Naprej na vsebino

Britanski premier Johnson se poskuša odkupiti z blaženjem ukrepov

V Združenem kraljestvu beležijo upad novih okužb s koronavirusom, kar je prineslo pogovore o rahljanju ukrepov. Britanski predsednik vlade Boris Johnson je tako napovedal, da bodo v prihodnjem tednu omilili omejitve zaradi virusa. S to izjavo pa je spodbudil ugibanja o tem, ali je rahljanje ukrepov pravzaprav odvračanje pozornosti od škandala, sredi katerega se je prejšnji teden znašel premier.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Izrael: četrti odmerek ne nudi povečane zaščite pred omikron različico

V mesecu maju 2020 je bil koronavirus še nekaj novega in strah vzbujajočega predvsem zato, ker o njem nismo veliko vedeli. Tako kot v Sloveniji, so tudi v Veliki Britaniji bili takrat v veljavi dokaj strogi ukrepi.

Eden od takih je bila seveda tudi prepoved druženja z več kot eno osebo izven domačega gospodinjstva, prav tega pa je britanski premier gladko povozil s tem, ko je organiziral vrtno zabavo na svojem domovanju v ulici Downing Street. Tukaj se sicer nahaja uradna premierjeva rezidenca in urad, kjer se sprejemajo pomembne odločitve že 275 let.

Britanski premier pred domačimi vrati. Vir slike: Tatler.
Britanski premier pred domačimi vrati.
Vir slike: Tatler.

Tukaj je Johnson sprejel tudi odločitev o zabavi, katere se je udeležilo več kot 100 članov vladnega osebja, bila pa je tipa BYOB, kar dobesedno pomeni »prinesi svojo steklenico« – vsak povabljeni je torej prinesel s seboj tudi nekaj za pojest in popit. Verjetno zato, da v trgovini premierja ne bi čudno gledali, ko bi ob vseh omejitvah kupoval pijačo za sto ljudi.

Britanski premier je potrdil, da se je skupaj z ženo zabave res udeležil, vendar je bilo tam zgolj 30 oseb. V vsakem primeru pa s tem sam sebe postavlja na laž, saj je lani v parlamentu zatrdil, da v tistem času na naslovu 10 Downing Street ni bilo druženj, ki bi kršila kakršnekoli ukrepe.

»Lahko beži, a se ne more skriti,« je izjavila namestnica vodje opozicijske Laburistične stranke Angela Rayner v torek v parlamentu, kamor je premier kot svojega namestnika poslal nižjega uradnika, ki je odgovarjal na vprašanja o zabavi. »Javnost je že naredila svoje zaključke,« je še dodala.

Po navedbah več britanskih medijev bi lahko odbor 1922 že danes prejel pisma 15 odstotkov od 360 konservativnih poslancev, kar pomeni 54 pisem. Javno se je doslej proti premierju izreklo sedem poslancev njegove lastne stranke, vloženih pa naj bi bilo že okoli 30 pisem. Če bo odbor prejel 54 pisem, bodo konservativni poslanci glasovali o nezaupnici premierju, so zapisali pri STA.

Premier Johnson med obiskom enega izmed cepilnih centrov. Vir slike: NYT.
Premier Johnson med obiskom enega izmed cepilnih centrov.
Vir slike: NYT.

To pa ni edina kriza, proti kateri se bori premier Johnson. Poleg zabave se sooča tudi s škandalom o (pre)dragi notranji dekoraciji njegovega stanovanja na Downing Street in pa njegovo ponesrečeno obrambo etično vprašljivega poslanca Konservativne stranke.

Njegova stranka mu prav tako povzroča nekaj preglavic. Decembra se je več kot sto poslancev Konservativne stranke uprlo uvedbi strožjih ukrepov zaradi koronavirusa, kar je postavilo pod vprašaj njegovo moč v lastni stranki. Čez božično novoletne praznike so se poslanci sicer nekoliko umirili in v prejšnjem tednu jih je veliko pohvalilo predsednika, da se uspešno upira pozivom k zaostrovanju ukrepov.

»To bo letos prevladovalo na vladni sceni in politiki, veliko bolj kot covid,« je dejal Mujtaba Rahman, analitik pri svetovalni družbi Eurasia Group za politična tveganja. »Johnson plava proti toku. Situacija izgleda zelo slaba, ampak zanj še ni konec.«

Kakšne ukrepe namerava sprostiti britanski premier?

Po živahnem zasedanju v parlamentu, ki so ga zasenčile premierjeve politične težave, je Johnson dejal, da bodo odpravili nošenje mask in zahteve po dokazilu o cepljenju. Vlada prav tako ljudi ne poziva več k delu od doma.

»S tem ko covid postaja endemična bolezen, bomo morali zakonske zahteve nadomestiti z nasveti in napotki, ki bodo pozivali okužene ljudi, naj bodo previdni in obzirni do drugih,« je dejal.

Gibanje okužb v Združenem kraljestvu v zadnjih 30 dneh. Vir slike: Google.
Gibanje okužb v Združenem kraljestvu v zadnjih 30 dneh.
Vir slike: Google.

Premier je kot razlog za spremembo strategije ob zmanjšanju števila primerov koronavirusa izpostavil predvsem učinkovit program za poživitvene odmerke cepiv in obsežno testiranje, čeprav znanstveniki in strokovnjaki za javno zdravje opozarjajo, da je še prezgodaj, da bi virus razglasili za del vsakdanjega življenja.

Johnson je prav tako dejal, da bo vlada sčasoma odpravila obvezno samoizolacijo. Namignil je, da bi ukrep, ki sicer poteče 24. marca, ukinili že prej. Dejal je, da se tudi ljudem, ki zbolijo za gripo, po zakonu ni treba osamiti.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice