehno skrbi za razvoj in posodobitev storitev, katerega del so tudi roboti.

»V sklopu modernizacije in uvajanja naprednih tehnologij v naš model poslovanja (kioski, EOTF, digitalizacija) smo v nekaterih restavracijah začeli preizkušati Robote, katerih namen je pomoč pri strežbi naših gostov in pri njihovi animaciji. Pomagali bodo naši ekipi pri t.i. »table service« konceptu oziroma strežbi pri mizi,« so nam sporočili iz podjetja.

McDonalds restavracija v Kopru. Vir slike: Mcdonalds.
McDonalds restavracija v Kopru.
Vir slike: Mcdonalds.

Uporabljeni bodo predvsem za prinašanje hrane in pijače k mizi. Tako se pri večjih naročilih lahko celoten obrok dostavi naenkrat, kar prihrani osebju čas ter napor. Zaposleni lahko na tak način lažje najdejo čas za osebni pristop do gosta in posledično ponudijo boljšo storitev. Pri McDonald’s Slovenija pravijo, da so zaenkrat odzivi gostov zelo pozitivni.

Mojca Krašovec, izvršna direktorica destinacije Sava Hoteli Bled, je za časopis Slovenec pojasnila, da njihovi natakarji v kavarna in restavracijah na dan prehodijo tudi do 15 kilometrov, največ od tega prav pri prinašanju in odnašanju hrane in pijače gostov. »Ker jim želimo olajšati delo, predvsem v smeri, da energijo in čas porabljen za prenos hrane in pijače posvetijo gostom, smo se odločili za uvedbo digitalizirane pomoči,« je povedala.

Kavarna Park na Bledu. Vir slike: Sava Hoteli Bled.
Kavarna Park na Bledu.
Vir slike: Sava Hoteli Bled.

»Tako sta se strežnemu osebju v Kavarni Park na Bledu pred kratkim pridružila dva simpatična, komunikativna digitalna strežna vozička, ki so ju naši natakarji poimenovali Pavla in Tone. Pavla in Tone v praksi torej nadomeščata starejše strežne vozičke, sta namreč moderna izvedba digitalnega strežnega vozička na katera natakar naloži hrano in pijačo, onadva pa jo pripeljeta do mize gosta, nato pa natakar pri mizi postreže gosta,« je še dodala gospa Krašovec.

Dobavo robotov je omogočilo podjetje Arona, ki je ekskluzivni zastopnik tovrstnih robotov v Sloveniji. »Robotizacija oziroma uporaba inovativnih dostavnih robotov v delovnih procesih poveča konkurenčnost in učinkovitost, razbremenimo zaposlene pri ponavljajočih se opravilih ter s tem tudi zmanjšujemo rizične stike zaposlenih,« so zapisali na spletni strani.

Ponudba robotov ki jih lahko dobavijo v podjetju Arona. Vir slike: Arona.
Ponudba robotov ki jih lahko dobavijo v podjetju Arona.
Vir slike: Arona.

Pri Alpe-Panon so prepričani, da bodo roboti poskrbeli tudi za zabavo, novo izkušnjo in povezovanje z gosti, predvsem mlajšo generacijo, ki s tehnologijo raste in so jim roboti zanimivi in blizu.

V kolikor boste robota srečali, boste hitro ugotovili, da zna spregovoriti tudi nekaj besed ter zapeti pesmico »Vse najboljše.« Trenutno sicer samo v angleščini, delajo pa na tem, da bodo znali tudi slovensko. Robot Tone iz Kavarne Park se gostov sicer prijazno predstavi z besedami »Moje ime je Tone.«

»Poleg razbremenitve strežnega osebja pa sta Pavla in Tone atraktivna tudi z vidika animacije, ki se je med testiranjem izkazala za zelo privlačno,« še sporočajo iz Sava Hoteli Bled.

Robot Tone v Kavarni Park na Bledu. Vir slike: Slovenec, foto: Marko Želko.
Robot Tone v Kavarni Park na Bledu.
Vir slike: Slovenec, foto: Marko Želko.

»Digitalna strežna pomočnika sta opremljena z vrhunskimi zmogljivostmi interakcije človek-robot. Z inovativnim bioničnim oblikovalskim jezikom, privlačnim videzom, glasovno zmogljivostjo na osnovi umetne inteligence, večmodalno interakcijo in številnimi drugimi funkcijami,« je robota, ki tehtata 40 kilogramov, opisala gospa Krašovec. »Za dodatno varnost sta opremljena s 3D senzorji in modularnim okvirjem. Lahko se ustavita pod katerim koli kotom in se premakneta takoj, ko naletita na oviro.«

Marsikomu se lahko ob tem hitro pojavi vprašanje glede ogroženosti delovnih mest natakarjev. Pri McDonald’s poudarjajo, da to ni njihov namen. »Prednost naših storitev še naprej ostaja gostoljubje zaposlenih do gostov, saj je storitev in stik vsakega zaposlenega z gostom primarna in pomemben vidik gostoljubnosti. Roboti bodo le razbremenili naše zaposlene, ki bodo tako lažje našli čas za oseben pristop do gosta in še boljšo storitev,« so zapisali.

Kakšni pa so načrtih za prihodnost? Direktorica Sava Hoteli Bled pravi, da sta se Pavla in Tone v prvih jesenskih mesecih dobro odrezala na poskusnem delu kot pomočnika strežnemu osebju v Kavarni Park na Bledu. »Zato smo se odločili za takšno pomoč tudi v hotelskih restavracijah na Bledu, tam bo natakarjem priskočilo na pomoč 12 digitalnih strežnih vozičkov pri serviranju in deserviranju hrane.«

Pri Alpe-Panon pa je trenutno v preizkušanju devet robotov in sicer v petih restavracijah po Sloveniji, po izpolnitvi podatkov in informacij ter mnenj njihovih gostov pa se bodo odločili koliko in kako jih bodo vpeljali v delo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice