Naprej na vsebino

Prvo »bitcoin mesto« na svetu

El Salvador, majhna srednjeameriška država, je trenutno podobna najstniku, ki kar naprej dobiva sveže, skoraj nore ideje, medtem pa se bolj malo ozira na posledice ter mnenja ljudi, ki se jih te ideje tudi tičejo.

Preberite tudi:

Debetne kartice na bitcoin ali »kriptokartice«

Najprej so dvignili prah s sprejetjem bitcoina kot uradne valute. Prodajalci izdelkov in storitev morajo, kjer je le mogoče, od septembra letos sprejemati tako bitcoin kot ameriški dolar, ki je uradna valuta od leta 2001. Vlada je izdala tudi lastno digitalno denarnico za shranjevanje bitcoina ter plačevanje. Vsakemu prebivalcu, ki si aplikacijo naloži, podarijo približno 25 evrov vrednosti v obliki bitcoin kriptovalute.

Prodajalec v državi El Salvador. Vir sike: BBC.
Prodajalec v državi El Salvador.
Vir sike: BBC.

Daniel Hercules, 26-letni salvadorski taksist, je za BBC povedal, da se uporabe kriptovalute veseli, vendar pa ga vseeno skrbi njena nestanovitnost. »Bitcoin sprejemam približno dva meseca, odkar sem vedel, da to prihaja. Pravkar mi je nekdo plačal 40 dolarjev v bitcoinih za vozovnico do letališča, vendar je to redko. Le približno 10 % strank plačuje z bitcoini,« je dejal.

Pretvorba bitcoina v ameriški dolar je dokaj draga – 10 % – zato Daniel bitcoin uporablja kot varčevalni račun. Namen ima privarčevati okrog 1000 dolarjev vrednosti kriptovalute, vendar je stalno v skrbeh, da bo cena bitcoina strmoglavila.

Dve plati kovanca

Uvedba bitcoina kot uradne valute je razdvojila prebivalce El Salvadorja. V anketi Srednjeameriške univerze (UCA) jih je kar 68 % označilo, da se ne strinjajo s tem ukrepom. Še bolj zaskrbljujoč pa je podatek, da jih komaj 4,8 % razume kaj bitcoin sploh je in kako se ga uporablja.

Jeanette Sandoval, 70-letna prodajalka živil, je povedala, da je od vedno odprta za spremembe, vendar pa bitcoina ne bo sprejela. Njene stranke so tudi povedale, da ne nameravajo plačevati s kriptovaluto. »Tukaj je veliko ljudi, ki so nepismeni in nimajo pametnega mobilnega telefona. Trenutno ne bom prenesla aplikacije, a nekega dne jo bom morala. Ne zanima me tistih 30 dolarjev, ki jih bodo podarili, od vedno imam raje, da svoj denar zaslužim z lastnim znojem,« je poudarila.

Prebivalci so glede uvedbe bitcoina razdeljeni. Vir slike: BBC.
Prebivalci so glede uvedbe bitcoina razdeljeni.
Vir slike: BBC.

Medtem ko se po državi postavlja nove bankomate, ki omogočajo zamenjavo dolarja v bitcoine, pa so septembrski protesti pokazali, kaj si ljudje mislijo o uvedbi bitcoina kot uradne valute. Analitiki so slednje označili kot iskanje pozornosti s strani avtoritarnega režima. No, je pa El Salvador vsaj pridobil naziv prve države z uradno kriptovaluto na svetu.

Bitcoin mesto v obliki kovanca

Očitno salvadorski predsednik Nayib Bukele ni slišal nerganja ljudi, saj je zdaj razkril načrte za izgradnjo popolnoma novega mesta, posvečenega bitcoinu. Zgrajeno bo pri vznožju vulkana Conchagua, oblikovano pa bo v krogu, da ponazarja obliko kovanca. Seveda se bo v mestu tudi rudarilo bitcoin, elektriko pa bodo pridobivali iz geotermalne energije vulkana.

Salvadorski predsednik Nayib Bukele je oznanil načrte za bitcoin mesto. Vir slike: BBC.
Salvadorski predsednik Nayib Bukele je oznanil načrte za bitcoin mesto.
Vir slike: BBC.

V obmorskem mestu Mizata je 40-letni predsednik na promocijskem bitcoin dogodku pred množico stopil s kapo, obrnjeno nazaj, ter povedal, da bo novo mesto vključevalo prav vse. Stanovanjska območja, nakupovalne prostore, storitve, muzeje, bare, restavracije, letališče, pristanišče in železnico – vse pa bo posvečeno bitcoinu.

V mestu ne bo veljal noben davek na dohodek, podjetja bodo dolžna plačati samo davek na dodano vrednost (DDV). Polovica davčnih dohodkov bo namenjenih nadaljnji gradnji mesta, druga polovica pa čistoči in urejenosti.

Sicer ni bilo podanih predvidenih datumov ne za začetek gradnje ne za njeno dokončanje, vendar predsednik Bukele načrtuje, da bo za večino infrastrukture potrebnih 300.000 bitcoinov – tako je, vse stroške bodo seveda plačali z bitcoini. V naši valuti bi to v času pisanja pomenilo približno 15 in pol milijard evrov. »To bo El Salvador spremenilo v finančni center sveta,« je prepričan.

Salvadorski predsednik naznanja bitcoin mesto. Vir slike: Reuters.
Salvadorski predsednik naznanja bitcoin mesto.
Vir slike: Reuters.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice