Naprej na vsebino

Debetne kartice na bitcoin ali »kriptokartice«

V času, ko se vse več pozornosti namenja kriptovalutam, je gotovo tudi vam padlo na pamet vprašanje, kako bi lahko z bitcoinom ali kakšno drugo kriptovaluto plačali kruh v trgovini?

Razumljivo je, da če trgovec kriptovalut ne sprejema, nam potem vsi bitcoini sveta ne pomagajo, če želimo opraviti nakup nekih dobrin ali storitev. Večina ljudi seveda ne menja evrov v bitcoine z namenom, da bodo potem šli v trgovini in jih potrošili, ampak zato, da jih bodo lahko v prihodnosti zamenjali nazaj v evre in dobili več, kot so dali zanje.

Preberite tudi:

Bitcoin je obiskal nove višave

Ob vprašanju »zakaj je en bitcoin vreden tisoče in tisoče evrov« se pojavi ogromno trditev o tem, da bo bitcoin skupaj z ostalimi kriptovalutami prinesel revolucijo v finančni svet in ne bo več samo »shramba kapitala«, kot ga poimenujejo poznavalci (podobno kot je zlato »shramba kapitala« tudi v bitcoin vložimo denar – kapital z namenom, da ohrani vrednosti in ga kasneje dobimo nazaj več ali vsaj isto).

Tukaj se spet vrnemo na začetno vprašanje – dokler ne bo bitcoin sprejet v vaši najljubši trgovini, bo težko prinesel velike spremembe. To težavo vsaj delno rešijo debetne kartice na kriptovalute.

Bitcoin debetne kartice omogočijo posamezniku, da opravi nakup v trgovini ali na spletu ter dvigne gotovino na bankomatu, tudi če te lokacije ne sprejemajo kriptovalut. Delujejo torej tako kot debetna kartica, ki se v tem trenutku skriva v vaši denarnici, samo da gor ni naloženih evrov ampak bitcoini.

Recimo, da si lastite 0,0019 bitcoina, kar bi v trenutku znašalo približno 100 evrov. S tem denarjem želite v trgovini kupiti nov sesalnik. V vaši digitalni denarnici zamenjate bitcoine v evre, si jih naložite na bančni račun ter se odpravite v trgovino. Kar nekaj dela in klikov za en sam sesalnik. Bitcoin je tudi zelo volatilen – cena hitro skače gor in dol, kar pomeni, da se lahko vrednost spremeni že samo v času, ki ga porabite od zamenjave valut do prihoda na blagajno.

Skratka – namesto, da zamenjate bitcoin v evre, ga lahko pustite v taki obliki ter ga samo naložite na debetno kartico. Ko se znajdete na blagajni ali pred bankomatom ter uporabite kartico, sistem avtomatsko pretvori potrebno količino bitcoinov v evre in transakcija je opravljena.

Kje dobimo take kartice?

Tudi na tem področju lahko izbiramo med kar nekaj različnimi ponudniki. Dobra »kriptokartica« ima nizke stroške uporabe, visoko stopnjo varnosti ter podpira več različnih kriptovalut, ne samo ene. Portal Investopedia je nazorno predstavil nekaj najboljših kriptokartic ter njihove lastnosti.

Coinbase

Pri Coinbase lahko dobimo, po njihovem mnenju, najboljšo debetno kartico na kriptovalute. Kartico lahko uporabimo povsod kjer sprejemajo Visa kartico ter plačamo s pomočjo PIN številke, brezstično ali dvignemo denar z bankomata.

Debetna kriptokartica Coinbase. Vir slike: Coinbase.
Debetna kriptokartica Coinbase.
Vir slike: Coinbase.

Za izdajo kartice bomo plačali enkratni znesek v višini 4,95 evra, vsak mesec pa bomo lahko dvignili 200 evrov gotovine na bankomatu brezplačno, 1 % nadomestilo pa se bo od tukaj naprej prištelo na vsako transakcijo. Vsa plačila v evrih so brezplačna. Ločeno pa je določena provizija, ki se tiče pretvorbe bitcoina in drugih kriptovalut, ki znaša 2,49 % na transakcijo. Torej, transakcije same so večinoma brezplačne, plačate pa pretvorbo.

S kartico lahko vnovčite kriptovalute, ki jih imate v svoji Coinbase virtualni denarnici, ki jo boste tudi nujno potrebovali za uporabo kartice, te pa vključujejo Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin cash, Basic Attention Token, Augur, 0x in Stellar.

Crypto.com

Kot kartico, ki ponuja največ različnih kriptovalut, so označili Crypto.com. S to kartico boste lahko opravljali transakcije z več kot 90 različnimi kriptovalutami in tudi več kot 20 »fiat« valutami, torej evro, dolar in podobne. Uporabljali jo boste lahko povsod, kjer sprejmejo Visa kartice.

Na kartico lahko torej preko bančnega računa ali bančnih kartic naložite tudi evre in jo uporabljate popolnoma brez vpletanja v kriptosvet.

Debetne kartice Crypto. Vir slike: Crypto.com.
Debetne kartice Crypto.
Vir slike: Crypto.com.

Crypto.com kartice imajo nekaj posebnosti, ki jih popolnoma ločujejo od ostalih ponudnikov. Na voljo je kar 8 različnih kartic, začnete pa z brezplačno Midnight Blue. S to kartico dobite povrnjen 1 % vsakega nakupa in na mesec lahko z bankomata dvignete 200 evrov brezplačno. Brez nadomestil lahko tudi opravite do 2.000 evrov transakcij v drugi valuti, kot jo imate shranjeno na kartici (na primer: na kartici imate bitcoine, plačate pa v evrih oziroma imate evre in plačate v hrvaških kunah).

Ostale kartice pa pridobite tako, da pridobite njihovo lastno kriptovaluto Crypto.com Coin (oznaka CRO). Razdeljene so v štiri kategorije: Ruby Steel, Royal Indigo in Jade Green, Frosted Rose Gold in Icy White ter Obsidian. Za vsako od teh kategorij morate kupiti in za 180 dni držati določeno količino kriptovalute CRO. Za prvo kategorijo – Ruby Steel – je ta znesek 350 evrov, potem pa skače za 10x, vse do Obsidian, kjer boste morali imeti v CRO kar 350.000 evrov.

Kategorije kartic Crypto. Vir slike: crypto.com.
Kategorije kartic Crypto.
Vir slike: crypto.com.

Kaj za te zneske sploh dobite? Naj poudarim, da zgornji zneski niso strošek, saj tega denarja ne plačate, ampak ga zamenjate v kriptovaluto, ki jo lahko kadarkoli zamenjate tudi nazaj v evre. Sicer s tem izgubite dostop do kartice, pa tudi vprašanje je, ali bo CRO še vedno vreden toliko, kot je bil, ko ste ga kupili.

Ruby Steel kartica vam prinese povrnjen nakup v višini 2 % transakcije, brezplačnih 400 evrov dvigov gotovine mesečno ter 4.000 transakcij v tujih valutah brez provizij. Poleg tega dobite še ugodnost, za katero bi lahko rekli, da je po svetu kar zaslovela. Z Ruby Steel kartico dobite povrnjenih 100 % stroškov storitve Spotify (storitev za poslušanje glasbe). Spotify v Sloveniji stane 5,99 evra na mesec, z Ruby Steel kartico pa je brezplačen.

Ugodnosti se potem stopnjujejo vse do kartice Obsidian, kjer pridobite 8 % povrnjenega nakupa, 1,000 evrov brezplačnih dvigov in neomejene transakcije v tujih valuta brez nadomestila. Poleg tega pa seveda 100 % povrnjen strošek Spotify storitve, 100 % povrnjen strošek za Netflix ter enako tudi za Amazon Video. Za vas in še eno osebo boste pridobili dostop do VIP čakalnic na letališčih ter paket dobrodošlice. Pa da ne pozabim – vozili se boste lahko z zasebnimi letalskimi leti družbe Crypto.com.

Nuri

Nuri kartica pa vam bo omogočila plačevanje s kriptovalutami popolnoma brez nadomestil. Pri Investopediji so Nuri označili tudi kot najboljšo kartico v kategoriji »No fees« oziroma »Brez nadomestil«.

Nuri ni samo kartica, ampak cela banka. Vir slike: Nuri instagram.
Nuri ni samo kartica, ampak cela banka.
Vir slike: Nuri instagram.

Nuri pa ni samo ime za kartico, ampak za celo digitalno banko, ki v svoje poslovanje resno vključuje tudi kriptovalute. Ustanovljena leta 2015 je Nuri prva banka, ki vam omogoča nakup kriptovalut neposredno iz bančnega računa s provizijo 1 %. Na kartici boste imeli lahko naložene dve kriptovaluti, bitcoin in ethereum, ter z njima plačevali povsod, kjer sprejmejo Visa kartice.

Imeli ne boste nobenih stroškov, nobenih mesečnih ali letnih nadomestil za uporabo ter nobenih provizij pri plačevanju. Tudi gotovino na bankomatu boste lahko dvigovali brezplačno.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice