Naprej na vsebino

Revnejše države bodo dobile tablete za zdravljenje koronavirusa

Farmacevtska družba Merck, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo zdravil, cepiv, bioloških terapij in veterinarskih izdelkov, je razvila tableto za zdravljenje koronavirusa. Zdravilo se imenuje molnupiravir.

V oktobru se je stopnja hospitalizacij in smrti kar prepolovila pri rizičnih covidnih pacientih, ki so pričeli s terapijo takoj po okužbi. Večje države, kot so tudi Združene države Amerike, so pohitele s pogajanji za nakup tablet molnupiravir in si s tem zagotovile velike količine zdravila še preden bi regulatorji izdali dovoljenje za uporabo le-tega. S tem bi lahko bile revnejše oziroma manj vplivne države izključene iz dostave zdravila – podobno kot se je zgodilo tudi s cepivi.

Preberite tudi:

Kdaj bomo dobili zdravilo za covid-19?

Merck je razvil tablete proti koronavirusu. vir slike: Merck.
Merck je razvil tablete proti koronavirusu.
Vir slike: Merck.

Nekaj dni nazaj pa je Merck objavil dogovor z organizacijo Medicines Patent Pool, ki si prizadeva za dostopnost zdravstvene oskrbe in tehnologije po celem svetu. Ta dogovor bo omogočil zdravstvenim podjetjem v 105 državah, večinoma v Afriki in Aziji, da poceni izdelajo in razdelijo omenjene tablete.

Pri proizvajalcih zdravil v državah tretjega sveta bi strošek za zdravljenje s tabletami molnupiravir predstavljal 20 ameriških dolarjev za petdnevni postopek, medtem ko je cena v ZDA postavljena pri 712 ameriških dolarjev.

Neobičajen korak za farmacevtsko podjetje zahodnega sveta

Zagovorniki dostopnosti zdravil so seveda z veseljem sprejeli to novico, hkrati pa jo označili za nekoliko neobičajno. Med drugim licenca ne predvideva nobene provizije, ki bi šla organizaciji Merck.

»Licenca med MPP in Merckom za proizvodnjo in prodajo molnupiravirja je najboljši sporazum, ki ga je katerokoli podjetje sklenilo za licenciranje svoje intelektualne lastnine med pandemijo covida-19. Pomeni tudi pomembno zaščito za ljudi iz držav, kjer živi več kot polovica svetovne populacije,« je dejal James Love, ki vodi raziskovalno organizacijo Knowledge Ecology International.

Licenca je odlična novica, čeprav nekoliko neobičajna. Vir slike: Shutterstock.
Licenca je odlična novica, čeprav nekoliko neobičajna.
Vir slike: Shutterstock.

Dodal je še, da dogovor ni bleščeč: »Saj taki dogovori tudi nikoli niso, bo pa zelo pomagal, če bo zdravilo res delovalo tako, kot o njem pričajo. Potem bo dejansko prineslo velike spremembe.«

Merck je že pričel s pogovori za pooblastilo osmih velikih indijskih proizvajalcev zdravil, ki bodo lahko pričeli z izdelovanjem generične verzije molnupiravira. Sicer pa zdravilo še čaka odobritev s strani FDA, ameriške uprave za hrano in zdravila, pri kateri je Merck vložil zahtevo za dovoljenje za uporabo v sili. Odločitev pričakujejo v začetku meseca decembra.

V licenci za izdelavo zdravila so vključene tudi Ridgeback Biotherapeutics v Miamiju in Emory University v Atlanti, kjer je bila tudi prvič preučena molekula, na kateri temeljijo tablete.

Iz farmacevtskega podjetja Aspen Pharmacare v Južni Afriki so sporočili, da se tudi oni nameravajo prijaviti za licenco za izdelavo molnupiravir zdravila, ki ga nato nameravajo distribuirati po celi Afriki. Izvršni direktor Stephen Saad je povedal, da pričakujejo, da bo izdelava tablet za eno terapijo predstavljala stroške približno 20 ameriških dolarjev.

Delavci v afriškem podjetju Aspen. Vir slike: Ny times.
Delavci v afriškem podjetju Aspen.
Vir slike: Ny times.

Licenca prepoveduje prodajo državam v razvoju

Licenca, ki je bila predstavljena indijskim proizvajalcem zdravil in ki bo verjetno predstavljena še 50 drugim podjetjem iz držav tretjega sveta, prepoveduje prodajo zdravila državam v razvoju in s tem izključuje večino držav s srednjo stopnjo dohodka, med katerimi so tudi Kitajska in Rusija.

S tem se pojavlja tveganje, da državljani teh območij, ki imajo nemalokrat šibke zdravstvene sisteme, ne bodo imeli dostopa do tablet. »Kaj se bo ukrenilo glede držav kot so Čile, Kolumbija, Tajska ali Mehika,« se sprašuje James Love. »Tudi njih namreč ni v licenci.«

Za izdelavo in distribucijo zdravila v bogatejših državah bo skrbel Merck sam, vendar za veliko višjo ceno.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice