Naprej na vsebino

Za potrditev okužbe od torka dovolj pozitiven hitri antigenski test

Z mesecem februarjem prihajajo določene novosti v protokolu testiranja na okužbo s koronavirusom. Od jutri naprej se bo štelo, da je oseba prebolela covid-19 že samo v primeru pozitivnega hitrega antigenskega testa. PCR testiranje pa boste lahko brezplačno opravili samo še preko osebnega zdravnika.

V nedeljo so ob 11.067 PCR testih potrdili 8575 okužb s koronavirusom, kar je približno toliko kot pred tednom dni. Delež pozitivnih testov je tako znašal 77,5 odstotka. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 172.380 aktivnih okužb.

V nedeljo so opravili tudi 53.059 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi. No, to velja še danes. Na današnji novinarski konferenci, na kateri so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, dr. med., pediater Denis Baš, dr. med., in direktorica Zdravstvenega doma Postojna prim. Irena Vatovec, dr. med., je bil predstavljen nov protokol testiranja.

Kot je pojasnil minister Poklukar, se s 1. februarjem pri nas uvaja tako imenovano slovensko covidno potrdilo o hitrem pozitivnem testu. Potrdilo se bo sicer preverjalo z isto aplikacijo kot evropsko digitalno covidno potrdilo, vendar bo veljalo samo v Sloveniji in se z njim ne bo dalo prehajati v druge države. Prav tako se z jutrišnjim dnem spreminja veljavnost covidnih potrdil za polnoletne osebe, o čemer smo danes že poročali.

Slovenija uvaja novo potrdilo o hitrem pozitivnem testu. Vir slike: Pexels.
Slovenija uvaja novo potrdilo o hitrem pozitivnem testu.
Vir slike: Pexels.

Nova organizacija testiranja je namenjena »obvladovanju virusa, zaščiti zdravstvenega sistema, zaščiti zaposlenih v zdravstvu pred izgorelostjo, enostavni dostopnosti prebivalcev do testov in nenazadnje tudi smotrni porabi sredstev,« je razložil minister Poklukar.

Danes še velja, da je potreben za status prebolelosti s koronavirusom pozitiven PCR test. Do tega se navadno pride tako, da oseba opravi ali samotestiranje ali hitri test pri izvajalcih testiranja. Po pozitivnem rezultatu se morebitno okužbo preveri še s PCR testiranjem, ki se prav tako opravi pri izvajalcih testiranja.

Po novem pa boste status prebolevnika pridobili že s tem, da boste pozitivni na hitrem testu pri izvajalcu testiranja. Za potrjevanje okužbe tako ne bo več potreben PCR test.

Tako potrdilo bo veljalo 180 dni oziroma šest mesecev od dneva, ko je bil opravljen pozitivni test. Z njim pa ne boste morali prehajati v druge države, prav tako tudi v tujini ne boste morali koristiti storitev pod pogojem P (prebolelost).

Za tujino bo še vedno potreben pozitiven PCR test, ki ga boste lahko opravili samoplačniško (povprečne cene se gibljejo okoli 100 evrov) ali preko zdravnika. Preko zdravnika bodo PCR testiranje brezplačno lahko opravili predvsem kronični bolniki, nosečnice, imunsko oslabljene osebe in otroci, ki imajo povečano tveganje za težji potek covida-19, je še dejal Poklukar.

PCR testiranje bo možno samo še ob plačilu ali preko zdravnika. Vir slike: BBC.
PCR testiranje bo možno samo še ob plačilu ali preko zdravnika.
Vir slike: BBC.

Vse osebe s pozitivnim hitrim antigenskim testom, ne glede na simptome, imajo tako potrjeno okužbo s koronavirusom. Naj spomnimo še na to, da če je test negativen, a imate simptome okužb dihal, se morate za 72 ur oziroma tri dni izolirati. Če so po tem času simptomi še vedno prisotni, je treba ponovno opraviti hitri test. Če je ta pozitiven, gre za potrjeno okužbo, v nasprotnem primeru pa se obrnite na osebnega zdravnika.

Gre za začasen ukrep, dokler je virus med populacijo tako močno razširjen. Posledica tega je bila namreč gora PCR brisov, ki jih laboratoriji, kljub pomoči iz tujine, enostavno niso uspeli obdelati v doglednem času.»Naši laboratoriji so z reorganizacijo in z zadnjimi močmi zmogli zagotoviti vse potrebne PCR rezultate,« je dejal Poklukar. Za tiste, ki so ali bodo na PCR-testiranja naročeni danes, novosti sicer še ne veljajo.

Minister Poklukar je izpostavil države, ki za potrjevanje okužbe prav tako priznavajo pozitivne hitre antigenske teste in ne zgolj PCR testiranja. Te so Španija, Švedska, Danska, Finska, Hrvaška, Ciper, Češka, Norveška, Slovaška, Italija, Litva in Madžarska. Nemčija in Avstrija pa to še načrtujeta.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice