Skip to content

Dvig minimalne plače – za gospodarstvo visok, za zaposlene minimalen

Danes je bila v Uradnem listu Republike Slovenije objavljena nova višina minimalne plače, ki od 1. januarja 2022 znaša 1074,43 evra bruto. Znesek regresa za prehrano med delom za obdobje januar–junij 2022 pa znaša 4,79 eura na dan.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Ustrezne minimalne plače – korak k preprečevanju revščine zaposlenih

Bruto plača in prispevki: kdo kaj plača, komu in zakaj

Skladno z zadnjo spremembo Zakona o minimalni plači (ZMinP) se je v lanskem letu za izračun minimalne plače začela uporabljati nova formula, po kateri mora biti minimalna plača za polni delovni čas vsaj 20 odstotkov višja od minimalnih življenjskih stroškov. Glede na rast cen življenjskih potrebščin, gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarsko rast in gibanje zaposlenosti se lahko minimalna plača določi v višjem znesku, vendar ne sme presegati minimalnih življenjskih stroškov za več kot 40 odstotkov. Minimalni življenjski stroški se sicer niso usklajevali vse od leta 2017 in znašajo 613,41 evrov.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj se je zaradi negotovosti, ki je v veliki meri povezana z epidemijo koronavirusa, odločil za uskladitev zneska minimalne plače v višini uradnega podatka o inflaciji v preteklem letu upošteval pa je tudi razmeroma ugodne makroekonomske napovedi za prihodnja leta. Minimalna plača se je tako v primerjavi z lanskim letom dvignila za dobrih 50 evrov bruto, oziroma s 1024,24 evra na 1074,43 evra bruto.

Po podatkih ministrstva za delo minimalno plačo v zasebnem sektorju prejema okoli 40.000 zaposlenih, okoli 25.000 zaposlenih pa naj bi prejemalo plačo v tem znesku pri proračunskih porabnikih.

Nezadovoljstvo na vseh straneh

Skladno z Zakonom o minimalni plači, odločitev o uskladitvi zneska minimalne plače določi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji. Socialni partnerji s sprejeto odločitvijo ministra niso zadovoljni – na nobeni strani.

Sindikati menijo, da je minister prisluhnil le delodajalcem, saj so sami pričakovali precej višji dvig minimalne plače, saj imamo nizko brezposelnost, pomanjkanje kadrov, napovedana je velika gospodarska rast, hkrati pa se vse draži, posledično bo zgolj 4,9 odstotno zvišanje minimalne plače najbolj udarilo zaposlene, ki te plače prejemajo.

Delodajalci na drugi strani menijo, da bo že ta dvig plač predstavljal težave, saj so se podražili tako energenti kot tudi surovine. V Gospodarski zbornici Slovenije so predlagali, da naj se država odpove dodatnim prihodkom iz naslova dviga minimalne plači in nameni denar za subvencije v pavšalnem znesku za vsakega zaposlenega podjetjem, ki so se znašla v stiski – po vzoru iz preteklega leta.

»Pričakujemo, da se bo država po vzoru iz leta 2021 odpovedala dodatnim prihodkom iz naslova dviga minimalne plače in bo del dviga v obliki subvencije v pavšalnem znesku 30 EUR na zaposlenega mesečno namenila najbolj prizadetim podjetjem. S tem bi podjetja pridobila nekaj časa za uskladitev prodajnih cen in prilagoditve poslovanja na višje stroške. Izpostavljamo, da bi se neto minimalna plača lahko še dodatno povečala s sprejetem predloga Zakona o dohodnini. V 2025 bi prejemnik minimalne plače iz tega naslova prejel letno 640 EUR več. To bi pomembno dvignilo kupno moč in stabiliziralo domače povpraševanje tudi v primeru slabšanja epidemiološke slike,« je dejal izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček že ob sami napovedi zvišanja minimalne plače pred tednom dni.

Najnižja urna postavka za opravljeno uro začasnih in občasnih del bo znašala 6,17 evra. Vir slike: Pixabay.
Najnižja urna postavka za opravljeno uro začasnih in občasnih del bo znašala 6,17 evra.
Vir slike: Pixabay.

Dijakom in študentom po novem 6,17 evra na uro

V kratkem bo v Uradnem listu Republike Slovenije objavljena tudi Odredba o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del, ki je vezana na višino minimalne plače. Najnižja bruto urna postavka za opravljeno uro začasnih in občasnih del dijakov in študentov bo tako po dnevu objave v Uradnem listu Republike Slovenije znašala 6,17 evra.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ladijske družbe na svoje križarke vabijo zaposlene, ki delajo na daljavo

Tisti, ki svoje službene obveznosti lahko opravljajo na daljavo, imajo več različnih možnosti, ko pride do izbire kraja za opravljanje dela.

Prijava na e-novice