Skip to content

Hrvaški Konzum ponuja možnost plačila s kriptovalutami

Nedolgo nazaj bi se marsikdo smejal ideji, da bi v trgovinah lahko plačevali s kriptovalutami. Kot kaže pa nismo več daleč od te realnosti. Že zdaj lahko skoraj povsod plačate na takšen način, če uporabite kartice, na katerih hranite kriptovalute in se te pretvorijo v evro v trenutku, ko opravite plačilo.

Konzum, vodilna veriga supermarketov na Hrvaškem, pa je uvedla tudi pravo plačevanje s kriptovalutami. Zaenkrat to velja samo za ponudbo preko spleta, vendar so na svoji spletni strani zapisali, da takšen način plačevanja nameravajo uvesti tudi v fizičnih trgovinah po celi državi.

Konzum je tako postala prva trgovinska veriga, kjer lahko plačilo opravite z bitcoinom ali katero izmed drugih 11 kriptovalut, ki jih Konzum omogoča. Te poleg Bitcoina vključujejo tudi Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH), EOS, DAI, Ripple (XRP), Stellar Lumen (XLM), Tether (USDT), USDC, Solana (SOL) in BUSD (BEP20).

»Postopek plačevanja s kriptovalutami je preprost in podoben plačilu s karticami,« Konzum obvešča potrošnike na svoji spletni strani. »Ko zaključite z izbiranjem izdelkov, izberite možnost plačila s kriptovalutami, nato pa vam bo sistem predstavil seznam razpoložljivih kriptovalut.« Tak način plačevanja je omogočen z decembrom, na spletni trgovini pa lahko kupci izbirajo med 12 tisoč različnimi produkti.

Konzum omogoča plačevanje s kriptovalutami. Vir slike: Konzum.
Konzum omogoča plačevanje s kriptovalutami.
Vir slike: Konzum.

»Uvedba plačil s kriptovalutami je še en pokazatelj, da Konzum nenehno spremlja svetovne trende, uvaja novosti in postavlja nove standarde v maloprodajnem sektorju,« je povedal Uroš Kalinić, član uprave družbe Konzum, odgovoren za finance in IT. »Ponosni smo, da smo vodilni na še enem področju, ki se hitro razvija in narekuje prihodnost.«

Plačevanje s kriptovalutami omogoča hrvaški procesor plačil imenovan Paycek, ki ga je razvilo lokalno fintech podjetje Electrocoin. Electrocoin je podjetje za posredovanje kriptovalut in obdelavo kripto plačil s sedežem v Zagrebu. Njihova osnovna dejavnost vključuje prodajo in nakup kriptovalute tako s strani maloprodajnih kot institucionalnih strank ter omogočanje plačil s kriptovalutami za trgovce.

Tako izgleda okno za plačilo s kritpovalutami. Vir slike: Konzum.
Tako izgleda okno za plačilo s kritpovalutami.
Vir slike: Konzum.

Integracija s spletno trgovino Konzum kupcem omogoča, da izberejo želeno kriptovaluto in opravijo plačilo s skeniranjem ustvarjene QR kode. Ko je transakcija zaključena, kupci prejmejo potrditveno e-pošto s strani sistema Paycek, Konzum pa pošlje račun. Ker so cene kriptovalut lahko precej volatilne, Paycek uporabnikom zagotovi začasni fiksni menjalni tečaj.

Paycek pa omogoča plačevanje s kriptovalutami tudi pri nekaterih drugih hrvaških podjetjih. Septembra je Greyp Bikes, ki se ukvarja z električnimi kolesi, integriralo kripto plačila v svoj spletni sistem zaračunavanja, da bi navdušencem omogočili nakup visokotehnoloških kolesarskih izdelkov z uporabo digitalnih plačil, kot so kriptovalute.

Tudi gorivo lahko plačate s kriptovalutami. Vir slike: Bitcoin news.
Tudi gorivo lahko plačate s kriptovalutami.
Vir slike: Bitcoin news.

V začetku tega leta je prav tako več kot 40 bencinskih servisov Tifon začelo sprejemati kriptovalute s storitvami Payceka. Gorivo lahko plačate s kriptovalutami Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), XRP, Stellar (XLM) in EOS.

»Čeprav so plačila v kriptovalutah na Hrvaškem še v povojih, pričakujemo z uvedbo take možnosti plačil na vseh Tifonovih prodajnih mestih njihov nadaljnji razvoj in rast, predvsem pa med turistično sezono, saj opažamo vse bolj razširjeno uporabo tovrstnih plačilo s strani tujih strank,« je izjavila Ana Lokas, glavna finančna direktorica.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice