Naprej na vsebino

V Izraelu četrti odmerek cepiva proti covidu-19

»Val omikrona je tukaj,« je izraelski premier Naftali Bennett povedal na tiskovni konferenci v nedeljo ter napovedal, da bo Izrael ponudil četrti odmerek cepiva proti koronavirusu vsem, ki so stari 60 let ali več, ter zdravstvenim delavcem. S tem je Izrael postal prva država, ki je dodatni, četrti odmerek cepiva ponudila tako široki skupini prebivalstva.

Nov odmerek cepiva bo tako za Izrael pomenil »nov sloj zaščite,« je še dejal Bennett. Četrto dozo bodo lahko prejeli vsi, ki so tretjo prejeli vsaj štiri mesece nazaj. Izraelsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je to odločitev odobrilo, saj jih skrbi tveganje za starejše ljudi, ki ga s seboj prinesejo naraščajoče okužbe po državi.

Izrael dnevno zabeleži približno 5.000 novih primerov, kar je največ od meseca septembra. Bennett je dejal, da bi lahko na vrhuncu omikron vala, ki ga pričakujejo v prihodnjih tednih, beležili tudi do 50.000 novih primerov okužb dnevno.

Statistika novih primerov koronavirusnih okužb v Izraelu v zadnjih treh mesecih. Vir slike: Google.
Statistika novih primerov koronavirusnih okužb v Izraelu v zadnjih treh mesecih.
Vir slike: Google.

Četrti odmerek je tako dosegljiv z začetkom tega tedna, nekatere izraelske predstavnike stroke pa skrbi, da je odločitev bila dorečena prehitro. Četrta doza cepiva naj bi lahko celo zmanjšala zaščito pred koronavirusom, v kolikor je predpisana v manj kot enem letu po zaključenem tretjem cepljenju.

Nekateri znanstveniki so opozorili, da lahko preveč odmerkov v ozkem časovnem obdobju pomeni preobremenitev imunskega sistema, kar lahko ogrozi sposobnost telesa za boj proti koronavirusu. O tem je govorilo tudi nekaj članov vladne svetovalne skupine, še posebej v povezavi s starejšimi prebivalci, je poročal New York Times.

Svetovalna skupina strokovnjakov, ki je četrti odmerek tudi predlagala, se torej zaveda skopih rezultatov, ki so na voljo glede omikrona in četrtega cepljenja, vendar se opira na ugotovitve, ki kažejo na znatno oslabitev imunosti pri ljudeh, starih 60 let ali več, ki so bili prvi na vrsti za prejem poživitvenega tretjega odmerka v mesecu avgustu. Menijo, da so potencialne koristi večje od tveganja.

Skrb za obolele s koronavirusom v Barzilai Medical Center v kraju Ashkelon, Izrael. Vir slike: NYT.
Skrb za obolele s koronavirusom v Barzilai Medical Center v kraju Ashkelon, Izrael.
Vir slike: NYT.

»Cena bo višja, če ne bomo cepili,« je prepričan dr. Boaz Lev, vodja svetovalne komisije. Širjenje omikrona je opisal kot »nekakšen cunami ali tornado,« dodal pa je še, da za sprejemanje odločitev nimajo več veliko časa.

Na večerni tiskovni konferenci v četrtek, 30. decembra, je profesor Nachman Ash, generalni direktor izraelskega ministrstva za zdravje, dejal, da je bilo priporočilo svetovalne skupine delno sprejeto in da bo četrti odmerek ponujen zgolj tistim, katerih imunski sistem je oslabljen zaradi bolezni ali zdravljenja, kateremu so izpostavljeni.

»Glede na vrzeli v znanju, ki se porajajo po vsem svetu o učinkovitosti četrtega odmerka v trenutnih okoliščinah, bomo delovali previdno in odgovorno,« je dejal profesor Ash.

Ne pozabimo, da je bil Izrael s svojim učinkovitim zdravstvenim sistemom vodilen pri uvedbi prvega cepljenja proti covidu-19 ter pozneje pri poživitvenih odmerkih, zato njihove odločitve in rezultati predstavljajo opornice za preostali svet.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice