Naprej na vsebino

Pred 100 leti v Slovencu

Velik vihar v New Yorku

Ameriško mesto New York je pred 100 leti zadel močan vihar, ki je s hitrostjo 160 kilometrov na uro za seboj pustil pravo opustošenje. Razne nesreče in padajoča opeka je ubila pet ljudi, ranjenih pa jih je bilo 50. Veter je pešce s pločnikov metal pod kolesa vozov, zaradi česar je policija na cestah napela vrvi.

Preberite tudi:

Pred 100 leti v Slovencu

Ameriško mesto New York v letu 1922. Vir slike: Gothamist.
Ameriško mesto New York v letu 1922.
Vir slike: Gothamist.

Nov davek na oglase

Z novim leto je stopil v veljavo nov davek na oglase, ki pa ni vplival samo na dejanske oglase, ampak tudi vse ostale zapise, ki so v kakršnikoli meri spominjali na oglaševanje trgovin, društev ter celo posameznih oseb.

Slovenec je poročal, da bodo morali v prihodnje plačevati novi davek tudi na objave porok, zarok ter osmrtnic, ki so spadale med vsakodnevne vesti. Prav tako so v to skupino padle vse napovedi dogodkov posameznih društev, v katerih je bila omenjena vstopnina in podobno. Izjema so bila samo naznanila sej, občnih zborov ter znanstvenih predavanj brez vstopnine.

»Iz tega razloga v bodoče naš list ne more brezplačno prevzeti nobenega takega naznanila oziroma vabila, ampak le proti plačilu zadevne oglasne pristojbine. Toliko obzirnosti bodo pač pokazala naša društva napram našemu listu, da mu ne bodo s svojimi objavami povzročala še denarnih žrtev,« so zapisali.

Nadaljevalo so, da jim je težko, da ne bodo več mogli objavljati tudi tako kratkih novic, kot so rojstva ali smrti. Pri Slovencu so nekoliko hudomušno pripomnili, da bi potem enak davek moral veljati tudi za šolske knjige, v katerih je objavljena smrt daljno živečega kralja.

»Zakaj bi smele šolske knjige poročati, kdaj je bil rojen ta in ta kralj, ali pa kdaj je umrl ta in ta vojskovodja, časnik pa ne bi smel poročati, kdaj je bil rojen in kdaj je umrl spoštovani meščan in državljan SIIS in član vseh narodnih društev gospod čevljarski mojster Anton Smola? To ni prav!«

Oglasi ki jih je objavljal Slovenec. Vir slike: Slovenec.
Oglasi ki jih je objavljal Slovenec.
Vir slike: Slovenec.

»Za kralja Aleksandra Velikega stoji v vseh šolskih knjigah natanko zapisana letnica rojstva in smrti brez davka, o gospodu Smoli pa, ki je bil za naš narod vsaj tako zaslužen mož kakor Aleksander Veliki, bo pa treba ali molčati ali pa plačati? Zakaj ne bi plačal Aleksander Veliki nobene takse za objavo svojega rojstva in svoje smrti v naših šolskih knjigah?,« so se spraševali.

Zaključili so tako: »Če berem šolske knjige, izvem, da je Aleksander Veliki umrl brez takse. Če berem pa časnik, nikakor ne izvem brez takse, da je umrl g. Smola, čeprav me g. Smola mnogo bolj zanima kot Veliki Aleksander! To ni v redu. Enaka pravica za vse.«

Stavka hišnikov

Na Dunaju so hišniki pričeli s stavko, po tem ko so vložili svoje zahteve. Zahtevali so 40 tisoč kron mesečne plače, prosto stanovanje, kurjavo in luč. »Ker so hišni posestniki njihove zahteve odbili, so pričeli včeraj stavkati in opravljati samo najnujnejša dela,« so zapisali v Slovencu.

Osiromašeni ruski otroci

V češko mesto Pardubice je z vlakom prispelo kar 489 ruskih otrok, ki so iskali nov dom. Tam so vsakemu otroku dali čista nova oblačila, potem pa jih predali ljudem, ki so se prijavili, da jih bodo sprejeli. Stare obleke so očistili in jih vrnili nazaj v Rusijo za naslednjo skupino otrok.

Ruski otroci leta 1922. Vir slike: Flickr.
Ruski otroci leta 1922.
Vir slike: Flickr.

»Varujte se ovaduhov!«

S takim naslovom se je pričel prispevek, v katerem so prebivalce posvarili pred »demokratskimi učitelji, ki so se posvetili temu nečednemu in umazanemu poslu.«

Slovenec je namreč prejel več poročil, da omenjeni učitelji »v občevanju z našimi ljudmi kažejo prijazno lice, pazijo pa na vsako besedo, ki bi se dala po svoje zavita izrabiti kot ovadba radi žaljenja kralja, kraljevega roditelja itd.«

»Cela vrsta slučajev, nam je znana, ko so demokratski učitelji povzročili kazensko ovadbo in kazensko preganjanje zoper naše ljudi zaradi kake na sebi popolnoma brezpomembne opazke, v kateri se demokratski ovaduhi v svojem bizantinskem klečeplastvu našli kako žaljivo ost, ker so jo iskali,« so poročali v Slovencu.

Omenili so še, da niti med prvo svetovno vojno ni bilo ovaduštvo tako razcveteno kot v tistih dneh. »Bodite torej v svojih izjavah vedno previdni, desetkrat previdni pa bodite, ako je v vaši družbi demokratski učitelj,« so opozorili.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice