Skip to content

Izrael: četrti odmerek ne nudi povečane zaščite pred omikron različico

Konec decembra je izraelska bolnišnica pričela z raziskavo, s katero so želeli ugotoviti učinkovitost četrtega odmerka cepiva proti koronavirusu. Po besedah predstavnikov Sheba Medical Center v bližini mesta Tel Aviv je bila to prva raziskava te vrste na svetu.

Študija je vključevala 154 zdravstvenih delavcev, ki so prejeli četrti odmerek cepiva Pfizer/BioNTech, 120 zdravstvenih delavcev, ki so prejeli četrti odmerek cepiva Moderna, in kontrolno skupino zaposlenih, ki niso prejeli dodatnega odmerka.

Zgodnji rezultati izraelske raziskave kažejo, da kljub povišani stopnji protiteles dodatni odmerek zgolj nekaj mesecev po tretji dozi najverjetneje ne pomaga pri preprečevanju okužbe z različico omikron.

»To so zelo preliminarni rezultati. To je pred kakršnokoli strokovno objavo, vendar rezultate kljub temu sporočamo javnosti, ker razumemo nujnost, da se pridobi vse možne informacije o četrtem odmerku,« je povedala dr. Gili Regev-Yochay, direktorica enote za preprečevanje in obvladovanje okužb v medicinskem centru Sheba.

Gili Regev-Yochay direktorica enote za preprečevanje in obvladovanje okužb v medicinskem centru Sheba. Vir slike: Globes English.
Gili Regev-Yochay direktorica enote za preprečevanje in obvladovanje okužb v medicinskem centru Sheba.
Vir slike: Globes English.

Kot smo v začetku januarja že poročali, so v Izraelu že ponudili četrti odmerek vsem, ki so stari 60 let ali več, ter zdravstvenim delavcem. Tako je Izrael tudi prva država, ki je tako široki skupini prebivalstva tako hitro po tretjem odmerku ponudila tudi četrtega.

»Že dva tedna imamo na voljo četrti odmerek cepiva Pfizer, en teden pa tudi četrti odmerek cepiva Moderna. Videli smo, da pri cepivu Pfizer po dveh tednih nastopi povečanje števila protiteles – in to kar znatno povečanje. Je celo nekoliko višje od povišanja, ki smo ga imeli po tretjem odmerku,« je še dodala Regev-Yochay. »Vendar to verjetno ni dovolj za omikron.«

Ob tem je še dejala, da ni nobenih dokazov o kakršnem koli tveganju zaradi četrtega odmerka in da podpira četrto cepljenje pri ogroženih skupinah ljudi, ki bi lahko imeli od tega nekaj koristi.

Prvotni rezultati raziskave pa postavljajo pod vprašaj učinkovitost četrtega odmerka v širši populaciji, vključno s splošno zdravimi ljudmi v zgodnjih 60-ih letih, ki nimajo toliko ogroženega imunskega sistema. Regev-Yochay pravi, da bi bilo morda za njih bolje počakati na naprednejše cepivo, ki bi bilo posebej prilagojeno za različice, kot je omikron.

Krivulja novih primerov v Izraelu v zadnjih treh mesecih. Vir slike: Google.
Krivulja novih primerov v Izraelu v zadnjih treh mesecih.
Vir slike: Google.

Rezultati kažejo tudi to, da ni bilo veliko razlike med tistimi, ki so prejeli cepivo Moderna in tistimi, ki so prejeli Pfizer/BioNTech.

V Evropi vse več pritiska na necepljene

Medtem pa se v Evropi stopnjujejo omejitve za necepljene, ponekod bo cepljenje tudi kmalu obvezno. V marsikateri državi je različica omikron poskrbela za rekordna števila okužb s koronavirusom. Kljub temu pa na obzorju ni videti nobenih zapiranj ali drugih znatnih omejitev družbe.

S februarjem bodo v Avstriji uvedli obvezno cepljenje za vse, starejše od 18 let. Do sredine marca bo prehodno obdobje, v katerem necepljeni ne bodo kaznovani, kasneje pa jih bo lahko doletela globa med 600 in 3600 evri.

Cepljenje ne bo obvezno za nosečnice in tiste, ki se ne morejo cepiti iz zdravstvenih razlogov. Pogoj prebolelosti bo veljal le 180 dni.

Tudi v Italiji so uvedli obvezno cepljenje za vse, ki so starejši od 50 let. S februarjem naprej pa bo moral vsak, ki tega ne bo spoštoval, plačati 100 evrov kazni. Cepiti se bodo tako morali vsi prebivalci Italije, razen tisti, ki se ne morejo zaradi zdravstvenih razlogov.

Tudi v Italiji se proti koronavirusu poskušajo boriti z obveznim cepljenjem. Vir slike: USNews.
Tudi v Italiji se proti koronavirusu poskušajo boriti z obveznim cepljenjem.
Vir slike: USNews.

V Grčiji se bodo morali obvezno cepiti vsi, ki so starejši od 60 let. Ukrep je pričel veljati z nedeljo, trenutna mesečna kazen pa znaša 50 evrov. V mesecu februarju pa jo bodo povišali na 100 evrov.

V državah, kjer se za obvezno cepljenje (še) niso odločili, pa načeloma za necepljene uvajajo prepoved dostopa do določenih storitev.

V Nemčiji je vstop v restavracije in kulturne ustanove omogočen le cepljenim in prebolevnikom, enako pa velja tudi v Franciji in sicer za dostop do restavracij, kulturnih in športnih dogodkov ter sredstev javnega prevoza na dolge razdalje. V oziru na to ostaja Slovenija, skupaj še z nekaterimi drugimi, kot je na primer Hrvaška, država z dokaj blagimi proticovidnimi ukrepi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice