Naprej na vsebino

Komisija za preprečevanje korupcije pozvala k ustrezni ravni politične debate

Kultura političnega dialoga v Sloveniji že nekaj časa ni na pričakovani ravni. Najverjetneje pa se bo v super volilnem letu, v katerem bomo priča trem predvolilnim kampanjam, še zaostrila. Na to je danes opozorila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in spomnila, da ugled in integriteta javnega sektorja ne smeta biti vsakokratna žrtev predvolilnih bojev.

»Glede na trenutno stanje precejšnje politične polarizacije slovenske družbe in ob dejstvu, da je obenem velik del državnih funkcij in visokih položajev v državi političnih, Komisija poudarja, da mora – ob upoštevanju ustavno zagotovljene pravice do svobode izražanja, zbiranja in združevanja – vsak funkcionar, ne glede na politično pripadnost ali simpatiziranje z določeno politično opcijo, pri opravljanju funkcije in javnem nastopanju ves čas opravljanja funkcije ravnati profesionalno, odgovorno, transparentno in v javno korist ter tako prispevati h krepitvi lastnega ugleda, ugleda organa, v katerem opravlja funkcijo, in ugleda Republike Slovenije,« so zapisali na spletni strani Komisije.

Komisija navaja tudi, da mora funkcionar vsakokrat oceniti, ali lahko njegovo ravnanje, na primer udeležba na nekem dogodku, negativno vpliva na videz neodvisnosti institucij. »Pri odločanju o tovrstnem javnem udejstvovanju mora vedno tehtati, ali je njegova udeležba na dogodku dejansko v javnem interesu ali prevladuje njegov zasebni interes,« so zapisali.

Komisija poziva tudi funkcionarje, katerih funkcije so že v osnovi politične, da skrbijo za ustrezno raven politične debate in se vzdržijo ravnanj, ki bi dodatno krnila ugled (tako osebni kot ugled institucije) in poglabljala nezaupanje javnosti v delovanje javnega sektorja.  Vir slike: Pixabay.
Komisija poziva tudi funkcionarje, katerih funkcije so že v osnovi politične, da skrbijo za ustrezno raven politične debate in se vzdržijo ravnanj, ki bi dodatno krnila ugled (tako osebni kot ugled institucije) in poglabljala nezaupanje javnosti v delovanje javnega sektorja.
Vir slike: Pixabay.

Aktivna udeležba in sodelovanje funkcionarjev neodvisnih institucij na dogodkih političnih strank nedvomno ogroža vsaj videz neodvisnosti funkcionarja in institucije, ki jo predstavlja, poudarjajo v KPK. »V občutljivem predvolilnem obdobju pa je lahko videz neodvisnosti okrnjen tudi pri sodelovanju na dogodkih v organizaciji civilne družbe, a je v teh primerih za presojo negativnih učinkov treba pretehtati več dejavnikov in tovrstnega sodelovanja ni mogoče vnaprej označiti kot problematičnega,« so pojasnili.

Komisija poziva tudi funkcionarje, katerih funkcije so že v osnovi politične, da skrbijo za ustrezno raven politične debate in se vzdržijo ravnanj, ki bi dodatno krnila ugled (tako osebni kot ugled institucije) in poglabljala nezaupanje javnosti v delovanje javnega sektorja. Tudi ti funkcionarji namreč v predvolilnih aktivnostih predstavljajo ne le sebe kot političnega kandidata, pač pa tudi institucijo, v kateri opravljajo funkcijo. Hkrati je po opozorilih KPK pomembno, da izvajanje aktivnosti v svojstvu opravljanja funkcije ustrezno ločijo od aktivnosti, povezanih s politično kampanjo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice