Skip to content

V Iranu prepovedali rudarjenje kriptovalut

Iranske oblasti so že drugič v tem letu odredile prepoved rudarjenja kriptovalut, ki bo trajala vsaj do 6. marca naslednje leto. Mostafa Rajabi Mashhadi, direktor pri vladnem podjetju Iran Grid Management Company je dejal, da je prepoved del prizadevanj za zmanjšanje obremenitve elektrarn v državi in preprečevanje izpadov električne energije.

Prenehanje rudarjenja bo sprostilo vsaj 209 megavatov energije, ki bodo namenjeni porabi v gospodinjstvih. Oblasti se tudi pospešeno trudijo zatreti nezakonito rudarjenje, ki ga izvajajo posamezniki doma ter tudi večje industrijske organizacije, je dodal Mashhadi. Ti »rudarji« delujejo brez licence, ki je v Iranu zahtevana, in predstavljajo največji delež kripto rudarjenja v državi, saj porabijo več kot 600 megavatov električne energije.

V Iranu se bojijo izpadov elektrike. vir slike: Tehran TImes.
V Iranu se bojijo izpadov elektrike.
Vir slike: Tehran TImes.

Bitcoin deluje s pomočjo tehnologije verižnih blokov (blockchain), ki je kot nekakšna digitalna knjiga transakcij. Rudarji preverjanje in procesirajo te transakcije v zameno pa dobijo priložnost za pridobitev kriptovalute. Te operacije zahtevajo ogromno računalniško moč, ki posledično porabi ogromne količine električne energije.

V Iranu so rudarjenje kriptovalut za nekaj časa prepovedali že v mesecu maju, prepoved pa je prišla kot posledica vrste izpadov električne energije v večjih mestih, za katere so oblasti delno krivile porast rudarjenja. Še do nedavnega je Kitajska veljala za center rudarjenja kriptovalut, vendar se je letos to spremenilo, saj so to dejavnost prepovedali po celi državi, poroča Bloomberg.

Tako se je rudarjenje preselilo predvsem v države, ki ponujajo poceni električno energijo, kar je privedlo do povečanega pritiska na električna omrežja. Države, kot so Islandija in Kazahstan, so bile prisiljene uvesti določene omejitve.

Gibanje cene bitcoina v zadnjem mesecu. Vir slike: Google.
Gibanje cene bitcoina v zadnjem mesecu.
Vir slike: Google.

Cena bitcoina je v zadnjem mesecu kar poštena padla, vendar so letne številke še vedno zelene. V letu 2021 je na vrednosti pridobil skoraj 90 odstotkov. Analitiki v naslednjem letu v glavnem pričakujejo nov bum v rasti kriptovalutnega trga. Za bitcoin napovedujejo celo doseg šestmestne številke že v prvih štirih mesecih leta 2022.

Rudarjenje bitcoina porabi več energije kot cela Argentina

V začetku leta so na Univerzi v Cambridgeu izvedli raziskavo ter ugotovili, da se na letni ravni za rudarjenje bitcoina porabi več električne energije, kot je porabi cela Argentina. Kolikšna je torej konkretna številka? 121,36 teravatnih ur, so ugotovili raziskovalci. Takšna količina energije bi za slovenska gospodinjstva zadostovala za dobrih 33 let.

Po drugi strani pa približno enako količino energije letno porabijo tudi vse naprave in aparati po gospodinjstvih v ZDA, ki niso v uporabi, pa so vseeno vključene v elektriko ter v »spalnem« načinu. Televizorji, toasterji, svetilke in podobne naprave, še posebej, ko gre za tako imenovane »pametne« domove, so lahko veliki, čeprav tihi porabniki elektrike.

Primerjava porabe električne energije po državah. Vir slike: BBC.
Primerjava porabe električne energije po državah.
Vir slike: BBC.

Sicer se poraba električne energije dviga in spušča približno tako, kot se giba tudi sama cena bitcoina. Aktivnost rudarjevje namreč med drugim vezana tudi na vrednost kriptovalute, saj ta določa, koliko se rudarjenje sploh splača.

Prav ogromna poraba energije, ki je potrebna za poganjanje bitcoin omrežja, je ena izmed glavnih slabost te in drugih kriptovalut. »Bitcoin je neučinkovit,« pravi David Gerard, avtor knjige Attack of the 50 Foot Blockchain.

»Zmogljivejša strojna oprema za rudarjenje ne bo pomagala, saj bi samo tekmovala z drugo zmogljivejšo strojno opremo. To pomeni, da se poraba energije bitcoina in s tem tudi proizvodnja CO2 le spiralno vrti navzven. Zelo slabo je, da je vsa ta energija dobesedno zapravljena za loterijo.«

Rudarjenje strokovnjaki mnogokrat označijo za loterijo, saj nihče ne more zagotoviti, da bo prav njegov računalnik oziroma sistem tisti, ki bo uspešno in pravočasno rešil računske operacije, ki so potrebne za preverjanje bloka transakcij in posledično izplačilo nagrade.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice