Naprej na vsebino

Kaj pravi Komisija za medicinsko etiko o kapsulah za zdravljenje koronavirusa?

Nekaj tednov nazaj je Evropska Agencija za Zdravila (European Medicines Agency – EMA) priporočila uporabo zdravila Lagevrio (znanega tudi kot Molnupiravir ali MK 4482) za zdravljenje obolenj za koronavirusom. Zdravilo sicer še ni uradno registrirano, vendar je 23. novembra stekel postopek za pridobitev dovoljenja za promet.

Kapsule je razvilo farmacevtsko podjetje Merck Sharp & Dohme v sodelovanju z Ridgeback Biotherapeutics. O tem, da zdravilo nameravajo razdeljevati predvsem revnejšim državam smo že poročali.

Molnupiravir so kapsule, namenjen odraslim, ki so se okužili s koronavirusom. Zdravilo deluje tako, da omeji zmožnost razmnoževanja virusa SARS-CoV-2 v telesu. Med tem ko se multiplicira, Molnupiravir v genetski material virusa vnese alteracije (mutacije), ki ohromijo to razmnoževanje. To naj bi zmanjšalo potrebo po hospitalizaciji bolnikov s koronavirusom, navajajo na spletni strani EME.

Agencija za zdravila je uporabo zdravila priporočila predvsem odraslim, ki ne potrebujejo podpore s kisikom, ampak se jim okužba vseeno lahko razvije v zapleteno obliko. Molnupiravir je potrebno vzeti čimprej po potrjenih okužbi ter v roku petih dni po pojavu simptomov. Bolnik zdravilo jemlje pet dni vsakih 12 ur, torej skupaj deset odmerkov. En odmerek Molnupiravirja zajema štiri kapsule.

EMA priporoča izdajo zdravila Molnupiravir. Vir slike: Voanews.
EMA priporoča izdajo zdravila Molnupiravir.
Vir slike: Voanews.

Najpogostejši stranski učinki, ki so bili zabeleženi med jemanjem zdravila ter v roku 14 dni po zadnji dozi, so vključevali drisko, slabost, omotico in glavobol. Vsi stranski učinki so bili blagi ali zmerni.

»Zdravila naj se ne predpisuje nosečnicam, ženske, ki lahko zanosijo, pa naj v času jemanja zdravila in še 4 dni po zaužitju zadnje doze morebitno zanositev preprečujejo z učinkovito kontracepcijo oziroma, če kontracepciji nasprotujejo, zdravilo zanje ni primerno. V času jemanja zdravil in še 4 dni po zaužitju zadnje doze zdravila naj se prekine tudi dojenje,« so sporočili iz Komisije za medicinsko etiko Republike Slovenije.

Taka priporočila so podana, ker so laboratorijske študije na živalih pokazale, da lahko visoki odmerki zdravila Molnupiravir vplivajo na rast in razvoj fetusa.

Komisija za medicinsko etiko nima etičnih zadržkov za njegovo predpisovanje

Komisija za medicinsko etiko je v izjavi povedala tudi, da ob izpolnjevanju pogojev in spoštovanju kontraindikacij nima etičnih zadržkov za predpisovanje zdravila Molnupiravir.

Zdravljenje zajema dva odmerka po štiri kapsule na dan. Vir slike: Merck.
Zdravljenje zajema dva odmerka po štiri kapsule na dan.
Vir slike: Merck.

»Komisija Republike Slovenije za medicinsko etiko z ozirom na priporočilo Agencije in na podlagi opisov lastnosti ter učinkov Lagevria smatra, da zdravilo z opisanimi lastnostmi prinaša pomemben napredek v dosedanjem omejevanju epidemije s cepivi in omejitvenimi ukrepi,« je zapisal avtor poročila o stališču komisije dr. Božidar Voljč, dr. med., predsednik KME RS.

»Bolnike, ki izpolnjujejo pogoje za predpis zdravila Lagevrio, naj se predhodno natančno in na njim razumljiv način seznani z nameni njegove uporabe, njegovimi zdravilnimi lastnostmi in morebitnimi sopojavi. Pojasnilo za bolnika je lahko tudi v pismeni obliki, napisano pa naj bo tako, da ga vsakdo lahko razume. Ko je bolnik o vsem seznanjen, naj se sam in brez kakršnegakoli pritiska odloči, ali se bo z Lagevriom zdravil ali ne,« so še dodali.

Prejemnik zdravila mora nato svojo odločitev potrditi s podpisom. Komisija za medicinsko etiko priporoča tudi, da se vse zdravnike o zdravilu in zdravljenju z njim obvesti s pisnimi navodili. Menijo, da bi morali za zdravnike organizirati tudi lokalna izobraževalna srečanja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice