Skip to content

Bomo kmalu delali samo štiri dni na teden?

V 30 britanskih podjetjih bodo preizkusili štiridnevni delovni teden. Skrajšan delovni teden bo preizkušen skozi obdobje šestih mesecev, ki se bo začelo junija. Kot kaže, bi lahko takšen delovni tempo postal nekaj vsakdanjega.

4 Day Week Global je neprofitna organizacija iz Nove Zelandije, ki sta jo ustanovila Andrew Barnes in Charlotte Lockhart, da bi podobno mislečim posameznikom zagotovila skupnost, kjer bi lahko podpirali in razvijali zamisel o štiridnevnem delovnem tednu kot prihodnosti dela.

Organizacija 4 Day Week Global pri izvajanju svojih programov sodeluje z britanskim raziskovalnim institutom Autonomy in raziskovalci na Univerzi Cambridge, Boston College in Oxford University. Vsem delodajalcem, ki bi se odločili skrajšati svoj delovni teden, pa ponujajo »neprimerljiv dostop do strokovnega znanja, orodij in virov, ki jih bodo potrebovali za nemoteno in uspešno preskušanje.«

Štiriurni delovni teden bi lahko predstavljal prihodnost dela. Vir slike: The future of work exchange.
Štiriurni delovni teden bi lahko predstavljal prihodnost dela.
Vir slike: The future of work exchange.

Kaj bo torej program prinesel britanskim podjetjem? Vseh 30 podjetij bo usklajeno skrajšalo delovni teden na štiri dni oziroma največ 32 ur, brez da bi zaposleni to kakorkoli občutili pri plačah. Podobni programi so načrtovani tudi na Irskem, v ZDA, Kanadi, Avstraliji in Novi Zelandiji.

Kot so zapisali na spletni strani, je standardni, petdnevni delovni teden, zastarel in ne služi več svojemu namenu. »Vikend smo si izmislili pred enim stoletjem in že zdavnaj bi bil čas za uvedbo štiridnevnega delovnega tedna, ki bi koristil delavcem, delodajalcem, gospodarstvu, naši družbi in našemu okolju,« so dodali. »Skupaj lahko zgradimo družbo, kjer delamo zato, da živimo, in ne živimo zato, da bi delali.«

V programu sodelujejo zelo raznolika podjetja, od proizvajalcev namiznih iger in kozmetičnih podjetij do svetovalnih in marketinških agencij. Kot je navedeno na spletni strani projekta, imajo podjetja na voljo dve možnosti: Zlati standard, ki pomeni 32 (ali manj) urni delovni teden brez izgube plače ali Srebrni standard, ki pomeni 35 (ali manj) urni delovni teden brez izgube plače.

V sklopu programa bodo med februarjem in marcem najprej izvedli informativna srečanja o pilotnem programu, na konec meseca marca pa je postavljen rok za prijavo v prvo fazo.

Aprila se nato začnejo priprave, usposabljanje in izobraževalne seje s skupino za podporo. Za mesec kasneje je načrtovano določanje osnovnih meritev za raziskovalno stran poskusa ter še zadnje priprave. Z junijem se nato začne poslovanje s skrajšanim delovnim tednom, ki bo trajalo vse do decembra.

Alex Soojung-Kim Pang, avtor knjige o delovni učinkovitosti. Vir slike: SHRM.
Alex Soojung-Kim Pang, avtor knjige o delovni učinkovitosti.
Vir slike: SHRM.

Alex Soojung-Kim Pang, avtor knjige Shorter: Work Better, Smarter, and Less – Here’s How, je dejal, da je program v Veliki Britaniji znak, da krajši teden ni več tako radikalen koncept. »Štiridnevni teden je od nore, nenavadne ideje pred dvema ali tremi leti prešel v nekaj, na kar podjetja zdaj gledajo resno,« je povedal za HR Brew.

Lanska raziskava instituta Autonomy, ki raziskuje prihodnost dela in gospodarskih vprašanj, je pokazala, da sta za 2500 zaposlenih, ki so sodelovali v poskusu štiridnevnega delovnega tedna na Islandiji, »produktivnost in zagotavljanje storitev ostali enaki ali se izboljšali pri večini delovnih mest

Pri Microsoftovih zaposlenih na Japonskem, ki so v letu 2019 prav tako eksperimentirali s skrajšanim tednom, je produktivnost celo narasla za 40 odstotkov, so sporočili iz podjetja.

Tudi na Japonskem so preizkušali skrajšan delovni teden. Vir slike: The Rabbit Society.
Tudi na Japonskem so preizkušali skrajšan delovni teden.
Vir slike: The Rabbit Society.

Pri organizaciji 4 Day Week Global pa navajajo dejstvo, da je 64 odstotkov delodajalcev povedalo, da jim je bilo s krajšim delovnim tednom lažje pritegniti in obdržati visoko usposobljen kader. Prav tako je 78 odstotkov zaposlenih, ki so delali s skrajšanimi delovnimi tedni, bilo srečnejših in manj pod stresom.

Poleg tega pa naj bi štiridnevni delovni teden samo v Veliki Britaniji zmanjšal onesnaževanje za toliko, kot če bi iz cest odstranili 27 milijonov avtomobilov.

Pang ne pričakuje, da bo poskus v Združenem kraljestvu sprožil takojšen preobrat na delovnih mestih, označil pa ga je za pomemben korak. Po njegovih besedah je premislek o delovnih urah in zmanjšanju teh pomemben premik, saj smo pred tem mislili, »da je prekomerno delo znak profesionalnosti, a v resnici je pravi znak profesionalnosti opraviti delo v krajšem času

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice