Naprej na vsebino

Kaj bo leto 2022 prineslo kriptovaluti bitcoin?

Mineva še eno zanimivo in turbulentno leto za bitcoin, v katerem je spet pridobil veliko medijske pozornosti, zasedel je celo mesto uradne valute v Salvadorju, vseskozi pa je kljub vmesnim padcem pridobival na vrednosti.

Leto je začel pri vrednosti dobrih 29 tisoč ameriških dolarjev, v trenutku pisanja tega prispevka pa je cena za en bitcoin 47.517,74 dolarjev, kar znaša približno 41.853,20 evrov. V letošnjem letu je torej lastnikom prinesel dobrih 70 odstotkov donosa. Za primerjavo: januarja leta 2020 je bila cena bitcoina približno 7.200 dolarjev, kar pomeni, da je lani v enem letu zrastel za več kot 300 odstotkov.

V zadnjem času pa se največ govori o padcu, ki že od začetka novembra potiska vrednost bitcoina navzdol. Takrat je cena za en bitcoina dosegla vrtoglavih 69 tisoč dolarjev, kar je tudi največ doslej. 3. decembra pa je kriptovaluta doživela kar hud padec, od katerega si vse do danes še vedno ni opomogla. V tem mesecu se je cena namreč gibala med 45 in 52 tisoč dolarji.

Gibanje cene bitcoina v decembru. Vir slike: Coinmarketcap.
Gibanje cene bitcoina v decembru.
Vir slike: Coinmarketcap.

Klavrno gibanje vrednosti je posledica več faktorjev, v glavnem pa gospodarske negotovosti zaradi nove različice koronavirusa omikron, izjav o ekonomski trdnosti s strani predsednika ameriške centralne banke Jeromea Powella ter nenehnih namigovanj o regulaciji kriptovalut ameriških uradnikov, kot je predsednik SEC Gary Gensler.

Bo bitcoin v novem letu dosegel 100 tisoč dolarjev?

Kar nekaj strokovnjakov s področja kriptovalut se strinja, da je bitcoin na poti do novih rekordov v obliki šest mestnih številk. Marcus Sotiriou, analitik pri posredniku GlobalBlock s sedežem v Združenem kraljestvu, je za Independent povedal, da se sicer bolj zanima za dolgoročno obdobje in potencialno rast (500 tisoč dolarjev), ki jo lahko bitcoin doseže v naslednjih 10 letih, vendar ga ne bi presenetilo, če bi v letu 2022 presegel vrednost 100 tisoč dolarjev.

»Naslednje leto je ključno za bitcoin. Kot najstarejša in najbolj znana kriptovaluta je bitcoin, če vam je prav ali ne, predstavnik kriptovalut po celem svetu,« je dejal Steve Ehrlich, izvršni direktor platforme za kriptovalute Voyager Digital. »Ko bitcoin doseže nove rekorde, pritegne veliko pozornosti in trgovalne akcije na vseh kripto trgih. Zato bom predstavil svojo napoved cene bitcoina: bitcoin bo leta 2022 dosegel in presegel 100.000 dolarjev.«

Steve Ehrlich izvršni direktor platforme za kriptovalute Voyager Digital. Vir slike: Boardroom Broadcasts.
Steve Ehrlich izvršni direktor platforme za kriptovalute Voyager Digital.
Vir slike: Boardroom Broadcasts.

Nekateri pa so glede naslednjega leta nekoliko bolj zaskrbljeni. Opozorili so, da bi lahko zaradi gospodarske negotovosti, ki jo je povzročil zadnji porast koronavirus okužb in posledične omejitve, cena bitcoina v letu 2022 še naprej padala.

»Začetki leta 2022 bi lahko bili težavni za kripto trge, saj vlada splošna zaskrbljenosti glede makroekonomskega ozadja, pri čemer bosta negotovost in inflacija, povezana s koronavirusom, ostali visoki, centralne banke pa niso prepričane, ali naj bodo agresivne pri zmanjševanju inflacije ali naj ostanejo potrpežljive,« je povedal Alexey Kirienko, direktor investicijskega podjetja Exante.

Na Twitterju je veliko privržencev pridobilo stock-to-flow (S2F) model za napovedovanje cene bitcoina, ki je uspešno in natančno predvidel izjemno rast, ki jo je kriptovaluta doživela v letu 2020 in začetku letošnjega leta.

Model S2F, ki ga je ustvaril nizozemski analitik, ki se v javnosti, podobno kot izumitelj bitcoina, pojavlja samo s psevdonimom – PlanB, trdi, da dolgoročna gibanja cene narekuje programirano »pomanjkanje« bitcoina. V programski kodi je določeno, da lahko naenkrat obstaja samo 21 milijonov bitcoinov, nagrada za uspešno rudarjenje kriptovalute pa se prepolovi približno vsaka štiri leta.

Objava Twitter uporabnika PlanB o napovedi vrednosti bitcoina. Vir slike: Twitter.
Objava Twitter uporabnika PlanB o napovedi vrednosti bitcoina.
Vir slike: Twitter.

Z deljenjem ponudbe (stock) bitcoina z njegovo proizvodnjo (flow) model S2F napoveduje, da bo kriptovaluta na sredini vsakega štiriletnega cikla dosegla vedno nove rekorde. V letih 2013, 2017 in 2021 se je to tudi res zgodilo. Po tem izračunu pa bi moral bitcoin doseči 100 tisoč dolarjev že v tem mesecu, zaradi česar se mnogi sprašujejo, ali je cenovni model še vedno veljaven.

PlanB je na Twitterju zagotovil, da je cena bitcoina trenutno še vedno v okviru napovedi. V kolikor vrednost ostane v območju 50 do 200 tisoč dolarjev v naslednjih 30 mesecih je »model še vedno veljaven in uporaben«, je zatrdil v svoji objavi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice