Skip to content

SNS poziva Pahorja, da volitve razpiše za junij

Število okužb s covidom-19 še vedno strmo narašča. Včeraj so po podatkih NIJZ ob 19.438 PCR-testih potrdili 12.286 okužb z novim koronavirusom. Gre za daleč največje število potrjenih primerov v enem dnevu doslej, kar je posledica tega, da je, kljub temu, da je manj nevarna, nova različica koronavirusa omikron tudi veliko bolj kužna.

Strokovnjaki napovedujejo, da bomo vrh dosegli šele konec tega meseca ali v začetku naslednjega. Hitro širjenje virusa in številne karantene in izolacije povzročajo težave v šolah, ki jih tokrat, kot kaže, ne bo treba zapirati z odlokom, saj se bodo zaprle same od sebe – zaradi pomanjkanja kadra. Podobno se lahko zgodi tudi v gospodarstvu.

Z vprašanjem kako izpeljati volitve in kako omogočiti glas oddati tudi tistim, ki bodo na dan glasovanja v karanteni ali izolaciji, se, kot smo danes že poročali, ukvarja državna volilna komisija (DVK).

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je napovedal, da bo volitve razpisal na prvi možen datum, 24. aprila 2022. V tem primeru bi volilna opravila začela teči že 14. februarja, ko bi znalo biti število okuženih še vedno precej visoko.

Poziv SNS predsedniku republike

V luči teh okoliščin je danes predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti na predsednika Boruta Pahorja naslovil pobudo, da naj se državnozborske volitve razpišejo na zadnji možni datum, 5. junija 2022, saj se po dosedanjih izkušnjah z epidemijo le-ta v poletnih mesecih umiri. »Na ta način se bo zagotovila verjetnost, da bodo na volišča lahko odšli vsi zainteresirani volivci,« je zapisal.

Dodal je še, da je cepljenje sicer edini način, ki bi to agonijo s covidom ustavil, a imamo trenutno 57,1 % precepljenost z vsemi potrebnimi odmerki, hkrati pa se bo ta odstotek do februarja še zmanjšal, saj bo mnogim od cepljenja preteklo 270 dni, mnogi izmed njih pa se za poživitveni odmerek ne bodo odločili. »Posledično je čisto smotrno pričakovati, da bomo v aprilu, ko naj bi po dosedanjih špekulacijah potekale državnozborske, v šestem epidemičnem valu.«

Za pobudo so se v SNS odločili, kot je zapisal Jelinčič »v izogib kršenja pravic državljanov po svobodnem izražanju svoje volilne pravice«.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice