Skip to content

Pismo bralca: Voditeljica Tarče Erika Žnidaršič sodi »v imenu ljudstva«?

Eureka! Franc Kangler je premagal pravno državo je naslov pisma gospoda Gorazda Cuznerja iz Črnomlja, objavljenega v Dnevniku, 11. januarja. Glede na naslov, je to velik slovenski dosežek in prispevek svetovni demokraciji, kjer velja, da ima v državi oblast ljudstvo?

V pismu berem: »V zadnji četrtkovi Tarči na nacionalni TV se je bivši miličnik, poslanec, župan, svetnik, danes pa državni sekretar Franc Kangler v zvezi s svojimi kazenskimi postopki soočil z nespornimi argumenti in voditeljico Eriko Žnidaršič. Žal niso prišli skupaj, tako kaže, da se bo boj za interpretacijo še nadaljeval.«

Gospod Cuzner torej ugotovi, da ima voditeljica novinarka Erika Žnidaršič nesporne dokumente o krivdi sekretarja. Zato se bo boj med novinarko in nedolžnim državnim sekretarjem za interpretacijo njenih nespornih dokumentov, ki jih tožilci niso imeli, nadaljeval javno v Tarči.

Novinarka se ne ozira na sklepe sodišča, da je sekretar nedolžen, ker mu krivda ni bila dokazana. Dejstvo je torej, da je tožilstvo za vseh 26 obtožb podalo sodišču neustrezne dokaze, ki niso dokazali njegove krivde in je bil zato sklep sodišča, da mu krivda ni dokazana in je sekretar nedolžen.

Gospod Cuzner dalje pravi : »Mogoče je res premagal (26:0) več sto strokovnjakov, ki so vodili preiskave, od policije do tožilstva in nato še vse sodnike, vendar je s svojim nastopom na TV izpadel poraženec pred milijonskim avditorijem gledalcev. Razen za tiste, ki za vse krivijo globoko državo in Udbo, pa svoje bivše kolege iz komunistične partije.«

Ta izjava meni ni razumljiva, prej grozljiva, vredna temeljitega premisleka. Za g. Cuznerja je mogoče, da je državni sekretar Kangler res premagal »več sto strokovnjakov, ki so vodili preiskave, od policije do tožilstva in nato še vse sodnike«. Premagal da je vse in je zato nedolžen? To je za g. Cuznerja torej mogoče, a ga to popolnoma nič ne moti? G. Cuzner za to svojo javno obtožbo uporabi kar svojo oceno in z njo trdi, da je Franc Kangler »s svojim nastopom na TV izpadel poraženec pred milijonskim avditorijem gledalcev«. Nihče pa še ni preštel gledalcev te tarče, še manj ugotovil, da je sekretar izpadel kot »poraženec pred milijonskim avditorijem gledalcev«. Po moje je tako pisanje kaznivo klevetanje, čeprav g. Cuzner pravi, »razen za tiste, ki za vse krivijo globoko državo in Udbo, pa svoje bivše kolege iz komunistične partije«.

Mar to ne leti na poznavalce globoke države in način delovanja Udbe, kar poznajo bivši kolegi iz komunistične partije? Čigavi kolegi in menda ne vsi? Kangler je torej porazil sodstvo in je nedolžen!? Novinarka Erika Žnidaršič in RTV pa »v imenu ljudstva« česa takega ne bodo dovolili. V Tarči ga je voditeljica zasliševala in javnosti sporočala: Kangler je kriv!

Če bo to ponavljala, ji bo javnost verjela. To pa bo poraz pravosodja in tudi politike. Vroče bo na tožilstvu, ki z obtožbo in dokazi odpira ali zapira vrata do sodišča. Sekretar Kangler je, po merilih gospe Žnidaršič in tudi gospoda Cuznerja, velik poraženec. Po njunih merilih je premagal tožilstvo in sodstvo, kar pa ogroža državo. Javna RTV je zato morala (?) začeti nadomeščati poraženo profesionalno pravosodje.

Država je v krizi in javna RTV že sodi kot »ljudsko sodišče«, kar kaže »primer Kangler« ? »V Sloveniji sodniki in tožilci v nobenem primeru ne morejo kazensko odgovarjati za opravljeno delo. Tudi ne, če se izkaže, da so bile njihove presoje neskladne z nadrejenimi pravnimi presojami problematike oziroma se ugotovi, da so temeljile na pristranskih oziroma izkrivljenih interpretacijah zakonov, ker so apriorno dobronamerni.« To berem v Delu, oktobra leta 2017. Dr. Marko Bošnjak, sodnik na evropskem sodišču za človekove pravice opozarja: »Dokler človek ni bil obsojen s pravnomočno sodbo, je nedolžen. To je eden od temeljnih postulatov pravne države, ki se ga pri nas tako težko učimo,« še opozarja sodnik. Ali ni to kršenje človekovih pravic? Ali taka ravnanja dvigajo ugled novinarstvu in pravosodju, kar še kako potrebuje naša država? Kdaj bo pri nas veljalo »Dokler človek ni bil obsojen s pravnomočno sodbo, je nedolžen!?«

Franc Mihič

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Franc Mihič
Franc Mihič
2 years ago

“Dokler človek ni bil obsojen s pravnomočno sodbo, je nedolžen!” To je temeljni postulat demokratične pravne države, opozarja dr. Marko Bošnjak, docent za kazensko pravo in kriminologijo in sodnik na evropskem sodišču za človekove pravice. Brez spoštovanja tega postulata, ni vladavine prava, ampak je vladavina revolucionarnega prava, kjer dokazi za obsodbo niso potrebni, kar se je dogajalo med NOB. Komunistično vodstvo OF je zato lahko brez dokazov izvajalo “preventivne likvidacije” nedolžnih nasprotnikov komunizma. Potisnjeni v brezizhoden položaj, da bi doma preživeli, so se zatekli k okupatorski oblasti, kjer so potem morali služiti v njenih policijskih enotah. Tako je OF s… Read more »

Prijava na e-novice