Naprej na vsebino

Katera zdravila za zdravljenje covida-19 so na voljo v Sloveniji?

Število okužb se je zaradi zelo kužne različice omikron povzdignilo v povsem nove višave. Ne glede na to, da vas bo ta različica manj verjetno položila v bolnišnično posteljo, se vam to, v kolikor je vaš imunski sistem oslabljen, to še vedno lahko zgodi.

Stroka opozarja, da je za zmanjšanje tveganja za hujši potek bolezni in posledično hospitalizacijo še vedno najučinkovitejši ukrep cepljenje. Poleg cepiv pa imamo v Sloveniji na voljo tudi pet vrst zdravil. Katera so ta zdravila in komu so namenjena?

Zdravilo Regkirona. Vir slike: Celltrion.
Zdravilo Regkirona.
Vir slike: Celltrion.

Regkirona

Zdravilo Regkirona je namenjeno odraslim bolnikom, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Vsebuje učinkovino regdanvimab.

Zdravilo Regkirona se daje kot enkratna infuzija (kapalna infuzija) v veno v sedmih dneh od pojava simptomov covida-19, odmerek pa je odvisen od bolnikove telesne teže. Predpisovanje in izdaja zdravila je le na recept, dajati pa ga je treba v zdravstvenih ustanovah, v katerih je mogoče bolnike spremljati med infundiranjem in vsaj eno uro po njem ter v katerih je mogoče ustrezno ukrepati, če se pojavijo hude alergijske reakcije, vključno z anafilaksijo, katere najpogostejši simptomi so srbeč izpuščaj, otekanje grla in nizek krvni tlak.

Zdravilo deluje tako, da se veže na beljakovino bodice virusa SARS-CoV-2 in s tem prepreči virusu, da bi vstopil v telesne celice.

Učinkovina je proizvedena v Republiki Koreji, zdravilo pa proizvaja farmacevtska družba NUVISAN (v Nemčiji in Franciji). Dovoljenje za promet v EU je zdravilo dobilo 12. novembra 2021.

Zdravilo Ronapreve. Vir slike: Roche.
Zdravilo Ronapreve.
Vir slike: Roche.

Ronapreve

Zdravilo Ronapreve je namenjeno zdravljenju in preprečevanju bolezni pri bolnikih (starih 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kg), ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se lahko uporablja tudi za preprečevanje bolezni covid-19 pri odraslih in mladostnikih, starih 12 let ali več, s telesno maso vsaj 40 kg.

Zdravilo se daje kot infuzija na vsake štiri tedne, dokler ga bolnik ne potrebuje več, za preprečevanje bolezni pa se zdravilo aplicira čim prej po stiku ali pa vsake štiri tedne, v primeru, če posameznik ni izpostavljen okužbi. Predpisovanje in izdaja zdravila je le na recept. Zdravilo deluje na podoben način kot Regkirona.

Zdravilno učinkovino proizvajata podjetji Regeneron Pharmaceuticals in Genentech iz ZDA. Zdravilo izdeluje Roche Pharma (Nemčija). Dovoljenje za promet je v EU dobilo 12. novembra 2021.

Zdravilo Xevudy. Vir slike: PA.
Zdravilo Xevudy.
Vir slike: PA.

Xevudy

Zdravilo Xevudy je namenjeno odraslim bolnikom in mladostnikom (starih 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kg), ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira v petih dneh od pojava simptomov.

Zdravilo se daje kot infuzija in se je izkazalo za učinkovito tudi pri zdravljenju različice omikron.

Učinkovina uporabljena v zdravilu je sotrovimab.

Biološko učinkovino proizvaja WuXi Biologics (Kitajska), proizvajalec odgovoren za sproščanje serij je podjetje GlaxoSmithKline Manufacturing (Italija). Za zdravilo Xevudy je bilo 17. decembra 2021 izdano dovoljenje za promet, veljavno po vsej EU.

Remdesivir je učinkovina zdravila Veklury. Vir slike: euroactiv.
Remdesivir je učinkovina zdravila Veklury.
Vir slike: euroactiv.

Veklury

Zdravilo Veklury je namenjeno zdravljenju bolezni pri odraslih in pri mladostnikih. Uporabi se lahko pri mladostnikih (starih 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kilogramov) s pljučnico, pri katerih je potrebno dodajanje kisika, in pri zdravljenju odraslih, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in imajo tveganje za napredovanje v hudo obliko covida-19.

Zdravilo se vzame čim prej, najkasneje sedem dni po pojavu simptomov. Daje se intravenozno (z infuzijo) tri dni zapored (bolnikom, ki ne potrebujejo dodatnega kisika) in vsaj pet, najdlje pa deset dni zapored (bolnikom, ki potrebujejo dodatni kisik kot pomoč pri dihanju, vendar niso na umetnem predihavanju).

Učinkovina v zdravilu Veklury je remdesivir. Zdravilo deluje tako, da ustavi pomnoževanje virusa v celicah, to pa ustavi pomnoževanje virusa v telesu. To lahko telesu pomaga premagati virusno okužbo in bolniku pomaga pri hitrejšem okrevanju.

Proizvajalec odgovoren za sproščanje serij je irsko podjetje Gilead Sciences Ireland. Za zdravilo Veklury je bilo 3. julija 2020 izdano pogojno dovoljenje za promet, veljavno po vsej EU.

Zdravilo Lagevrio (molnupiravir) je v obliki tablet. Vir slike: Merck.
Zdravilo Lagevrio (molnupiravir) je v obliki tablet.
Vir slike: Merck.

Lagevrio

Zdravilo Lagevrio bolj znano kot molnupriravir se uporablja pri odraslih bolnikih, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se konzumira čimprej po diagnozi covid-19, najkasneje v petih dneh od pojava simptomov.

Za razliko od prejšnjih zdravil proti covidu-19 zdravila molnupiravir ni treba prejemati intravenozno ali podkožno, temveč je v obliki tablet. Bolnik mora zdravilo prejeti čim prej, v roku petih dni po pojavu simptomov. Jemati ga je treba dvakrat na dan, in sicer pet dni.

Zdravilo deluje tako, da zmanjša sposobnost virusa za razmnoževanje in s tem upočasni bolezen.

Kapsule je razvilo farmacevtsko podjetje Merck Sharp & Dohme v sodelovanju z Ridgeback Biotherapeutics.

Uradnega dovoljenja za promet zdravilo še nima, zato mora bolnik podpisati soglasje za prejemanje zdravila. Izredno uporabo Merckove tablete je EMA odobrila 19. novembra 2019.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice